Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Pravidla, ten základ, jsou pro vykreslení fungování světa, hranic, možností. DM v každé hře je od rozhodování o pravidlech a jejich uzpůsobení.

    Jestli někdo potřebuje gnoma-barbara, je od toho DM aby ho zapracoval. Výpravy nejsou od naházení "ideální" sestavy a ideálních statistik, hraní za nahozenou postavu nemá být utrpením, případně nějakou sebetryznou, má to být hraní té postavy. DM je konečná instance. Ideální věci a procházky růžovým sadem jsou pro Ťunťi, zahrej si tuhle deskovku a nebreč.

    Až tohle pochopí každý, nebudou zbytečné články o tom jak jsou pravidla špatná protože se v nich píše něco co se někomu nelíbí.

  • Ten pořad jsem viděl už dříve a byl super.  Člověk se dozvěděl i na základě čeho se dělají závěry a ta debata těch 3 maníků byla fakt super. Takhle má probíhat vědecké bádání a diskuse.

  • ok díky, rád podívám ;-)

  • tuco

    Pokud mohu doporucit popularni vedu tak trochu k tematu: 

    O lidské přirozenostiEdward O. Wilson

    kde se mimo jine rika: 

    Nejsme nuceni věřit v biologickou uniformitu, abychom potvrdili lidskou svobodu a důstojnost. 

    Tim pro mne v podstate debata o rasach, a nejen o nich protoze toto se da uzit i jinde, konci. At je to tak ci onak.


  • Anebo z toho abstraktu: "A difference exists in BMI and body shape, and the Kenyans long, slender legs could be advantageous when running as the energy cost when running is a function of leg mass." a "In addition to having the proper genes to shape their bodies and thereby contributing to a good running economy

    Jako, že jsou nějaký nuance je asi zřejmé. Já netvrdím, že tréningem nejde kompenzovat kde co, ale ve vrcholovém sportu rozhodují maličkosti (promile) => přidej si plus jednu kostku za to, že jsi Keňan a máš dlouhé štíhlé nohy ;-) (Mimochodem dočetl jsem se, že ještě drtivá většina Keňských běžců pochází z nějakého jednoho kmene) 

  • tuco

    Jen doplnim abych byl fer. 

    Taky jsem zil v tom, ze to je prece dany od prirody, nez jsem zacal debatu kolem *rasy* sledovat. Zacal jsem ji sledovat proto, ze to bylo (a je) ve spolecnosti tema. No a pak jsem prehodnotil, a ne proto abych byl woke, ale proto, ze ty data tomu proste neodpovidaj. 

    Keltsky puvod populace v cesku je opravdu zajivamy. Na https://www.ceskatelevize.cz/porady/10150778447-historie-cs/ o Keltech u nas maji nekolik poradu, ktery svou delkou a obsahem jsou podle mne vhodny pro kazdyho koho to zajima. 

    Pridam bonmot, v jednom z tech poradu borec rika: My ani nevime kdo ti Keltove vlastne byli. a ja si rikal, tak to je super :) Jako ono se to da nejak geneticky rozklicovat, ale napr kdyz najdou nastroj, tak uz nevi jestli to (jeste) Keltsky je nebo (uz) ne. To michani co nas, a nejen u nas, probihalo je pricinou toho, ze lidi jsme jako rasa jen jedni. 

  • tuco

    Kenyan and Ethiopian distance runners: what makes them so good? - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22634972/

    a Similar articles nize.

    vezmneme treba tento:

    Kenyan dominance in distance running - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14527638/

    While Kenyan and Caucasian elite runners are able to reach very high, but similar maximal oxygen uptake levels, the VO(2max) of black South African elite runners seems to be slightly lower.

    Ejhle, jedni cernosi (Jihoafriacni) jsou na tom hure nez jini cernosi (Kenane) a belosi, pricemz ti pozdeji jmenovani jsou na to podobne. 

    Debata ohledne *rasy* v medicinskem vyzkumu je mimo zaber teto diskuze, i kdyz i tam bychom dosli k zaverum ktere neodpovidaji tve predstave.  

  • Nápodobně. Celý článek si přečtu, až budou všechny díly, ale také doufám ve více zajímavostí o kapybarách. Co tady jinak sakra děláme?

  • Prolítl jsem článek, natěšený na kapybary a musím říct, že jsem zklamán ☹. Doufám, že bude pokračování v dalších částech.

  • https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2000/cislo-5/keltsky-puvod-populace-cesku.html

  • celoush

    Já již delší dobu zastával názor, že tyhle bonusy nemají řešit pravidla, ale samotný setting (např. Forgotten Realms). Otázka je, zda ten "problém" ale vlastně ve výsledku jen nedeleguju jinam...

  • To fakt ne :D Jsi naprosto mimo... Etiopan nevyhrává maratony protože by (jenom) trénoval, ale protože na to má genetické predispozice... V lidském pokolení je spoustu geneteckých rozdílů, které pak definují rasy (jasný nepopírám spolu s kulturním prostředím). 

    Například z jednoho výzkumu vyplývá, že Česká populace má zvýšenou náchylnost k jisté nemoci stejně tak jako Irové a Bretonci... a důvod? Máme společné předky - kelty, respektive v České populaci se nachází velké procento keltské genetické informace... Asi těžko by Woke aktivista mohl říct, že je to kulturněsociální konstrukt :D

    Co tak zatím chápu Woke kulturu tak by nejradši používal Anglického plnokrevníka pro práci v lese místo Chladnokrevníka s tvrzením, že výsledek bude stejný :D

  • tuco

    Bernardyni a civavy s tim nemaji nic spolecneho. 

    Kdybys pozorne cetl clanek, tak bys vedel, ze biologicky rozdily mezi skupinami jsou u lidi mensi nez rozdily uvnitr tech skupin, coz u psu ocividne neplati. Predstava, ze jelikoz psi maji rasy, tak je musi mit i lide, je nesmyslna a prameni z neznalosti. 

    Kanada ma 2860 hokejovych hrist, druhy nejvyssi pocet registrovanych hracu na svetesilne zakorenenou tradici, ci jeden z nejlepsi programu prace s mladezi na svete. Neni pak nahoda, ze jsou v hokeji nejlepsi. 

  • triptich

    zaujímavá téma. počkám si na všetky články, kam sa s ňou autor dostane (prečítam ich všetky naraz).

    zatiaľ popravde celkom nerozumiem, načo vôbec túto "problematiku" riešiť. D&D tak, ako ich vnímam je postavené na silne rasovom rozdelení. určitým rasám/etnikám pripisuje isté vlastnosti, homogenizuje ich a na tomto základe viac, či menej výrazne odlišuje od iných. pre potreby hry v tom nevidím nič zlé. i keď občas to môže byť pre samotnú hru a hráčov dosť... zväzujúce.

    fakt som zvedavý, aký pohľad/prístup zvolil autor.

  • O PF jsem uvažoval (líbí se mi tam třeba three action economy), ale bounded accuracy v DnD 5e je něco, co mě přimělo klasická TTRPG úplně nezatratit kvůli nutnosti počítat s velkými čísly. I když to v 5e není provedené zdaleka dokonale, funguje to. Takové věci jako koncentrace a jen jedna výhoda/nevýhoda sice někdy mohou působit rigidně, ale značně zjednodušují hru. Vyvážení ras a povolání v PF posoudit nemůžu, pač je nemám načtené natož abych je hrál, ale ta až přehnaná komplexnost pravidel PF je pro mě bohužel příliš odpuzující.

    5e mi zase přijde, že trochu neví, co vlastně chce být. Zkouší na jednu stranu moderní vyprávěcí postupy na druhou stranu se zase zuby nehty drží těch nejstarších tradic. Nejdřív výrazně skoro až na kost zjednoduší volbu povolání a pak k tomu vydá přídavek, který ji zase přiblíží spíš PF. Ale to se dá přežít.

  • Samotnému je mi proti srsti vytvářet superinteligentní orky a supersilné hobity. Sám mám teď sice postavu charismatického půlorka, ale beru to tak, že je prostě působivý ne hezký pro někoho odlišné rasy. A jak jsem psal výše: Realistický systém (v rámci fantasy světa) mám celkem rád při pohledu zvenku, ale uzamyká moc cest, takže je otravné s ním hrát. Kompromisní nabízí relativně malou variabilitu a z toho pramenící podivnosti jako s tím barbarem hobitem/tieflingem. Nakonec bych v rámci DnD asi vzal ten úplně volný, který sice umožňuje tvořit nerealistická monstra, ale zase nediskriminuje kombinace, které před pohledem na čísla nemusí vypadat špatně.

    Obecně jsem pro volnější a jednodušší tvorbu postav než klasickou kombinaci rasa+povolání. Takovou ale nabízejí spíš příběhově orientovaná RPGčka jako FATE, jeho deriváty a vzdálenější potomci (třeba City of Mists). V závislosti na tom, která je to hra, pak může rasa fungovat různými způsoby. Někdy můžeš říct, že je nedůležitá (pravidla ji nevyžadují). Jindy poskytuje definované výhody a nevýhody, ale zase ji nemusíš kombinovat s povoláním, která většinou v pravidlech definována nejsou. Tím pádem hraješ jejího příslušníka proto, že sis ho vybral a ne proto, že přináší nejlepší nebo aspoň snesitelné statistiky k vybranému povolání, které většina hráčů vybírá jako první, protože obvykle definuje styl hry.

  • Druid

    Já ti nevim, vážně máš pocit, že bernardýni posilujou víc než čivavy? ^_^

  • Druid

    Jasně. Souhlasím s tím, co píšeš. Já vůbec nechtěl říct, že systém jako v Dračáku nebo v DnD je ideální. A vlastně nemám nic proti tomu, aby se WotC snažili ho upravit. Já koneckonců DnD znám akorát z Baldurů, Icewind Daleů apod., a vyrost sem na Dračáku (i proto sem špatně trefil gnóma zloděje), takže do toho nemám moc co kecat. :) Jen mi prostě přijde hloupý tvářit se, že všechny rasy jsou stejný a můžou dělat stejně dobře veškerý činnosti. 

    Co bys vlastně považoval za ideální systém pro tvorbu postavy?  

  • palcov

    To pochází všechno z USA.

  • Tak něčím se ti mladí musí bavit. Sice je mi záhadou, proč naskakujou na témata, která u nás problémem buď nejsou vůbec nebo jen okrajově, ale asi chybí dostatek představivosti. A tak se tady bojuje proti rasismu a přihlouplé gender "problematice", i když je to všem (až na pár vypatlaných exotů) jedno a nikdo rasu ani pohlaví u druhých lidí neřeší. My za mlada řešili elektroniku, programování a lítání na měsíc, oni potí elaboráty o rasismu ve fiktivním světě. To nevymyslíš.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit