Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Nucená diverzita je stejně rasistická jako allWhite přístup.

  • Dva rasistické tábory se hádají, protože nucená diversita je stejně rasistická jako all White přístup.

  • Bude i recenze RPG Myfarog? :D

  • Kissino81

    nice one


  • tuco

    Ocividne, neporozumeni psanemu textu muze vest i k zajimave debate :) 

     Jsem rad, ze nepises rasa, ale etnikum a taky o tech rozdilech uvnitr a napric, jelikoz  to mi pridje zasadni. Rasa je podle vseho spolecensky konstrukt, nikoliv biologicky. Hovorit pak o rasach ci poddruzich je bezpredmetne.

    Z clanku:

    Nebudeme teď zabíhat do debat o tom, jestli D&D je, nebo není rasistické (o tom si raději povíme příště v samostatném článku).

    Jisteze rasisticke jsou, jelikoz tam existuji rasy. Za jakych podminek je vsak (takovy) rasismus ve hrach prijatelny? 

  • Jo, rozumím, autor sliboval další článek, tak uvidíme :)


    Mmch. mě na DnD nejvce vadí ta "dědičná špatnost" - jsi ork, tak jsi prostě morálně zkažený, basta. Xenofobie jako řemen :) Proto jsem měl vždycky nejdaději Eberron.

  • Myslím, že na tomto shrnutí se tady shodne 99 lidí ze 100, včetně mě. 

    Myslím, že názorové rozdíly panují v tom, jestli je kvůli nějaké hře (která se stejně neprodává a kdo nechce, tak ji nehraje) rozjet křížové tažení ve stylu "je DnD rasistický?". To je podle mě absurdní a akorát to dělá samozřejmě nežádoucí reklamu, protože jinak by o takové hře ani nikdo neslyšel. 

    Mnoho povyku pro nic, já zastávám názor, že má-li někdo pocit, že někdo jiný porušuje zákon, nechť se obrátí na odpovědné instituce, jinak nech žít a ignoruj.

    A to je asi tak jádro sporu celé diskuse tady.

  • Wiki: 

    Pseudoscientific claims of inherent differences in intelligence between races have played a central role in the history of scientific racism. The first tests showing differences in IQ scores between different population groups in the United States were the tests of United States Army recruits in World War I. In the 1920s, groups of eugenics lobbyists argued that these results demonstrated that African Americans and certain immigrant groups were of inferior intellect to Anglo-Saxon white people, and that this was due to innate biological differences. In turn, they used such beliefs to justify policies of racial segregation. However, other studies soon appeared, contesting these conclusions and arguing instead that the Army tests had not adequately controlled for environmental factors, such as socioeconomic and educational inequality between black people and white people. Later observations of phenomena such as the Flynn effect and disparities in access to prenatal care also highlighted ways in which environmental factors affect group IQ differences. In recent decades, as understanding of human genetics has advanced, claims of inherent differences in intelligence between races have been broadly rejected by scientists on both theoretical and empirical grounds.

  • Ano, mají, ale a) není přesně jasné, jak měřit reprezentativně IQ napříč kulturami, b) černoši v různých kulturách mají výrazně různé IQ, c) rozdíl se celkem rychle snižuje (Flynnův efekt), d) individuální rozdíly uvnitř etnik jsou daleko vyšší, než rozdíly napříč etniky. To, že je někde černoch, neznamená, že bude hloupější, než běloši kolem něj.


    A to ještě jednou připomenu, že černošské rysy jsou přímo v systému považovány za odpudivé...

  • RAMIUS89

    No tu v komentároch sa o tom ľudia bavia.

  • Akorát že nezáleží na velikosti mozku, ale počtu neuronových spojení. Ale jinak ano, každý Logoped a neurolog ti potvrdí, že když zanedbáš první rok/dva vývoje dítěte, má to vliv na psychomotorické fce a ty zase přímý vliv na správný rozvoj mozku. Takže já bych se přikláněl k tomu kulturnímu vlivu a úrovni života.

  • Podle všech věděckých testů mají afričané nižší IQ než zbytek světa,vygoogli si to, vyběhně ti to jako první a je to o fact checkgovaný. V USA žije antropolog, který tvrdí, že je to způsobenou menší mozkem, což lze taky lehce o factcheckovat.


    Opoziční názor, který zastávám i já, je to,  že je to způsobeno i kulturou a odlišnou výchovou dětí. Dále pak to může být způsobeno podvíživou, pokud v dětství nemáš dostatek proteinů z masa a  dalších látky, které mají přímý vliv na stavbu neurovláken v mozku, tak prostě z tebe Einstein nebude. Je to jako kdybys chtěl být kulturista a živil se jen ovocem.


  • Kakabundala

    Občas zapomínám, že na internetu většina lidí nečte články, které pak komentuje.

  • A to si takhle nemohl odpovědět rovnou, ale musel si tady psát absolutní hovadiny ve 3 komentářích, jak jsem přiletěl z jiný reality? Ono nemůžeš čekat slušnou konverzaci potom, co mě v podstatě nazveš d*mentem z jiný reality kvůli jedný otázce a tvoje následný komentáře absolutně nedávají smysl. S tim co píšeš se částečně dokážu ztotožnit, akorát první je rozhodnutí dítěte, jestli ho to vůbec zajímá, pak nastoupíš ty jako rodič jestli jo nebo ne. A "Objektivně závadné" věci jsou dány zákonem a dávno omezené jsou. Jestli nechceš dítěti pouštět epizodu kocoura Mikeše tak budiž. Ale nesnaž se tady tvrdit, že když ho Lada psal, měl vedle otevřenej Mein kampf. Ono je taky dobrý orientovat se trochu v historii, kdy třeba byl dávno ve znění zákon o potulných cikánech (mimochodem podepsán milovaným tatíčkem Masarykem), takže společnost na to v té době nahlížela jinak. No a takhle by si to třeba dítěti vysvětlil a nebo mu to nepustíš vůbec a nebo z něj vychováš druhýho H*tlera, tvoje věc (tomu stejně nějakej zakázanej večerníček fakt nezabrání). Jinak k tvojim psychoanalitickejm schopnostem a IQ testu nadálku se radši nevyjadřuju, protože to spíš vypadá, že praskla cévka tobě.

  • Psychotic

    Tam se rozhodli sami tvůrci.

  • sugyn

    Jak to tak ctu tak mi chybi Apu. Tam se taky "rozhodovalo".

  • Psychotic

    Ano, o mé možnosti C. Ale když jsi tedy tak neschopný abstraktního uvažování, že tě opravdu nic nenapadá, fajn, tak já ti to tedy řeknu sám. Jen tak pro zábavu a na rozloučenou, protože upřímně: stupidita je jedna věc, ta byla zjevná od začátku a dokážu ji tolerovat, ale pokud nejsi ani schopen vést konverzaci, kde jedna strana reaguje na druhou a jen opakuješ stejné blitky znovu a znovu, na které již bylo odpovězeno, je to celkem o ničem.

    Tak tedy: Mají rozhodovat omezeným způsobem všichni. Stát má odstranit věci objektivně závadné pro děti, rodič má dále omezit zbytek vzhledem k věku a mentálním schopnostem konkrétního dítěte a končené rozhodnutí má udělat dítě, podle toho, co ho zajímá.

    Ale vzhledem k tomu, jak ti praskala cévka z představy, že by snad dítě mohlo o něčem rozhodovat samo, moc velkou naději na pochopení ti nedávám. Adios.

  • Pokračovat v čem? V tvojich imaginárních možnostech C? 😀Pouč mě prosím ještě jednou o tom o čem "není debata" a když se ukáže, že vlastně meleš úplný sra***, tak piš něco o zbabělcích. Vypadá to, že z tý paralelní reality si asi vypadl ty...

  • Psychotic

    Až přestaneš utíkat zpátky, zbabělče, a začneš reagovat na to, co jsem napsal naposledy, můžeme pokračovat.

  • Píšeš něco o realitě, ale psanýmu textu moc nerozumíš. "Debata nebyla nikdy nebyla o tom, co děti mohou a nemohou dělat.", a přitom z toho co si napsal plyne, že pokud dítěti něco zakážu, tak je to hned můj majetek. Už to stačilo, fakt se v tom ztrácíš.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit