Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Nucená diverzita je stejně rasistická jako allWhite přístup.

  • Dva rasistické tábory se hádají, protože nucená diversita je stejně rasistická jako all White přístup.

  • Bude i recenze RPG Myfarog? :D

  • Inquisitor

    To jsou starosti.

  • Super článek. Se tu člověk dozví zajímavé věci.

  • celoush

    Jsem zrovna nedávno četl článek o historii Judges Guild a koukám, že nejen oni mají problém s potomky, kteří v tomto případě zase ujeli směrem k antisemitským konspiracím, rasismu a oslavám otrokářství.

  • Corvus

    Gary Gygax rotuje v hrobě...

  • Murlock

    Hezké. V Morrowindu mají High Elfové vyšší intelligenci, ale za to Red Guardi a Orkové jsou tupý jak poleno. Tak si řikám, že je asi nejvyšší cancelnout Bethesdu.

    • Jako tobě fakt přijde, že to je shodné jako situace, kdy ve hře s přiznanoun inspirací v realitě mají černoši dvakrát menší inteligenci než árijci? Kde jsou černošské rysy považované za odpudivé?

      • Podle všech věděckých testů mají afričané nižší IQ než zbytek světa,vygoogli si to, vyběhně ti to jako první a je to o fact checkgovaný. V USA žije antropolog, který tvrdí, že je to způsobenou menší mozkem, což lze taky lehce o factcheckovat.


        Opoziční názor, který zastávám i já, je to,  že je to způsobeno i kulturou a odlišnou výchovou dětí. Dále pak to může být způsobeno podvíživou, pokud v dětství nemáš dostatek proteinů z masa a  dalších látky, které mají přímý vliv na stavbu neurovláken v mozku, tak prostě z tebe Einstein nebude. Je to jako kdybys chtěl být kulturista a živil se jen ovocem.


        • Ano, mají, ale a) není přesně jasné, jak měřit reprezentativně IQ napříč kulturami, b) černoši v různých kulturách mají výrazně různé IQ, c) rozdíl se celkem rychle snižuje (Flynnův efekt), d) individuální rozdíly uvnitř etnik jsou daleko vyšší, než rozdíly napříč etniky. To, že je někde černoch, neznamená, že bude hloupější, než běloši kolem něj.


          A to ještě jednou připomenu, že černošské rysy jsou přímo v systému považovány za odpudivé...

          • tuco

            Ocividne, neporozumeni psanemu textu muze vest i k zajimave debate :) 

             Jsem rad, ze nepises rasa, ale etnikum a taky o tech rozdilech uvnitr a napric, jelikoz  to mi pridje zasadni. Rasa je podle vseho spolecensky konstrukt, nikoliv biologicky. Hovorit pak o rasach ci poddruzich je bezpredmetne.

            Z clanku:

            Nebudeme teď zabíhat do debat o tom, jestli D&D je, nebo není rasistické (o tom si raději povíme příště v samostatném článku).

            Jisteze rasisticke jsou, jelikoz tam existuji rasy. Za jakych podminek je vsak (takovy) rasismus ve hrach prijatelny? 

          • Myslím, že na tomto shrnutí se tady shodne 99 lidí ze 100, včetně mě. 

            Myslím, že názorové rozdíly panují v tom, jestli je kvůli nějaké hře (která se stejně neprodává a kdo nechce, tak ji nehraje) rozjet křížové tažení ve stylu "je DnD rasistický?". To je podle mě absurdní a akorát to dělá samozřejmě nežádoucí reklamu, protože jinak by o takové hře ani nikdo neslyšel. 

            Mnoho povyku pro nic, já zastávám názor, že má-li někdo pocit, že někdo jiný porušuje zákon, nechť se obrátí na odpovědné instituce, jinak nech žít a ignoruj.

            A to je asi tak jádro sporu celé diskuse tady.

            • Jo, rozumím, autor sliboval další článek, tak uvidíme :)


              Mmch. mě na DnD nejvce vadí ta "dědičná špatnost" - jsi ork, tak jsi prostě morálně zkažený, basta. Xenofobie jako řemen :) Proto jsem měl vždycky nejdaději Eberron.

        • Akorát že nezáleží na velikosti mozku, ale počtu neuronových spojení. Ale jinak ano, každý Logoped a neurolog ti potvrdí, že když zanedbáš první rok/dva vývoje dítěte, má to vliv na psychomotorické fce a ty zase přímý vliv na správný rozvoj mozku. Takže já bych se přikláněl k tomu kulturnímu vlivu a úrovni života.

      • skaven

        IQ

        je vedecky vyskum rasisticky? Jedine co s tym vies urobit, je nahlasit moj prispevok, aby ma zablokovali :)



          • skaven


            tak som rasista, Spokojny?

            Intelligence quotient (IQ) is a measure of human intelligence. People
            who want to have their IQ measured take standardized tests and receive a
            score that ranks their intelligence level. The higher one's IQ score,
            the more intelligent that person is considered to be.

            IQ scores
            typically reflect the quality of education and resources available to
            people in their local geographic region. Areas of the world with lower
            IQ scores are typically poorer and less developed, particularly in the
            area of education, compared to countries with higher IQ scores. Many
            researchers also use IQ to determine the smartest countries
            in the world. The IQ map above shades each country depending on how
            high the average IQ score is. A darker shade of violet indicates a lower
            IQ score. Conversely, countries with a higher average IQ score appear
            red-orange in color.

            • Wiki: 

              Pseudoscientific claims of inherent differences in intelligence between races have played a central role in the history of scientific racism. The first tests showing differences in IQ scores between different population groups in the United States were the tests of United States Army recruits in World War I. In the 1920s, groups of eugenics lobbyists argued that these results demonstrated that African Americans and certain immigrant groups were of inferior intellect to Anglo-Saxon white people, and that this was due to innate biological differences. In turn, they used such beliefs to justify policies of racial segregation. However, other studies soon appeared, contesting these conclusions and arguing instead that the Army tests had not adequately controlled for environmental factors, such as socioeconomic and educational inequality between black people and white people. Later observations of phenomena such as the Flynn effect and disparities in access to prenatal care also highlighted ways in which environmental factors affect group IQ differences. In recent decades, as understanding of human genetics has advanced, claims of inherent differences in intelligence between races have been broadly rejected by scientists on both theoretical and empirical grounds.

            • Psychotic

              Ano, spokojený.

    • Psychotic

      A ve Skyrimu už High Elfové vyšší inteligenci než Redguardi nemají, takže Bethesda jde stejnou cestou jako Wizards of the Coast a není je třeba cancelnout.

      • Murlock

        Nikoliv. Ve Skyrimu Altmeři mají schopnost "High born" plus nějakých 50+ k magicke, zatímco prostý Orc dostane Bersekera. Myslím, že ani nemusím vysvětlovat o jakou implikaci se tady v tomhle případě jedná. Bethesda tudíž musí být ve jménu Aštara Šerana a vyššího dobra naprosto vymazána. A vůbec, jakýkoliv RPG systém obsahující pohlaví, výšku, rasu, délku palce na levé noze etc etc je už v dnešní době šovinistickým a sexistickým výdobytkem. Já bych všechny ty table topy a RPG systémy zakázala.

        • Kissino81

          nice one


        • Derp_1337

          Slyšel jsem, že Aštar Šeran toho bordelu už má plné zuby a bude startovat se svou hvězdnou flotilou. 😀

        • Jevo83

          Presne tak.... su to vsetko satanisti, ako sme videli aj v najnovsej sezone Stranger Things! :D

        • Psychotic

          Nicméně vyšší inteligenci už nemají.

  • Skvělý článek díky autorovy. 

    • Sice mi na jednu stranu bude chybět unikátnost jednotlivých ras a z toho pramenící potíže, kterými si bude procházet ork čaroděj (v jedné skupině ho hraju) nebo gnóm válečník. Základní DnD 5e pravidla to nakonec ani moc nepenalizují. Pokud to při tvorbě postavy schválně nepřeženeš (jako já jednou s ošklivým paladinem), je to v pohodě hratelné. Na druhou stranu máš asi pravdu s tím démonizováním. Ono je občas problém udržet pohromadě partu samých lidí a nepotřebuješ do toho přimíchávat další rozbroje. Jednomu hráči jsem povolil goblina s tím, že se na něj ostatní (především NPC) budou dívat skrz prsty a to nebyl dobrý nápad.1

      • Murlock

        "civilizace, kde jsou všichni chaotic evil a při první příležitosti se
        navzájem podrážejí, je prostě nesmyslná a nefunkční a těžko se o tom dá
        vyprávět smysluplný příběh"

        Takhle to ale úplně není. Za prvé, drowové jsou hlavně neutral evil, nicméně v jejich civilizaci stále panuje pevný řád etc. Nejsou to nějací low INT chaotic evil debílci. Za druhé, pokud se už teda rozhodneš někoho backstabnout, tak většinou ten týpek nad tebou bývá ambiciozní tough motherfucker. Takže si dvakrát rozmyslíš nějaké to kucháníčko.

      • Tak je to pořád jen pohádka. Nefunguje tam skoro nic, od termodynamických zákonů po sociální mechanismy. Proto mě přijde absurdní řešit nějaký rasismus nebo co. Nejvíce takové články vypovídají o autorech než o tzv. problému. Co budou řešit retroaktivně příště? Pohádky Boženy Němcové?

        • Psychotic

          Kdybys ten článek četl pořádně, dozvěděl by ses, že nic retroaktivně řešit nechtějí, starší edice a legacy produkty cenzurovány nebudou, bude na nich upozornění.

          Nevím, co je v pohádkách Boženy Němcové, klasika mě nudí k smrti, ale pokud by někdo chtěl stáhnout nebo aspoň dát upozornění na některé epizody Kocoura Mikeše, souhlasil bych. Protože ty jsou rasistické otevřeně a tudíž nevhodné pro děti.

          • Nechceš místo stahování epizod nechat na lidech co budou dětem pouštět? To je totiž to sociální inženýrství, kde někdo rozhodne co je pro lidi vhodné a co ne. A nehodici se skrtne. Hele tohle fakt nechceš, už jsem v tom jednou žil a doufám že se nedočkám resurekce toho hnusu pod jinou vlajkou.

            • Psychotic

              Ne, nechci. Zaprvé děti nejsou majetkem svých rodičů a zadruhé chci, abych mohl své dítě v klidu nechat dívat aspoň na podělaný Večerníček bez obav, aby tam nebyly věci jak vystřižené z Mein Kampf.

              Navíc jsem si všiml, že lidi, co ječí, aby se "nechalo na lidech co budou dětem pouštět" jsou ti samí, co se pak můžou zbláznit, když má postavička v pohádce dvě maminky.

              • Reakce na příspěvek:

                Počkat jakože děti nejsou majetkem svých rodičů, takže si můžou dělat co chtějí? Už se těším na generaci co vyrůstá 2010+, který vychovávají lidi jako ty 🙂.

                • Psychotic

                  Reakce na příspěvek:

                  Ehm... vítej. Nevím, z jaké paralelní reality jsi právě přiletěl, ale v té naší tahle debata nikdy nebyla o tom, co děti mohou a nemohou dělat.

                  Doporučuji se buď seznámit s naší realitou nebo odletět zpět do svojí. Hodně štěstí.

                  • Reakce na příspěvek:

                    Ty odpovídáš na: "Nechceš místo stahování epizod nechat na lidech co budou dětem pouštět?" tímhle: "Ne, nechci. Zaprvé děti nejsou majetkem svých rodičů". Tím implikuješ, že rodič nemá rozhodovat co dítěti pustí a nepustí, takže si očividně dítě může rozhodnout nezávisle na rodiči co chce a nechce vidět nebo má rozhodovat za dítě někdo jinej než rodič? To byla moje otázka. Nechceš si to ještě jednou přečíst a radši si trochu zrekapitulovat jakou hovadinou si mi odpověděl?

                    • Psychotic

                      Reakce na příspěvek:

                      Ty napoprvé: "Počkat jakože (A) děti nejsou majetkem svých rodičů, takže si můžou dělat co chtějí?"

                      Ty napodruhé: "Tím implikuješ, že rodič nemá rozhodovat co dítěti pustí a nepustí, takže si očividně (A) dítě může rozhodnout nezávisle na rodiči co chce a nechce vidět nebo (B) má rozhodovat za dítě někdo jinej než rodič?"

                      Teď chápeš problém se svou první otázkou? Existuje ještě možnost (C), se kterou souhlasím já. Zkus popřemýšlet, třeba na ni přijdeš sám - teď i v podobných případech v budoucnu.

                      • Reakce na příspěvek:

                        Píšeš něco o realitě, ale psanýmu textu moc nerozumíš. "Debata nebyla nikdy nebyla o tom, co děti mohou a nemohou dělat.", a přitom z toho co si napsal plyne, že pokud dítěti něco zakážu, tak je to hned můj majetek. Už to stačilo, fakt se v tom ztrácíš.

                        • Psychotic

                          Reakce na příspěvek:

                          Až přestaneš utíkat zpátky, zbabělče, a začneš reagovat na to, co jsem napsal naposledy, můžeme pokračovat.

                          • Reakce na příspěvek:

                            Pokračovat v čem? V tvojich imaginárních možnostech C? 😀Pouč mě prosím ještě jednou o tom o čem "není debata" a když se ukáže, že vlastně meleš úplný sra***, tak piš něco o zbabělcích. Vypadá to, že z tý paralelní reality si asi vypadl ty...

                            • Psychotic

                              Reakce na příspěvek:

                              Ano, o mé možnosti C. Ale když jsi tedy tak neschopný abstraktního uvažování, že tě opravdu nic nenapadá, fajn, tak já ti to tedy řeknu sám. Jen tak pro zábavu a na rozloučenou, protože upřímně: stupidita je jedna věc, ta byla zjevná od začátku a dokážu ji tolerovat, ale pokud nejsi ani schopen vést konverzaci, kde jedna strana reaguje na druhou a jen opakuješ stejné blitky znovu a znovu, na které již bylo odpovězeno, je to celkem o ničem.

                              Tak tedy: Mají rozhodovat omezeným způsobem všichni. Stát má odstranit věci objektivně závadné pro děti, rodič má dále omezit zbytek vzhledem k věku a mentálním schopnostem konkrétního dítěte a končené rozhodnutí má udělat dítě, podle toho, co ho zajímá.

                              Ale vzhledem k tomu, jak ti praskala cévka z představy, že by snad dítě mohlo o něčem rozhodovat samo, moc velkou naději na pochopení ti nedávám. Adios.

                              • Reakce na příspěvek:

                                A to si takhle nemohl odpovědět rovnou, ale musel si tady psát absolutní hovadiny ve 3 komentářích, jak jsem přiletěl z jiný reality? Ono nemůžeš čekat slušnou konverzaci potom, co mě v podstatě nazveš d*mentem z jiný reality kvůli jedný otázce a tvoje následný komentáře absolutně nedávají smysl. S tim co píšeš se částečně dokážu ztotožnit, akorát první je rozhodnutí dítěte, jestli ho to vůbec zajímá, pak nastoupíš ty jako rodič jestli jo nebo ne. A "Objektivně závadné" věci jsou dány zákonem a dávno omezené jsou. Jestli nechceš dítěti pouštět epizodu kocoura Mikeše tak budiž. Ale nesnaž se tady tvrdit, že když ho Lada psal, měl vedle otevřenej Mein kampf. Ono je taky dobrý orientovat se trochu v historii, kdy třeba byl dávno ve znění zákon o potulných cikánech (mimochodem podepsán milovaným tatíčkem Masarykem), takže společnost na to v té době nahlížela jinak. No a takhle by si to třeba dítěti vysvětlil a nebo mu to nepustíš vůbec a nebo z něj vychováš druhýho H*tlera, tvoje věc (tomu stejně nějakej zakázanej večerníček fakt nezabrání). Jinak k tvojim psychoanalitickejm schopnostem a IQ testu nadálku se radši nevyjadřuju, protože to spíš vypadá, že praskla cévka tobě.

                              • sugyn

                                Reakce na příspěvek:

                                Jak to tak ctu tak mi chybi Apu. Tam se taky "rozhodovalo".

                • Reakce na příspěvek:

                  Nemá smysl reagovat. Už jenom to, že on zodpovědnost za dítě nahrazuje slovem majetek vypovídá, co má za pokřivené myšlení. Dalším šíleným rysem je to, že rozhodovat o tom, co budou děti sledovat nebudou rozhodovat rodiče, ale... já nevím? Komise z lidu? Etická komise? Nebo nějaký zákon? Chlapec zjevně ani netuší, že existuje 89/2012, kde se hned ze startu píše "Rodiče a dítě mají vůči sobě navzájem povinnosti a práva. Těchto vzájemných povinností a práv se nemohou vzdát; učiní-li tak, nepřihlíží se k tomu.". A třeba dále taky: "Dítě je povinno dbát svých rodičů." Já už tady na ty křiklouny ani nereaguju, jejich pojetí světa je tak šílené, že to prostě nedávám. Jako návdavek má hned jasno o kvalitě života a názorech p.t. přispívajících s oponentním názorem. 

                  • Psychotic

                    Reakce na příspěvek:

                    Kamaráde, to ty "odpovědnost" a "vzájemná práva a povinnosti" chápeš jako "můžu si s dítětem dělat, co chci" a "v TV by měli dávat rasistické pohádky, abych se mohl svobodně rozhodnout, jestli je dítěti pustím". Někdo takový mi tady bude kecat o "šíleném pojetí světa"? Please.

              • FaethorCZ

                Reakce na příspěvek:

                Hele, ja nevim, ale v ramci diskuze vytahnout nejznamejsiho vegetariana a jeho stezejni dilo, a strcit ho do vecernicka,  to svedci o silne paranoie. Nebo i hur... snaha chranit pred zlem zpusobi mnohem vice zla. Cesta do pekla je dlazdena dobrymi umysli. Jak asi bude reagovat dite ze sveta SVETLA A LASKY na beznou skolu a zivot? Na okradeni mladiky a jine vtipnosti...

                • Psychotic

                  Reakce na příspěvek:

                  Nevšímám si toho, že by lidi tvého typu žili šťastnější životy nebo lépe reagovali na negativní události než "děti světla a lásky".

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit