Nioh 3 – recenze pokračování samurajské soulsovky
-
Parada, predchozi dily byly super.
-
Zni to super, ale 80 eur za hru je zhovadilost, takze za me ne.
-
-
Co tu všichni bečíte, aktuálně k mání za cca 64 EUR.😉
-
-
Ja vidim za 50€/1200,-😀 ale osobně si počkám až to klesne blíže k 35
-
-
Na šedivkách ano, tam já ale nelezu. Ale jinak s tebou souhlasím, 80 EUR za hru je pro mě přes limit a tolerovat tyhle ceny prostě nebudu, snad jen u GTA bych udělal výjimku.
-
-
Taky jen výjimečně kupuju hry hned. Možná tak 1-2 ročně. Většinou si počkám až na všechna DLC nebo opravné patche. Dost mě ted láká koupit Crimson Desert ale počkám si na Steam recenze a technicky stav.
-
-
-
-
Listek do kina na sotva 2h zabavy stoji 280 Kc, do nejakeho aquacentra 400+ za hodinu, hodina v hospode...radeji nepocitat. Takze bohuzel, hra za 80 eur s herni dobou 50h +, je porad hodne levna, ac se nam to nemusi libit.
-
-
Jde o princip. Když nenecháme mluvit peněženky a přistoupíme na 80 eurové hry, ta cena se stane novým standardem.
-
To je sice pravda, ale proč tolik platit, když nemusíte? Lístek do kina i do bazénu stojí pořád stejně. U her stačí hrát s pár měsíčním zpožděním a většinou je člověk sežene za půlku, navíc jsou už většinou opatchované bugy.
-
-
Ať si každý člověk sám přebere, kolik je ochotý za hry dát. Osobě ale taky většinou chvíli s koupí počkám, ať je hra opravená. Snad jenom BG3 jsem kupoval hned po vydání.
-
-
-
-
Přesně, Nioh si jel vždycky svou ligu v rámci souls like žánru. Je to taková nadstavba až. Je to souls like. Ale skoro až vyčnívá (asi hlavně díky těm bojovým postojům) a osamostatňuje se v tomto odvětví vůči ostatním.
-
-
Osobně bych to do souls žánru vůbec nedával, který je pro mě definovaný soubojákém a ne level designem a systémem bonfires. Jsou to primárně akční rpg.
Zatímco ostatní soulsovky ten soubojak kopíruji, tak Nioh si jede to své. A to říkám proto, že jedinou soulsovku, kterou jsem poctivě dohrál, byli první Lords of the Fallen. Zatímco Nioh jsem dohrál oba díly.
-
-
Tak ty si to definuj jak chceš. Koneckonců máš pravdu, že to definuje i ten souboják. Ale jen do jisté míry bych řekl, asi zběsilý Kombat alá devil May cry už by tam úplně nepatřil. Na druhou stranu kdyby disponoval staminou a ostatními faktory tohoto subžánru, klidně by tam mohla být i taková hra. I ten Nioh 3 teď v jistých ohledech nemá daleko od zběsilosti právě devil May cry. A znovu říkám, Nioh je souls like, ale zároveň říkám že obstojí téměř sám za sebe, díky svým kvalitám, hlavně v souboji.
Souls like žánr je doslova definován, mimo jiné (stamina, systém smrti, atd), právě tím stísněným level designem a podle něho jsou pak chytře rozmístěný ty záchytné body. Tak aby byla výzva se dostat se k dalšímu.
PS: hrál jsem několik souls like her a první Lords od the fallen patří k těm slabším.
-
-
Kdyz mi nekdo rekne, ze je nejaka hra soulsovka, tak si hned představím těžkopádný soubojak, vypraveni příběhu skrz itemy nez cutsceny a level design se zkratkami. Ale hlavne ten soubojak. Nioh mi nějak víc sednul? Jde o to jak hra pracuje se staminou, dynamika nepřátel, agilita postavy atd.
Treba lords of the fallen “2” je úplná kopírka souls. Wuchang ma treba jinou dynamiku se skilly/kouzly, kde se spoléhá na block/evade. Khazan/Code Vein jsou taky klasické souls
Ono bonfires je proste system checkpointu a vraceni se po smrti k postavě uz melo treba diablo.
-
-
Rozumím. Každý si to vykládáme jinak, ale existují nějaký definující prvky, který jsem tu už zmiňoval. Samozřejmě že se všechny ty hry pak liší v nuancích třeba s tou prací se staminou, jak zmiňuješ (to snad ani není potřeba zmiňovat ale). Rozhodně to ale není těžkopádný soubojový systém, například darksiders 3 je doslova opak a je to učebnicový souls like.
Vyprávění skrz itemy nevím kdo přinesl, ale je pravda že od dob Dark Souls se to přisuzuje právě jim (třeba hollow knight).
Jinak právě jsem díky tobě zjistil, že systém smrti z Dark Souls nebyl použit v těchto hrách poprvé, zato díky! Nevěděl jsem že to první bylo v Diablu. Bylo to tam poprvé? Každopádně zase to neznamená že to něco mění na těch definujících prvcích souls like her. To zůstává. A je to kombinace všeho toho hlavního (nebo alespoň něčeho) - stamina bar (taky ovšem nemusí být (jedi fallen order)), systém smrti (ten je všudypřítomný všude), za mě i ten level design (bez něj to nedává moc smysl) atd. Ale je to jenom slovíčkaření, škatulkování. To je jako se hádat jestli hollow knight je souls like, až jsem docela nedávno zjistil že to je soulvania, což mě vlastně přijde naprosto přesná definice.
Ale ať si každý souls like žánr definuje jak chce. Za mě to je jasný a daný co je co. Škatulkování.
-
-
Jo souhlasím se vším. Jen právě Nioh mi úplně vystupuje z řady, oproti ostatním souls hrám. Nejen soubojákem, ale i systémem misí a vyprávěním příběhu.
Treba Wuchang má skvělý level design.
-
-
-
-
-
já bych to do Souslike vůbec neřadil. Ta hra je blíže k Diablu. Ta hra je o buildech a lootingu, čislech které dáváš apod.
-
-
Souhlas, diablem je indoktinován celej ten build systém postavy.
Jinak bych řekl že obojí je pravda. Stále je to souls like. Je tam systém smrti alá dark souls, stamina a bonfiry a další aspekty, které tento subžánr definují. Nicméně Nioh je natolik originální za mě, že si uzurpuje trochu prostor sám pro sebe v tomto subžánru.
-
-
v tom máš pravdu, ty styčné body tam jsou, ale Nioh mám rád vlastně pro úplně něco jiného než Dark Souls, Bloodborne či Elden Ring. Pokud bych šel do Niohu s tím, že čekám úžasné visty, top notch level-design, tak prostě tu hru zhejtuji, pokud ovšem pochopíš, že je to v základu bliže Diablu, má to skvělý combat, buildy, looting, tak si hru můžeš zamilovat.
Je to spíše rada pro začínající s touhle sérii, ať nečekají Elden Ring, nemusím tohle psat fanouškům série, ti to dobře ví.
-
-
Já osobně bych teda neřekl, že hra má blíže k Diablu než třeba k Dark Souls ale budiš. Za mě si to z Diabla bere jen ten lootovací systém. Buildy stavíš podobně jako v jiných Souls hrách/Souls like hrách (plus tam máš ten skill tree). Combat systém je z třetí osoby s klasickým lockem na enemáky, takže srovnání s Diablem nechápu, nebo jsme se možná špatně pochopili. Každopádně celý ten combat systém je top oproti konkurenci, za mě to je hlavně dáno těmi již zmíněnými postoji. A jak tak koukám trojka jde zase o level dál.
Jinak souhlas s tím Level designem. To se s from softem ale může rovnat málokdo. Dark souls má snad nejlepší level deasign ever.
-
-
Nioh je více frenetická akce zaměřená na buildy, looting a combat než třeba Dark Souls. Je celkem jedno, jestli je to TPS s lockem, ta hra je o nějaké soustavné akci a jdeš pořád dopředu Současná tvorba FS je daleko pomalejší, plníš tam qeusty, ta hra není čistě o akce, je to i o exploraci, o lore apod. Úplně rozdílní filozofie obou světů za mě.
Původní Nioh byla tvořena někdy od roku 2004, několikrát restarován, po úspěchu Souls pak vznikla v současné formě, ale pořád tam vidím, že ta hra nevznikala jako čistá kopie Dark Souls jako ostatní Souslike hry a má tam svoje myšlenky.
Ono TPS s bonfire je skoro vše. I Claire Obscure klidně můžeme řadit do toho žánru, i když je to tahovka.
Jasně objektivně má blíže Dark Souls než Diablu, o tom není sporu, subjektivně mám z té hry více pocit Diabla než Dark Souls.
-
-
Reakce na příspěvek:
S prirovnanim k Diablu bych byl opatrny, muze to cist nekdo kdo Nioh nezna a u prvniho bose pak zazije nepekne vystrizliveni.
-
Reakce na příspěvek:
S tou první větou sohlasím trochu a přesto to vůbec nic neznamená v kontextu že by nemělo jít o soulslike. všechno to je součástí toho žánru přeci, jen klade každý někde jinde ten důraz. Jinak Bloodborne nemá k frenetičnosti Niohu daleko, nebavíme se jen o Dark soulech, ale tady už mi diskuze přijde zbytečná. V Nioh sérii je častý backtracking stejně jako všude jinde v souls like hrách, takže tvrzení, že jdeš pořád dopředu nerozumím. Ale už fakt asi řešíme blbosti a vesměs spolu ve všem souhlasíme, zejména v tom druhém odstavci. řešíme nějaké škatulkování v rámci žánru. Nioh je souls like. Nioh si bere i něco z Diabla, ale je to stále Souls like. Díky svým kvalitám hlavně v kombatu si za mě uzurpuje téměř prvenství v tomto odvětví a je díky tomu jedinečný, což jak chápu vnímáme stejně.
-
-
-
-
-
-
-
Demo presvedcilo, novy styl dela hru vice pristupnou, protoze neni zas tak moc treba premyslet a proste tam clovek seka a uhyba o sto sest, ale to podle me neni vubec na skodu, protoze Nioh byla vzdy opravdu velmi tezka hra. Myslim, ze se jim takto povede oslovit jako nove tak stavajici hrace.
-
Zkoušel jsem přes víkend demo. Normálně by mě to už potřetí nenadchlo, ale ten polo-otevřený svět mě hned zaujal, a i to přepínání mezi samurajem a ninjou. Rozhodne do toho půjdu.