Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • michaelfoucault

    Že je spousta lidí kolem videoher rekrutovaná z ošklivých zamindrákovaných rasistických nerdů, je už poněkud vyčpělé klišé, drazí spolukomentující. Píše se rok 2022, klidně můžete vytáhnout své hlavy z pozadí a začít se chovat normálně a ne jako totální vocasové. Vaše okolí vás pak bude mít mnohem raději. 

    • Veskoslav

      A ČT Art nevysílůá, že si mezi nás ošklivé nácky a rasisty zavítal?

    • Jevo83

      Ked chces klamat okolie a tvarit sa ako nadneseny intelektual, skus sa vyvarovat vyjadreni typu "tvoje mama je rakovina" a mozno nebudes vyzerat ako pokrytec a imitacia ;)

    • To píšeš ty, který má každý druhý příspěvek plný urážek ostatních diskutujících a nadáváš jejich mamkám  do rakovin? Zajímavé jak cenzori tady mazou a skrývají obyčejné příspěvky bez invektiv,  ale takové sprostoty se tady tolerují, protože jsou od tech "se správnými názory ".

    • Normálně etalon morálky. Dobře, tak od teď už se chovám normálně. Díky moc, otevřel si mi oči.

  • KIMCID

    Proč by to mělo být sakra špatně.  Jděte už s korektností do tergum!

  • Joshua

    Za me vyborne ctivo. V dnesnim hyper korektnim svete aby se clovek pomalu bal i vyslovit svuj nazor. I v Might & Magicu mate rasy s ruznymi hranicemi vlastnosti. Zrusime zpetne vsechny hry, ktere jsou podle dnesnich meritek rasisticke? Anebo se budeme zpetne omlouvat, ze to tehda autori tak nemysleli?

    • Nikdo nechce rušit staré hry, jen WotC k těm, které vlastní přidalo upozornění, že nejsou úplně OK. S tím, že pevné bonusy ke statům podle ras v nové verzi DnD ruší, úplně nesouhlasím, ale co vím, tak to má celkem rozsáhnou podporu napříč celým fanouškovským spektrem. A možnost udělat si silného a hloupého orka zůstane. V "relativně nedávném" (sakra, už jsou to tři roky) vydání konkurenčního Pathfinderu 2e pevné rasové bonusy a postihy normálně jsou a nikomu nevadí, protože jsou vyvážené a hlavně tam nikdo nepíše, že odpovídají rasám v reálném světě.

  • Jevo83

    Ten clanok je strasne rozbity. Ma neprehladnu strukturu, miliardu zbytocnych informacii a prirovnal by som jeho citanie k bludeniu v lese. A najhorsie je, ze ked sa clovek prebojuje az na koniec, tak vlastne nevie, ze co bola pointa..

  • risa2000

    Že někoho napadne, že napíše deset stránek o ničem (dozvěděl jsem se víc z postu dole, kde causu někdo trefně shrnul), budiž. Že to ale někdo schválí k publikaci na herním webu, místo aby s tím dotyčného vyhodil, nebo ho poslal na jiný server s odpovídající tématikou, je absurdní.

    • Já tam poctivě hledal ten neonacismus a pochopil jsem to tak, že neonacistické je to proto, že ve fiktivním světě nějaké hry mají některé rasy omezené bonusy k určitým vlastnostem... hustý, co? Čekal jsem nějaké děsivé odhalení, že třeba nějaký autor je členem kuklux klanu a tak, ale ne. Je neonacista proto, že si dovolil vymyslet svět, kde fiktivní rasy mají různé predispozice a omezení. Pecka, ne?

      • Kakabundala

        Pokud sami autoři hry tvrdí, že je dělení ras na lepší a horší inspirováno realitou a že některé rasy jsou vysloveně nadřazené... Tak to jste nehledal moc poctivě, jestli v tomhle nevidíte neonacismus.

        • RAMIUS89

          Tvoj argument nedáva zmysel.

        • skaven

          ked zrusis vsetok ten rasismus z D&D, co ti vlastne zostane? orkovia nebudu nenavidiet trpaslikov a trposi orkov, elfovia, draci a ladovi obri si nebudu mysliet ze su nadradena rasa, halflingovia nebudu polovicni, gnomovia nebudu rozpravat rychlo a nebudu mat vynimocnu inteligenciu a fokus na magiu + technicke vymozenosti.

          vsetci ti half(pol)- nebudu trpiet, ale budu prijati do kazdej komunity. Drowovia budu super kamosi z podsvetia.  Uz sa tesim na take questy - quest za znicenim bieleho muzskeho carodejnika ktory utlaca queer goblinov.


          • Zkusme to ještě jednou... "dělení ras na lepší a horší je inspirováno realitou a některé rasy jsou vysloveně nadřazené" - to je výňatek z těch pravidel, to si Kakabundala nevymyslel. Takhle je to v těch pravidlech vyloženě napsaný (včetně dalších pochybnejch věcí). Bez srovnávání fantasy ras s "lidskejma rasama" a zneužívání fantasy ras jako nacistický alegorie se DnDčko podle mě v pohodě obejde :)

            Doporučuju rozklikat a projít ty odkazy, který autor článku referencuje, možná pak bude jasnější, o čem je řeč.

            • RAMIUS89

              Takže som rasista keď sa povyšujem nad rasou ktorá neexistuje? 😀

              • Kakabundala

                Reakce na příspěvek:

                Nejsi rasista, pokud si uvědomuješ, že v realitě jedna rasa lepší než jiná není. To si bohužel autoři onoho TTRPG neuvědomují.

                • RAMIUS89

                  Reakce na příspěvek:

                  Ja len že to že sa tu bavíme o rasizme medzi fiktívnymi postavami je absurdné.

                  • Kakabundala

                    Reakce na příspěvek:

                    Občas zapomínám, že na internetu většina lidí nečte články, které pak komentuje.

                    • RAMIUS89

                      Reakce na příspěvek:

                      No tu v komentároch sa o tom ľudia bavia.

            • skaven

              mne to nevadi, ak DnD prebera hoci aj rasismus z realneho zivota, popisuje v sebe nieco, co sa v realite stalo, a deje (vseobecny rasismus Japoncov a Cinanov, rasismus afroamericanov voci aziatamericanom...) ked nieco vymazes z knih a pravidiel, automaticky to nezanikne. neviem ake su vekove obmedzenia DnD ale ak su 14+ tak s tym nemam problem, nech je tam popisana drogova zavislost, rasismus,deviacie vsetkeho druhu...nech tam je nadradenost niektorych ras.

              • Sgt_Buckminster

                Reakce na příspěvek:

                Mno, ale o tom ten příběh vůbec není, žejo. Jednak teda poznámka: nikdo nic z žádných knih nemazal (🤷). Ale předevšímtady není řeč o hře, která by měla ambice popisovat rasistickou společnost (jako to dělá spousta RPG a fantasy světů), ale o hru, která propaguje rasistickou ideologii nadřazenosti skutečných etnik jednak očividným příměrem vlastních ras k reálným etnikům, jednak doslovným vyjádřením v textu. Kdyby LaNasa do pravidel napsal: "Rasy ve SFNG jsou stejne jako ty skutečné: některé si *myslí*, ze jsou jiným nadřazené," byla by to jiná. Ale Space Frontiers jsou designované záměrně jako zrcadlo ne světa, ve kterém žijeme (komplikovaný svět plný rozdílných lidí bojujících s předsudky jiných), ale ve kterém by LaNasa s Johnsonem žít chtěli: tedy svět, ve kterým bejt bílej je automaticky super a černoši jsou ohyzdný negramoti. 

                • skaven

                  Reakce na příspěvek:

                  ja len ked ide o hru Star frontiers, ktoru v nasich krajoch asi medzi beznymi hracmi hralo promile ludi, preco je ako ilustracny obrazok uvedena fotka z DnD filmu? Autor si mysli ze cele DnD je rasisticke, aleboide len o hnusny clickbait?


                  • Sgt_Buckminster

                    Reakce na příspěvek:

                    ...

                    Autor považuje téma DnD a rasismu natolik zajímavé a komplexní, že o něm raději napíše samostatný článek. Viz text.

                    Výběr titulky rovněž odůvodněn v textu.

                    🤷

      • Ty nejsi moc bystré, čoveče. A to si autor článku dal takovou práci a rozepsal to i pro blbce, jako jsi ty.

  • TheGGG

    někteří lidé mají neonacisty hlavně ve své hlavě, kde žijí rent free 365 dní v roce....

    • palcov

      No, pro férovost, platí to i naopak.

  • Psychotic

    Je to zajímavý příběh, o kterém jsem nevěděl. Celkově je pro americkou tvorbu problém, že na jednu stranu woke kultura je prolezlá všude jak metastázovaná rakovina, na druhou stranu jediný odpor vůči ní přichází od lidí, se kterými jen málokdo chce mít něco společného. Člověk, co nemá rád ani jednu ideologii, se prostě musí obrnit a všechen ten bulšit vyfiltrovat.

    Přesto mě trošku mě mrzí, že autor své vlastní woke sklony nedokázal krotit, snižuje to celkově důvěryhodnost příběhu, který napsal, když je tak zjevně v posteli s jednou ze stran.

    • dds72czech

      Ono je tezke davat najevo odpor kdyz je i tvuj zamestnavatel woke pozitivni :( Jeste ted si vzpominam jak jsem v Prazske kancelari potkal jednu krasnou kolegyni oblecenou v  habitu ze ji byly videt jen oci protoze se zucastnila nejakeho inkluzivniho skoleni. Minuly rok jsem musel v ramci Metoo boje podepsat papir podle ktereho me muze nechat vyhodit skoro kazda kolegyne, staci kdyz rekne ze muj pohled byl moc vyzyvavy :( A ze jsou ticas hodne krasny zensky ;)

      • michaelfoucault

        Lol a pak celá tramvaj vstala a zatleskala. Aneb z příběhů, které se nikdy nestaly, se ten tvůj stal úplně nejméně. Mě by fakt zajímalo, jestli se ti v noci spí dobře, potom co si vymyslíš takové nestydaté lži?

        • dds72czech

          Nevim kde beres tu jistotu ze si vymyslim :( Skoda ze jsem si ten papir nezkopiroval, ale stejne by mi byl k nicemu, protoze je ve spanelstine a tu nevim jestli zvladas, ja ne moc dobre. Bohuzel si nevymyslim, ver mi ze bych moc rad. BTW, tramvaje tu nemame, ani vlaky (krome maleho co jezdi v San Jose) a to je moc skoda, rad bych jezdil na plaz vlakem a kochal se krajinou.

  • nemohl by to někdo shrnout? mě to téma zajímá, ale je to tak šíleně dlouhý že bych to dal leda jako audioknihu :D :D

    • Sgt_Buckminster

      Shrnutím člověk samozřejmě přijde o spoustu rozkošnejch detailů, ale suma sumárum:

      Syn autora DnD dal dohromady studio plný tvůrců s mírně až silně neonacistickými tendencemi a pokusil se s nimi vydat hru, na kterou neměli práva, pročež ze sebe víceméně na každým kroku celého procesu dělali voly 🤷

      • ježiš, díky! nejlepší. a upřímnej obdiv že jsi to přečetl.

      • Derp_1337

        Díky.

        Ty by ses mohl živit psaním TL;DR zhrnutí 😉

        • Kakabundala

          Nebo psaním článků.

  • dds72czech

    Uz se vyloženě "těším" na samostatný článek "jestli D&D je, nebo není rasistické"

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit