Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Inquisitor

https://youtu.be/t8GVgxiQUTU?si=LQc5uN6RmcMZC4AC

tady je recenze po sto hodinách, pěkné shrnutí:)

• Tak jsem se na tuhle hru těšil a ona je to totální pejczovina! Smutek, zklamání... -_-

• jindra.veliky

A na co ses konkrétně těšil? Kromě příběhu to očividně v ničem nezklamalo 

• aspa

nebud fanboy, prvně dohraj, pak tvrď, že to v ničem nezklamalo.

• Morraw

*heavy breathing Upřímně závidím všem, co to dnes v noci zapnou, a skončí až někdy v neděli večer. Doufám, že tu zanecháte své dojmy co týče optimalizace, ovládání a soubojáku 😎 Já si to nechám až na později. Aspon bude hra více odladěna.

• Corvus

Dlouho jsem nečetl (pocitově) tak rozdílný text od výsledné známky. Z textu mi připadá, že hra bude minimálně na 9/10 s tím, že má pár bugů (hráno bez zásadního day one patche) a že ovládání je krkolomné (ačkoliv lze přemapovat). Příběh nezmiňuji, zcela transparentně bylo vývojáři několikrát deklarováno, že nepůjde o oscarový scénář a la Baldur's Gate/TLOU série/Clair Obscure aj. Autor recenze se královsky bavil. 10x shrnul a uvedl, jaká to byla zábava. Nejzásadnější prvky hry, tj. optimalizace, svět, rozmanitost, explorace, souboják a pestrost předmětů a jejich dopad (nejsou to jen předměty do počtu - pro mne naprosto zásadní věc), to vše je dle autora takřka perfektní. Autor dokonce uvádí kolik desítek hodin v CD nechal a že by se bavil i další stovky hodin. Přesto na konci svítí sedmička?

Naštěstí známky u recenzí házím za hlavu. Kdybych to nedělal, historicky bych se připravil o vynikající hry. Názor jsem si přečetl, respektuji jej. Díky za obsáhlou recenzi, která mi potvrdila, že dostanu PŘESNĚ to, co jsem od Crimson Desert očekával: Myriády zákoutí k průzkumu, desítky a desítky zábavných mechanik s kvalitní animací, naprosto bezkonkurenční průzkum a svět a la RDR2, parádně variabilní souboják, obstojné hádanky, které nejsou pro lidi s iq octomilky (doufám, že to tak skutečně je a jsou skutečně výzvou!). A v neposlední řadě i naprosto nádherné výhledy, dokonalou atmosféru, parádní dynamické počasí a grafiku celkově. Přesně to jsem od CD očekával a to autor recenze doslova potvrdil. Aby následně udělali mrzkou sdmičku...

Čili text vs hodnocení mi prostě nesedí, ale v podstatě je mi to putna. Netrpělivě čekám na kurýra a konečně se ztratím v Pywellu. Vylezu až s emisí sběratelky Gothic Remake! Nenechte si hru nikým zkazit. Kdo chce hru takto gargantuovských rozměrů hejtit, vždy si něco najde. U takto rozsáhlých a maniakálně detailních her je doslova ten nejmenší problém si najít nějakou chybu, důvod, proč hru zcela strhat. Vzpomeňme na (oproti CD) malinkatej Skyrim :-) že? Optikou této recenze by dnes Skyrim dostal asi 3/10. 

• faitheater

Problém je spíš v tom, že číselné hodnocení ztratilo jakoukoliv váhu protože si s ním recenzenti velmi často vytírají ..del. 

Objektivně vzato, 7/10 by měla být pořád ještě velmi kvalitní a zábavná hra. 

Což z textu recenze jednoznačně je.

• Morraw

Číselné hodnocení je recenzentova past sama na sebe. Divim se, že se od nej v civilizovaných společnostech jeste neupustilo. Napíše dlouhý text a pak chudák řeší, jake číslo má tomu text přiřadit, které si navíc každý vyloží podle sebe.

Mam rad recenze na Steamu. Hru doporučím, napisu proč a nemusim jeste vymýšlet nejake číslo. Jasne vidim, jestli stoji za to hru vyzkoušet nebo se neco nepovedlo.

• JohnyTheZik

Tak zrovna Steam ti agreguje binární recenze do čísla, takže efekt je úplně stejnej ;D Lidi si to otevřou, viděj, kolik % je pozitivních a pár si jich přečtou. 

• A navíc binární jo/ne je prostě málo. Chybí tam aspoň střední možnost. Ideální by byla stupnice pěti hvězdiček, méně je málo a víc všechno ostatní je zbytečné.

• Morraw

Efekt jo, jen ta vypovídací hodnota je pro mě osobně větší.

• Souhlas. Čísla by to chtělo zrušit. Já bych dával prostě čtyři slovní hodnocení: 1) Jasná koupě 2) Dobře zvážit (=dobrá hra, ale pro specifické publikum) 3) Počkat (na slevu / na patche) 4) Nebrat.

Z toho je to naprosto jasné. A nemusím pak luštit co z toho tou sedmičkou který recenzent chce říct.

• JohnyTheZik

Zrušil jsi čísla a nahradil jsi je číslama :D 

• To jsou pouze pořadová čísla možností pro přhlednost. Klidně si za ně dosaď odrážky :-D V hodnocení by samozřejmě neměla co dělat.

• JohnyTheZik

Reakce na příspěvek:

Jj, jen škoda, že je to kvalitativně seřazený a jen jsi nahradil hodnocení menší stupnicí. Ony totiž i ty čísla tady mají textovej význam :) 

Tohle je jen vymejšlení kola, nikdo za dlouhý léta recenzovaní nevymyslel lepší stupnici než desítkovou/stovkovou.

• Reakce na příspěvek:

Pamatuju že nějaký herní magazíny nějakou dobu žádný finální číslo nedávalo a fungovalo to taky. Imho lepší řešení než jakákoliv číselná.

• Jevo83

Cize ako Level v 90 rokoch!😍

• Ještě zlatá, stříbrná a rudá hvězda :)

• Stormangels

Já vím, že si hru užiju, recenze ne recenze.

• To je hodně velký kanystr copia 😅

• nightborne

Domnívám se, že kritika spousty nepříliš povedených bossů (a že jich zabíjíš opravdu dost), mdlých vedlejších úkolů, nelogického sólování hradů, příběhu, bugů, ovládání, nespolehlivé kamery při boji a UI je dostatečná obhajoba čísla. Ale, jsem rád, že dáváš větší váhu textu. Já totiž taky =).

Jenom upřesním: Kritika ovládání nesměřuje jen a pouze na jeho namapování, ale především taky nespolehlivost a těžkopádnost jeho reakcí. 

U běžného průzkumu to ještě člověk se skřípáním zubů tak nějak snese, ale když ti ovládání kazí hádanku nebo nedejbože promění už tak otravný bossfight v přehlídku čisté frustrace, protože ti postava v polovině případů bez důvodu například odmítne vylézt bossovi na záda, což je třeba zrovna v tom fightu potřeba, abys mohl zaútočit na jeho slabé místo, už je to na překousnutí kabelu.

• Za mě recenze OK, protože se poukázalo na slabiny, které mi vadí. Hlavně ovládání na klávesnici a myši, to je dost zásadní. A s tím příběhem... to, že někdo předem deklaruje, že to bude stát za prd jaksi automaticky neznamená, že teď jsme povinni jej nezohlednit.

Za mě čekám, jestli se objeví nějaký patch co optimalizuje ovládání a pak o tom budu uvažovat.

• jindra.veliky

proč teda nikou nevadí špatnej příběh ve hrách od fromsoftware nebo doslova skoro žádnej? speciálně u Elden ring nebo se u CoD a BF napíše "je to béčkový, de*ilní jak má být"?

• Mě to vadí, proto to taky nehraju :-D. Navíc, oprav mě, soulslike je prostě jiný žánr, ne?

• iSpirit

Protoze tam rozhodne spatny story neni. To, ze ho kazdy neobjevi, neni chyba hry. Spatny pribeh by nevyhraval Nebuly a nebyl by o nem točen film vybornym Garlandem. 

• jindra.veliky

Trapná výmluva. To tam najde každej blbeček. Jen se jim nechce dělat pořádný cutsceny, dialogy, vedlejsaky, dabing. A proč taky, když jim to v recenzích prochází.

• iSpirit

"Trapná výmluva."

Jsem rád, že máš sebereflexi. 

A k tomu blbečkovi. No, máš pravdu, jenom blbeček potřebuje k dobrému hernímu story mraky cutscén. 😉

• Jevo83

Tak ked to hraci radi hraju, tak asi to nerobia zle, ci?

• aspa

Myslím si, že jsme to tušili  všichni vnímavější, když se začaly objevovat snímky se steampunkem či ze vzdušného světa ala Zelda. 

Kombinace sci-fi může fungovat ale většinou na menší ploše či v knize. Je škoda, že se nevěnovali jednomu žánru, neudělali ten svět menší a imerzivnější. Tohle je prostě prokletí mmorpg tvůrců. tam se pracuje s více biomy, s více lokacemi, které nemusí dávat tak smysl. Opravdu nechci ve středověku zabíjet roboty. Takže i kdyby to dopadlo třeba na 9/10, tak já bych do toho nešel. 

• V tomto su azijske studia bohuzial vacsinou uplne ustrelene a kombinuju prvky scifi, fantasy, steampunk hlava-nehlava. Problem je potom presne to, ze vznikne nieco, co nedokaze autentickostou zaujat a vtiahnut. Kedze je v hre uplne vsetko.

• A je tohle u téhle hry fakt zápor? Mě se to třeba líbí a přijde mi to mnohem lepší než další klasická kopírka tolkiena. Myslím, že tahle hra nenaráčí na to, že kombinuje skřety s robotama. Ale na to, že má bugy (ACG zmiňoval že musel resetovat poměrně často), krkolomné ovládání a blbou kameru, tuctový příběh a questy (z velké části je to prostě single player mmo), neustálé ručivé doskakování předmětů (těch drobných), blbý balanc obtížnosti (běžní nepřátelé moc snadní, bossové moc těžcí - třeba i proto, že se v normálních fightech prostě nemáš pořádně možnost v soubojáku zlepšovat, protože ho nemusíš pořádně používat), apod. 

Na mix fantasy a scifi elementů jsem neviděl stížnosti snad v žádné recenzi.

• aspa

já chlapci ty hry znám, hrál jsem je a užil jsem si je. Ten art direction a world building mi tady prostě nesedí. Mám pocit, že vzali x fantasy, co viděli a dali to k sobě, jak se to dělá  v mmorpg a nepřipadá mi, že ten svět tvořili s pravidly, že tam prostě budou zámky a roboti, aby to dávalo koherentní smysl.  Možná se pletu, hru jsem nehrál, ale mám z trailerů tenhle pocit. Pokud mám pravdu, tak zmenšení ambicí hře mohlo pomoci a pokud by hra fungovala na menší ploše žánru viz třeba jenom low fantasy, mohl to být ve finále ucelenější zážitek. 

Ale to jsou jenom moje pocity, ta hra určitě zaslouží respekt, za to jak vypadá a na jaké škále funguje a co všechno nabízí, to spousty AAA open-worldů není schopno nabídnout s mnohem většími rozpočty a zkušenostmi. 

• Morraw

Je to o osobních preferencích. Kdyz jsem viděl první útržky z traileru, tak mě ten “steampunk” taky moc nezaujal. Ale ve fantasy středověku se to objevuje docela často. Osobně se tím nenechám odradit.

• Corvus

Chrono Trigger a desítky dalších.

• Final fantasy

• Skyrim? Mechové úplně běžní třeba 

• jindra.veliky

Otázka je, co ten slíbený patch. Ten vyjde opravdu až zítra nebo na něm.jela i novinářská verze?

• nightborne

Ve verzi na recenzi day one patch nebyl. Zmiňuju to i v textu =).

• Nevím teda jak games.cz, ale obecně to co se recenzovalo jsou verze bez day one patche.

• To je vlastně docela důležitá poznámka. Day one patch pravděpodobně taky dost věcí opraví... 
        Za mě je docela důležitej ten závěr recenze. Ta hra je vlastně monumentální už teď, potenciál je tam vypadá obrovskej a už teď to i v tom velkém rozsahu funguje. A počítám/doufám, že se na tom bude pořád pracovat. Každé další vylepšení to může posouvat vejš a vejš...

• Jop 

• Grafika je strašně plochá, jsou zde stíny od hlavního zdroje světla a to je vše. Podporuje hra RayTracing, dá se zapnout?? 

• myslel jsem Path Tracing, pardon. 

• jindra.veliky

Spal si v jeskyni? RT hra má a stíny tam vrhají i drobnosti. Zrovna, že bude tohle perfekt i se vědělo dávno před vydáním díky DF

• Corvus

Ale no tak Bureši! Nekoukej kde létají motýle a soustřeď se na text!

"Doufejme, že pomůže day one patch, který jsem při hraní neměl k dispozici."

• jindra.veliky

To já zapomenu 90% textu během chvíle :-) 

• Jevo83

Pri tom majetku sa ani nedivim….

• Taky si lámeš hlavu co se skrývá za tím dát si Bábu do profilovky? :-DDD

• Podívej se na screenshoty, PathTracing tam prostě neběží. Je to děsně ploché. 

• A na čem a jakém nastavení jsou ty screeny típané?

Protože zrovna práci se světlem (třeba megická aura nepřátel, která funguje jako světelný zdroj a takto několik nepřátel vrhá stíny okolních předmětů) jsem viděl v několik preview (takové ty pravé hands on, ne jen ty clickbait videa od někoho kdo hru neviděl) velmi vychvalovanou.

• aspa
        • TheSuffering

https://www.digitalfoundry.net/features/crimson-desert-pearl-abyss-answers-every-tech-question-we-could-think-of

• Abych řekl pravdu, tak po těch letech příprav, kdy jsem si byl jistý, že budu hrát CD v den vydání, má tato recenze pro mě několik zdvižených prstů a já teď vlastně nevím. Mě totiž ve hrách iritují zrovna ty věci, které vadí i autorovi recenze. A třeba nemožnost přemapovat tlačítka na ovladači? Vážně? Věřím, že na těch chybách Pearl Abyss zapracuje, protože jinak ten svět vypadá fakt nádherně.

• Takže jestli to chápu správně, jde tady o hru, která se snaží být skvělá ve velké míře herních prvků, ale sráží ji pár bugů a dle všeho i slabší příběh.

Tedy hra, která začíná na 7-7,8 u novinářů, snaží se dosáhnout výšin. Hra kde se dá v pohodě očekávat, že bugy opraví patche spíše dříve než později. Hra, u které vývojáři byli transparentní dostatečně s vyjádřením, že příběh není hlavní devízou. 

Vždy vezmu hru, která se snaží jít vzhůru, než “best of all times,” kde v polovině aktu 2 se nudím neutěšenou repetitivností, přičemž její hodnocení je 10/10. 

Tedy Zelda/Elden ring - like hra. V čem je tedy problém? V ničem, jen že 11pm ještě chvilku potrvá 

• TheSuffering

No zrovna problematické, komplikované a místy až frustrující ovládání (což bylo známo již dříve) je pro mě dost velký problém. Byl to vlastně jediný důvod, proč jsem čekal na recenze, jinak bych zřejmě hned koupil, ten svět a průzkum mě prostě hodně láká. Takhle zatím otazník...

• Problematické to je hlavně v tom že to v podstatě nutí hrát na ovladači. Týdny zpátky, když začala vycházet první gameplay videa to bylo hodně avizováno ať hráči zauvažuji na ovladačem místo myši a klávesnice.

E33 bylo to samé, mám to na steamu, ale hrál jsem to na ps5 ovladači.

• Morraw

U E33 jsem se lekl, kdyz na me vyskočilo, ze mam mit ovladac. Ale naštěstí se to hrálo úplně normálně na K+M. Za me je fail, kdyz hra vydaná na PC neni uzpůsobena hlavni periferii. A navic tohle je obyč 3rd person, takze nikdy nechapu duvod, kdyz vývojáři napíšou, ze to je lepsi s ovladačem 😬

• TheSuffering

No jo, jenže tady to je vyloženě neschopnost a hloupost vývojářů. Rozhodně není nutné mít na pohyb postavy 50 různých kláves. V několika zahraničních médiích se na tom nezávisle shodli různí autoři, že to prostě vývojáři přehnali. A to dávno před vydáním. BTW na ovladači to není o moc lepší. A pokud je problém obyčejný sprint, tak to není o periferiích, na kterých hraješ...

Kdyby bylo k dispozici demo, bylo by to úplně nejlepší.

• Zvláštní zrovna sprint má dedikováno jedno tlačítko. 

Jinak na steamu je dvouhodinový refund nebo ne? To by mohlo stačit jako demo možná.

• Nechápu proč se řeší příběh když jasně vývojáři řekli že příběh nebude hlavní 🤦

• Protože ne všichni hráči kteří si čtou recenzi mají nastudované co kdy říkali vývojáři?

• Každopádně ono nemá moc smysl řešit nějaké recenze hrál jsem už pár her o kterých bylo napsáno že nejsou moc dobré ale mě to bavilo takže je to spíše o lidech každého baví něco jiného a ať si na tu hru každý udělá vlastní názor protože kupovat hry jen podle recenzí nemá úplně smysl 

• (píše Garaken pod recenzí, kterou si přečetl)

• Myslím si že každý kdo tuhle hru sledoval tak věděl že to tak bude já taky nesledoval co říkají vývojáři ale sledoval jsem různé videa o této hře a díky tomu mám informace takže asi tak 

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit