Hry ze Switche nefungují na dvojce nativně. Nintendo muselo přijít s hybridním řešením
-
Asi spokojeně zůstanu u jedničky, kde mi vlastně nic nechybí. A dvojka nepřináší nic, po čem bych toužil - ba naopak; spoustu problémů a ústupků. Dost zklamání.
-
-
jaké ústupky? každá nová generace má své bolístky, ale taky si myslím, že Switch 1 ještě hodně let poslouží, byť já si tu dvojku koupím už jen proto, aby mi tam jelo plynuje Stardew Valley 😬
-
-
Třeba mnohem horší baterie oproti LCD Switchi?
-
-
-
No, doufám že to chytré hlavy nejpozději do roka hacknou.
-
Nemozem za to, ale stale viac mi to pripomina trainwreck. LCD displej, malo hier, nekompatibilita na nativnej urovni a vseobecne slaby HW, na ktory sa snad dotahuje (samozrejme, s vynimkou raytracingu) aj moj stary iPad Pro. A za 500€+. Kupim si ho kvoli hram, ale az ked vyjde LED upgrade.
-
Nacenil uz nekdo krom Alzy (12.490)?
-
-
Ta cena je hrozná. Ale Nintendo fanboys to koupí ještě to budo obhajovat. Plus cena her je taky příšerná
-
-
Co furt máte s cenou. Cena je očekávaná. Cena switche v roce 2017 bylo kolem 9000kč. Na dnešní poměry (9000 Kč) vychází přes 11-13 tisíc. Co je peklo je cena her. Ale to je subjektivní. Jsem zvyklý na cenu her nad 2tisic na obou konzolí. Takže pro mě to problém to není. A ty key karty nebude u všech her. Už to bylo u prvního switche. Ale nelíbí se mi cesta digitálních her. Rád sbírám krabičky. Ale zase subjektivní názor.
-
-
No tak některé Swith krabičky budou obsahovat jenom kód:) To jenom tak na okraj.
-
-
ono je takové zapeklitější, jelikož Nintendo obecně málo komunikuje, tak je potřeba se v tom více povrtat. Teď si sám nejsem jistý, jestli je to pravda, ale dle všeho to bude čistě na tvůrcích. Všechny Nintendo hry by měly být kompletně fyzicky, tahle možnost je pro třetí strany, když by se celá hra nevlezla a musela by se dostahovávat, ovšem např. Cyberpunk bude celý fyzicky.
Myslím si, že by by bylo lepší, kdyby prostě fyzicky vyšly jen ty hry, kde se nemusí nic dostáhovvat a ty kde máš kod, tak prostě by byly jenom digitálně. Nebyl by v tom bordel. Spousty casual hráčů bude překvapeno, že tam má papírek.
Tuhle stupidní praktitu zavedl PC trh a papírek na Steam, funguje to pořád, že se kupují na PC krabičky s kodem, nebo už to nefunguje?
-
-
Jo, pořád to funguje. Některé to měly udělane dost hezky a stylově jako CP2077 nebo oba datadisky k Zaklínači 3. Jiní mají jenom kód viz Valhalla nebo KCD2:)
-
-
-
-
jeden z nejlevnějších Handheldů na trhu. První handheld s magnetickými joycony, možnost mít z joyconu myš, možnost z toho mít i klasickou konzoli, dle nVidia 10krát výkonější než jednička čili výkonější než SD.
Opravdu je to za 12k drahé. Naopak. Za mě Switch 2 udělá ze SD neprodejný kus plastu. Samozřejmě pokud do té doby nevyjde SD2.
-
-
Steam deck 2 pravděpodobně nikdy nevyjde, protože současný má naprosto mizerné prodeje - podle posledních odhadů 4 miliony kusů za celou dobu co se prodává - a už to začal chápat i Gaben, když vydává systém pro ostatní výrobce HW
-
-
Podle posledních odhadů z konce února 2025 je to 4,5 miliónů prodaných kusů. To jenom na okraj.
-
-
Většina zdrojů a AI tvrdí 4, ale najdeš i stránky které tvrdí 3 a i stránky co tvrdí 6, ale všechny zdroje jsou trust me bro. Na pc handheld je to možná úspěch ale protože se jedná o takovou niche část trhu, je to jako kdyby se chlubili že mají nejsilnější dítě ve školce. Nemysli si, že bych neuvítal konkurenci Switche, vždycky jsem tvrdil a vždycky tvrdit budu, že konkurence je prospěšná pro spotřebitele, ale zatím nic takového neexistuje, Sony teď udělala dotazník okolo Switche takže možná uvažují o nástupci Vity, Xbox prý chystá první handheld ve spolupráci s Asusem ale spíš se vydá cestou klienta na stávajících PC handheldech, obdobně jako Valve. Nejsem škodolibý konec SD si nepřeju, ale se současnými prodeji to na úspěch nevypadá.
-
-
Valve už jeden systém, pro výrobce HW vydal akorát ho tehdy nedoprovodil konzolí, která by se aspoň trochu prodávala nebo se o tom nějak víc mluvilo a úplně to zapadlo. Podle mého je přesně tohle, co chtějí - dostat PC hry (a tedy i Steam) do handheldů. Ty 4 milióny možná považují za úspěch. Když po uvedení to bylo celkem nedostatkové zboží na objednávku, tak možná ani takový zájem nečekali. Ano, dvojka možná nevyjde, ale pokud se toho chytnou jiní výrobci, tak to hráčům moc vadit nemusí (pokud aspoň jeden rozumný model bude mít touchpady).
-
-
Já bych v tom teda nic tak vizionářského nehledal, prostě další HW projekt co nevyšel a tohle je prostě plán B, kdy se snaží minimalizovat ztráty za HW tím, že využijí alespoň softwarovou část projektu. To jestli to výjde je už věc druhá, pc handheldů přibívá jak hub po dešti, tak nemyslím, že se budou herní studia chtít soustředit na optimalizaci na x různých zařízení když Switch prodal víc než všichni tihle výrobci HW dohromady. Valve to nikde nepotvrdilo, ale spekuluje se, že SD je dotovaný, jestli je to pravda, je to při současných prodejích neudržitelný model a kdo ví, jestli se vůbec zaplatil vývoj. Pořád poslouchám, jak prý SD způsobil revoluci, ale jednak sám Gaben krátce po vydání Switche prohlásil, jak závidí Nintendu jak dokáže propojit HW a SW obchodní model, takže "inspirace" je jasná, akorát tenkrát nikdo netušil, že se o to pokusí sami, druhak čísla hovoří jasně, jestli tohle Valve považuje za úspěch netuším, ale chlubit se tím rozhodně nechtějí, protože zdroje o prodejích víme od třetích stran a i Wii U, které je považované za průšvih prodalo 3x tolik.
-
-
Reakce na příspěvek:
Steam Deck je úspěch, Valve nepotřebuje, aby se toho prodaly miliardy, protože to v podstatě byl "proof of concept" - zařízení které ukázalo a prošlapalo cestu.
Před Steam Deckem sice existovaly zařízení jako GPD Win, ale byla to spíše obskurní záležitost. Ono i dlouho trvalo, než mobilní čipy dozrály takového výkonu. Měl jsem malý Windows tablet pár let předtím, utáhlo to jen starší retro.
Díky SD tento form factor přešel víc do mainstreamu, takže ano, PC handheldů přibývá "jak hub po dešti", což je dobře. A ne, není důvod aby se "studia soustředily na optimalizaci na x různých zařízení" protože to všechno jsou PC, dokonce i s relativně malou sadou CPU/GPU oproti stolním PC či ntb.
A SteamOS vzniklo před SD a je open source, jak říkali sami, "Linux and open source are the future of gaming", proto jejich práce na SteamOS či Protonu. Dá se to používat i na stolních PC, existují komunitní alternativy jako Bazzite a je to čím dál tím populárnější, kor s tím co dělá Microsoft s W11.
No a do jaké míry je SD ziskový není známo, ale je pravděpodobné (v porovnání s jinými obdobnými handheldy), že se to prodává +- "za náklady", přičemž procenta z prodejů na Steamu to víc než dostatečně dokryjou.
Srovnávat to s Nintendem je absurdní, jablka a hrušky, prodejnost SD neovlivňuje prodeje na Steamu, není to samostatný ekosystém, není to ani nový a jedinečný systém, naopak, většina PC handheldů využije Steam pro odladěný interface, což přinese další prodeje.
"projekt co nevyšel"... tak určitě -
-
Reakce na příspěvek:
"Steam Deck je úspěch, Valve nepotřebuje, aby se toho prodaly miliardy, protože to v podstatě byl "proof of concept" - zařízení které ukázalo a prošlapalo cestu."
TVL řekni to akcionářům. Pořád je +- konzole, Steam má desítky milionů uživatelů, pokud prodáš 4, tak to nejde obhajovat konceptem.
Navíc když jsme u toho konceptu, tak prostě okopčili Niintendo v době, kdy věděli, že taková konzole může být extrémní úspěch a prdli tomu vlastní OS na Linuxu, což už udělali na SteamMachine(legendární fail).
Steam Deck je aktuálně v háji a majitelé s ním, nové hry to nedává, takže je to zařízení na indiány a už vyšlé hry, i proto se to neprodává, protože každý si umí spočítat, že ta konzole nedá do budoucna moderní tvorbu, to je rozdíl od Switche, protože tam máš za zády Nintendo, které příspůsobí své hry HW.
Nevím, proč bychom to nemohli srovnávat jako konzumenti, obě konzole jsou za podobnou cenu, oba jsou ve stejné kategorii ruční konzole do ruky. Nechme těch alibismů.
-
-
Reakce na příspěvek:
Jediným "akcionářem" Valve je Gabe Newel, pokud se nepletu. Což mu dává volnost experimentovat s něčím takovým jako hraní na Linuxu (a to nejen na Steam Decku) nebo vývoj hardwaru, který může a nemusí znamenat posun v herním průmyslu. Jsem rád za to, že občas někdo dělá i něco, co nemá jen a pouze finanční benefit pro něj samotného.
Nové hry jako KC:D2 nebo AC:Shadows na tom překvapivě jedou. Když jsem si SD před dvěma lety kupoval, čekal jsem, že po roce už na něj nic nového nevyjde a budu na něm jen dohrávat staré hry po cestách do práce (což byl primární účel koupě), ale tohle je docela příjemné překvapení. Paradoxně Switch 2, který má podobný výkon, může pomoct prodloužit životnost i SD. Vývojáři se budou snažit hry optimalizovat na Switch 2 a tím pádem je šance, že pojedou i na SD.
Mezitím si akcionáři ASUSu řekli, že cca desetinové prodeje svého handheldu (oproti SD) budou považovat za úspěch, který si zaslouží vydání vylepšené verze. A jak řekli, tak minulý rok udělali.
-
-
Reakce na příspěvek:
"Jediným "akcionářem" Valve je Gabe Newel, pokud se nepletu. Což mu dává volnost experimentovat s něčím takovým jako hraní na Linuxu (a to nejen na Steam Decku) nebo vývoj hardwaru, který může a nemusí znamenat posun v herním průmyslu. Jsem rád za to, že občas někdo dělá i něco, co nemá jen a pouze finanční benefit pro něj samotného."
Díky za opravu, v tom případě souhlasím, pokud se nezodpovídá akcionářům, tak možnosti pro experimenty jsou větší.
Jasně něco tam funguje, ale kdybych si chtěl třeba zahrát nové FF, tak to na SD vypadá jako rozmazaná brambora a takových her minulý rok bylo opravdu hodně.
Já osobně si myslím, že SD2 bude, každá konkurence je dobrá, takže si SD2 přeji.
-
Reakce na příspěvek:
dle toho co víme, by měl být Switch +. dvakrát výkonnější.
Čistě matematicky bychom měli dojít v docku k výkonu k Series S.
Což by mohlo potvrzovat i tohle video, kde Street Figher 6 má jasně vyšší rozlišení než Series S.
https://www.youtube.com/watch?v=fvKaQpYNSjA&t=69s
Pokud by se to potvrdilo, tak to bude velké překvapení, já čekal mnohem větší kalkulačku. Osobně si myslím, že to tak bude, protože nový Metroid jede v 1080p ve 120FPS, Quality by měl být 60FPS a 4K. Samozřejmě beru v potaz, že grafika je jednochá a stylizovaná, ale za mě je ok.
Pokud se to potvrdí, tak já si svoji předobjednávku vyzvednu. První Switch byl v rámci provedení strašný šunt, tohle vypadá na pořádnou konzolku.
-
-
Reakce na příspěvek:
Výkon na úrovni Series S by byl super a Nintendo by to dotáhlo na nejslabší cizí konzoli v generaci (což se u prvního Switche nepovedlo, i když to v dané velikosti byl i tak velký technický úspěch). Pro srovnání se SD je zase zajímavější výkon mimo dock, protože na ten budou muset vývojáři optimalizovat taky, i když samozřejmě s ořezanými detaily nebo nižší snímkovací frekvencí.
Po Switchi 2 budu určitě pokukovat, ale pro mě je nepříjemná uzavřenost systému (tedy nespustím si tam třeba nic z GoGu) a cena her, které se málokdy dostanou do výraznějších slev. Pro někoho, kdo má balík her z prvního Switche, to však bude úžasný upgrade za slušnou cenu. I když předpokládám, že si spousta lidí počká na OLED model.
-
-
Reakce na příspěvek:
souhlasím, že pro lidi, co hrají převážně v ruce, tam musí být otázka, nemám počkat na OLED? Měli tam dát alespoň miniLED, takhle je jasné, že budou za dva tři roky chtít opět vydělávat. Mizerná praktika, vůbec bych se nezlobil mít možnost si připlatit za OLED rovnou. Naštěstí, já to budu primárně kupovat k 77 OLED TV, přenosný to využívám max do letadla.
Ta konzole vypadá dobře, ale komunikace Nintenda ohledně parametrů je šílená, komunikace ohledně cen her je šílená. Ono LCD je strašně široký pojem ,pod to samozřejmě patří i podkategorie MiniLed(např. Macbook Pro), to je úplně jiná kategorie displaye, ale předpokládám ,že by se ti pochlubili, kdyby to bylo něco lepšího než LCD. Do teď nemáme potvrzené DLSS, všechny hry aktuálně prezentované jsou bez DLSS. Tohle se mi nelibí.
-
-
Reakce na příspěvek:
Viděl jsem spoustu hands on videí a lidi co to měli v ruce a srovnávali to se Switchem oled, který měli sebou - z komprimovaného videa na youtube to nepoznáš, ale někteří říkali že až na podání černé barvy je nová LCD obrazovka lepší než oled Switch a ostatní obecně byli překvapení, jak moc lepěší je podání obrazu, než očekávali, což je pro spoustu lidí dobrá zpráva, mě osobně je to jedno protože budu převážně hrát v doku a tv mám nanocell ne oled, ale ocením podporu HDR a 120Hz na tv. Co se týče DLSS tak to potvrdila sama Nvidia, já teda nevím, ale za mě je to že first party hry jedou tak dobře, že DLSS nepotřebují naopak dobrá zpráva. Jinak jak jsi psal v jiné diskusi, že Duskblood nevypadá tak dobře jak by měl tak Miyazaki se nechal slyšet, že byla původně plánovaná pouze pro první Switch.
-
-
Reakce na příspěvek:
jsem to dopsal a dropl na IGN rozhovor, kde je potvrzeno, že DLSS to umí, takže za mě cajk.
Duskblood tak možná ještě dostane nějaký upgrade, bůh ví jaký build to byl, ale reklama na Switch 2 v rámci HW to rozhodně nebyla.
Já videa ohledně chvály toho LCD taky viděl, ale taky jsem viděl videa, kde spousty lidí tvrdí, že na iPhonu nepoznají TrueMotion, což je pro mě nepochopitelné, takže mám nohy na stole. Pokud je to klasické LCD, tak rozdíl v černé bude propastný.
-
-
-
-
-
-
-
-
Reakce na příspěvek:
Znáš pojem moving goalpost? SD fanboys sami tvrdili, jak je jeho vydání konec Switche a budoucnost hraní, když hnedka neměl raketové prodeje mohl za to covid, když má pořád mizerné prodeje, je to proof of concept a nemůžu se dočkat na další výmluvu. Zda je to úspěch nebo ne nás může rozsoudit akorát Valve a ti to nikdy neudělají, ale něco a říká se tomu něčemu zkušenost, mi říká že jejich finanční oddělení si nemyslí, že by to úspěch byl a to, jesli je to úspěch jako proof of concept teprve uvidíme, nebo taky ne. Jsou tací, kdo tu tvrdili jak Alyx bude nejprodávanější hra na světě a izometrické "voloviny" jako Baldur's Gate 3 se k nim prodejům ani nepřiblíží a jak to zvedne prodeje VR periferií a bla bla, jak to dopadlo víme a jeden diskutující mi tu už roky dluží svojí VR helmu 😂 Jinak ty srovnání hrušek a jablek dělají hlavně SD boys, podívej se pod diskuse k Nintendu nejen na tomhle webu.
-
-
-
-
-
Steam Deck lidi nekupují kvůli výkonu, ale aby si na něm hráli hry ze Steam knihovny případně další importované odjinud. Switch 2 bude mít hry bohužel dost drahé a pokud nemáš knihovnu/poličku plnou nedohraných her z prvního Switche, poleze to do peněz ještě víc.
Ale jinak jo, jako majitel Steam Decku budu Switchařům ten výkon, nižší hmotnost a kompaktnější rozměry závidět, to ne že ne.
-
Že bych narazil na ty fanboye? Stále za mě si to tu cenu neobhajuje. Kolik her od různých vydavatelů si na tom zahraji oproti SD?
-
-
Jako ty hry jsou přepal, to souhlasím. Ale co je tak strašně drahého na ty konzoli? Vždyť výkonem za steam deckem pravděpodobně nezaostává, spíš ho překonává. Ale hlavně to má dva oddělitelný pohybový ovladače, HD rumble 2, zabudovaný v podstatě dvě myši a baterka tomu nechcípne za hodinu. Nechápu proč se často v těch diskuzích o ceně srovnává čistě výpočetní výkon a tyhle věci se neberou vůbec v potaz, jakoby snad nic nestály.
-
A jéje, mustard race zasahuje... Switch (1) má přes 15000 her, ano spousta z toho je odpad, ale to samé platí o steamu, teď Nintendo testuje kolik z nich bude zpětně plně kompatibilní, protože je kvůli rozdílné architektuře musí částečně emulovat - doporučuju poslední video od MVG, ale pokud chceš seznam konkrétních vydavatelů, tak internet určitě používat umíš, diskutující na games nejsou tvoje sekretářky😉. Indie tituly a 3rd party si budou určovat cenu sami jako doposud a budou vydávat převážně digitálně, cartridge jsou drahé ale rád si připlatím za to, že hru budu moc fyzicky "vlastnit" narozdíl od steamu kde mi mažou ze závodních her songy a než se začneš ohánět tím, že jsem fanboy tak mám spoustu her na všech klientech co na PC existují. Pokud někdo kupuje Switch kvůli 3rd party budiž, ale hlavní důvod ke koupi jsou exkluzivity, kterých má SD naprosto přesně nula kusů a navíc tam ani nejedou všechny hry na steamu. To že si to za tebe cenu neobhájí je tvůj názor, za mě mi s MKW máš dokovací stanici a rovnou 2 ovladače pro lokální splitscreen multiplayer do startu příjde jako dobrá koupě, ještě nevíme reálný výkon ale určitě je to víc než má steamdeck.
-
Mám doma jak PS5 tak Xbox. K tomu Steam deck a switch. Když mluvíš o steam decku výkon SD proti switch 2 je stejný dokonce v pár věcech mnohem méně výkonnější. Kolik her ? Použij GOOGLE
https://www.technetbooks.com/2025/01/nintendo-switch-2-performance-31-tflops.html?m=1
-
-
A proč tady srovnáváme 3 roky starý steam deck vs switch 2, který ještě nevyšel? Nové handheld PC pojedou na ryzen extreme z2 a APU se dost rychle posouvá ať už od AMD, ale i od Intelu. Prostě PC handheldy jsou přesnosné PC zato switch je konzole.
Jsme u klasického několik desítek starého souboje konzole vs PC. Divím se, že tady ohledně toho po sobě lidi pořád štěkají. Ale tak asi je to takový kolorit. Podle mě bude lepší srovnání SD + PC handheldy s nějakou odpovědí od Sony nebo Microsoftu. A je to podle mě dobře, jestli tyhle společnosti budou schopny vydat něco více konzolového a vyladěného - třeba nové PSP (a ne ten hroznej Portal).
Switch je svoje vlastní kategorie. Třeba pro děti je Switch jasná volba, případně pro fanoušky Nintenda a jejich her, ale poměr cena výkon bych teda moc nebral v jeho prospěch.
-
-
spíše já narazil na fanboye a PCMR, který nemá ani jeden argument. Nebudu ztrácet čas s fanboyem.
-
-
-
-