Konec fyzických her rozzuřil komunitu. Sony čelí ostré kritice za čistě digitální budoucnost
-
Slyšel jsem něco o tom, že u čistě single player her je to % fyzických prodejů vyšší než celkové. Nejsou please náhodou k dispozici nějaký takový čísla, Šárko?
-
-
Na nějakou hlubší analýzu máme na tohle dělení relativně málo dat a už ne moc aktuálních, nejdůslednější jsou v reportování Britové, takže třeba mezi lety 2023-24 byl v UK pokles z 45 % na 36 % fyzického podílu u her vydaných na PS5 oběma způsoby (v krabičce i digitálně).
Je pravda, že u singleplayerových her byl ten podíl o něco vyšší, kolem 45 %, ale přes polovinu se už tehdy dostal snad jen Astro Bot a Spider-Man 2, a ten ještě hlavně kvůli bundlu s konzolí. Poslední ofiko čísla Sony uvádí, že už digitálně prodávají 85 % softwaru (oproti loňským 80 %), takže obecný trend je spíše neúprosný, singleplayer nesingleplayer.
-
-
Uf, díky moc za detail!
Zajímavý, tak přísný bych to nečekal, ale asi to dává smysl no. A ty bundly jsou good point.
-
-
Jestli třeba to nebude tím, že lidi si koupí malý indie hry na PS Store. Zatím co velký AAA si ještě často pořídí fyzickou kopii. Ale prostě během půl roku si koupí 5 malých her za pár liber/korun a jednu drahou AAA hru v krabičce?
Čisté teoretizování z mojí strany. Ničím nepodložené.
-
-
-
-
Nevím, kolik lidí reálně to rozhodnutí rozzuřilo, na X jsem četl spoustu postů v duchu "drtivá většina prodejů na PS je už digitální, všechno musí jednou skončit". Podle mě je to další případ, kdy hlasitá menšina protestuje, ale 90% lidí to vůbec neřeší.
-
-
Nejspíš máš pravdu. Ale taky si myslím, že často ta hlasitá menšina dělá těm hrám největší reklamu a jsou to často ti co ty hry recenzují. Bez nich by si to těch 90% dost možná nepořídilo. Nebo alespoň značná část z nich. Sběratelé a skalní fanoušci si často hry pořizují ve fyzické podobě a ti jsou teď nejspíš naštvaní. Včetně mě :D. Je to ale jen má teorie samozřejmě.
-