Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Proky

Mě by zajímalo, z čeho jsou tak ztrátoví? Předtím takové výdělky a najednou ztráta.

• Imho naráží na problém crowdfundingu, kde většina projektů lže ohledně potřebné částky a dává si nesmyslě a nereálně nízké cíle (které nepokryjí vývoj), jen aby si tam potom mohli dát nálepku "Fully funded in 2 minutes". Ti zodpovědnější, když vidí, že to nejde jak očekávali (a že i po vybrání 500% potřebné částy to na projekt nestačí) projekt s nějakou omluvou ruší. Jiní to risknou a doufají, že to nějak dají (ještě seženou investora, za rok rozjedou další kampaň, která určitě vybere víc a pomůže zafinancovat dokončení téhle - vlastně takové ponzi scheme, a potom pustí něco navíc do retailu a snad se to prodá)

No a ono tě tenhle (za mě dost nekalý) přístup prostě jednoho dne dožene.

Jako řekněme si to narovinu - zkušená firma, co dělá úspěšné crowdfundingy (a to bez lží zákazníkům) nemá jak zkrachovat, protože má vývoj dávno, předplacený, že jo.... Jediná cesta jak můžou být v červených číslech je, že si řekli o málo, protože když by si řekli o víc, hrozilo by, že to nevyberou a to se jim nelíbilo....

A tohle není jen problém CMONu. Mě třeba nedávno zaujalo Lands of Evershare. Obří big box kampaňovka s několika krabicích - která na úspěšné zafinancování chtěla 50 000$. Jako sorry, ale tohle prostě na vývoj a výrobu takovéhle hry nemůže absolutně stačit. A pak je to jen o tom, jestli potřebnou částku (kterou nikdo z backerů nezná) opravdu vyberou a nebo ne a pak se dostanou do problémů. Každopádně protože ofiko cíl je takto nízký, tak to backery o peníze stáhne, i když se reálně potřebná částka nevybrala. Což je za mě hodně nefér přístup. Kterej holt někdy dopadne blbě.

• Nerealistické cílové částky jsou sice opravdu velký problém, ale proč to píšeš pod článek od CMONu, který svými kampaněmi často lámal rekordy? Jejich kampaně rozhodně vybíraly pravidelně dost na to, aby tenhle problém nemusel nastat, kdyby nedělali něco jiného vyloženě špatně. Pokud si například vypláceli šéfové vysoké bonusy, není problém nastavení cílové částky ale výše bonusů ;)

• Tak mě to přijde, že to souvisí. Pokud si chci vyplatit velké bonusy, tak ten náklad musím přece zahrnout do vybírané částky :-D To jde v ruku v ruce.

V zásadě pokud je můj bussiness model postavený na tom, že peníze od zákazníků vybírám předem, tak jediná cesta, jak můžu skončit v mínusu je ta, že vyberu málo. (tady není riziko, že něco vyrobím a pak se to neprodá, apod).

To je omluvitelné u nějakého amatéra, který naceňování podcení. U velikána ala CMON už je to prostě o tom, že se pouští do projektu i když ví, že není zafinancovaný.

• Asi se nedozvíme, jestli byla větší problém platová politika, Trumpova cla nebo se některé projekty zamotaly víc, než bylo zdrávo. CMON rozhodně své cílové částky nastavoval níž, než byly jejich reálné náklady, ale v jejich případě bych to jako zdroj toho průseru neviděl. Peněz se jim dařilo bezesporu vybírat dost, takže problém je někde v jejich hospodaření.

• OndrejPartl

Důvodů může být a asi i bude vícero. Největším aspektem bude jistá forma „nenažranosti“, kdy společnost rozjela příliš mnoho projektů, z finanční stránky to úplně nevypočítali (dělali věci na knop) a zvýšené náklady po Covidu jim začaly dělat neplechu.

Pak něco udělá komplikovaná situace v Americe, jelikož CMON vždycky svými hrami mířil hlavně na tamní trh. K tomu se připočte tradiční „hlavně aby bylo na velké odměny a výplaty vedoucím“ a pak už jen stačí, aby se jedna cihla blbě pohnula a spadne celý dům.

Plus tedy v kuloárech se povídá, že zrušené Degenesis: Clan Wars je stálo docela dost výloh. Budou vracet peníze lidem z kampaně a kdo ví, jestli dojde k nějakému vyrovnání (soudnímu či mimo soudnímu) s SMV.

• Bumtaratabumbumbum

Taky by mě to docela zajímalo. Část asi budou tvořit cla do USA, ale že by to na ně dopadlo až takhle drtivě, to se mi moc nechce věřit.

• Proky

Dokážu si představit, že vedení společnosti bylo hamižné a mělo velké výplaty atd. Jinak to nechápu. Takové to jsme v minusu, ale členové představenstva dostávají 100 milionů odměny/výplaty.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit