Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Hmm. Na jednu stranu je pravda, že pevné rasové bonusy trochu obírají hráče o agendu a tak i možnosti vytvořit si mocného gnómského bojovníka nebo nepolapitelného orkského zloděje. To jsou sice extrémy, ale obvykle je číselně ideální výběr rasy k povolání o dost užší.

    Druhou stranou mince je, že pokud to nazveme rasizmus, tak si zaděláváme na hlubší problém v rámci pravidel. Rasy (nebo přesněji živočišné druhy, jak je psáno i v článku) v příručce pro hráče nejsou ty jediné inteligentní, které se ve fantasy světech vyskytují. Ty ostatní mají samozřejmě odlišné charakteristiky v bestiáři. Navíc nemalá skupina hráčů si za ně chce zahrát, pokud aspoň trochu sednou do dobrodružství. Hrát za gobliního alchymistu, koboldího kušiníka nebo trollí čarodějku může být fajn. Dát jim z hlediska hráče stejné možnosti jako základním rasám pravidlově taky není problém. Jen ten záznam v bestiáři uvedený pro typického  jedince daného druhu nikdy rovnostářsky působit nebude.

    Vážně bych do toho rasizmus netahal. Pokud je účelem volného výběru rasy a bonusů uvolnění rukou hráčům, budiž. Pokud ale hlásají, že je to kvůli odstranění rasismu, jen si tím nabíhají na vidle.

  • Murlock

    Je minmaxování eugenika? Ne Patriku, minmaxování neni eugenika. Není to nic než prostá a čistá hra za číslíčkama. Opravdu si myslíte, že borec co stráví hodiny stavením buildu, který one-hitne Deskariho ve WotR řeší něco jako eugeniku a podobný věci? Nemyslím si.

  • MickTheMage

    Rasovy esencializmus je uz fakt absolutna komedia, co Wiazrdi vyvadzaju posledne roky, to uz je na smiech. Mechanicky chces mat jednotlive rasy rozlisitelne, aby v tom bola pestrost. A za mna, to nie je rasovy esencializmus, uz len preto, pretoze vlastne su to rozne druhy, nie rozne rasy jedneho druhu, ale... to je jedno. Je to divne, a to uz nehovorim ani o "upravach" v Ravenlofte, ktore su tiez na smiech.

    Pochopil by som, keby sa riesil alignment jednotlivych druhov, ergo nie je cely druh "good, neutral alebo evil", ale len individualne charaktery maju specificky alignment. Lenze proste Murica!

    Ako, je pravda, ze nastastie plati, ze si svoju kampan kazdy moze viest ako chce, ale tie principy zmien su proste konina (aspon vacsina z nich).


    • Vsadím boty, že o přesvědčení bude další díl tohohle článku, a je to ze své podstaty to, co je na staším DnD (a nejen tam) opravdu rasistické - ta představa, že kutlura která je jiná, je z podstaty věci zvrácená, padlá.

      Jinak rasy vůbec nemusejí být odlišené ve statech, daleko zajímavější je rozlišení ve zvláštních schopnostech.

  • Psychotic

    Za sebe říkám: rasový esencialismus je jedna z nejstupidnějších věcí v D&D, jak z hlediska worldbuildingu, tak z hlediska game designu, a souhlasím s jeho odstraněním.

    Ale ačkoli jsem taky progresivní libtard, musím říct, že některé woke bláboly jdou tak daleko, že je z toho na zvracení i mně. Příkladem budiž ten odkaz na "komplexnější přístupy, se kterými mezitím přišla samotná komunita" z článku. Prej "+2 Charisma za multikulturalismus, protože diverzita je krásná". 🤮

    • tuco

      Ja bych tam videl +2 CON :) 

    • Derp_1337

      Už se těším, až tenhle Woke trend vyjde z módy a bude se řešit zase něco jiného. Různé kulturní trendy jsou cyklické, jednou tohle, jindy zas tamto. Atd.

      • tuco

        To je asi na delsi debatu, ale nektery trendy jak se zda pretrvavaji tim, ze se stanou normou. 

        Chapu autora, ze si s tim woke - coz je pomerne vagni termin pod kterym si ne vsichni prestavi to same -, trosku pohral, ale ten clanek se dal napsat, i cist, bez woke. 

        Jak rikas, jednou az problemy na ktere woke upozornuje, nebo proti kterym vystupuje ve spolecnosti vymizi, respektive stanou se pouhymi excesy, tak se ve spolecnosti bude resit zase neco jineho.

        Zda se byt povahou spolecenstvi lidi, ze moralka ci normy jsou dynamicke. A v tom jsme jako druh podle mne silni. Nejen, ze se dokazeme adaptovat na zmeny vnejsiho prostredi, ale dokazeme upravovat i vztahy mezi sebou.  

        Nektery trendy zkousku casu nevydrzi, ale ty co ano, tak jsou pro nas jako druh vyhodne, jelikoz nam umoznuji souziti.

        No a ze i woke ma excesy, tak o tom zadna. Jsme jenom lidi.  

      • KronosDeret

        Lidská kapacita k nedokonalosti je nekonečná, stejně jako staha ji napravovat.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit