Dungeons & Dragons se chce přiblížit modelu hry jako služby
-
Ono je to na dlouhé lokte. Miluju knihy obecně. Na druhou stranu jsem se naučil strašně oceňovat třeba RPG pravidla v PDF. Vyhledávání, možnost si rychle kopírovat poznámky atd. Podobně je to i s různými pomůckami kdy si člověk zvládne vytvořit postavu pomocí softwaru který je pro to určený. Navíc jsou pořád dostupnější tablety kde se přeci jen listiny postav udržují o něco lépe než kus papíru. Znám lidi co nedají dopustit na obrazovku zapuštěnou do desky na herní mapy, třeba bojiště které mají hned k ruce a hlavně jich mají na dosah kolik je třeba. Nemluvě o tom že díky online klientům si člověk může zahrát prakticky s kýmkoliv i když se kamarádi odstěhovali nebo prostě nemá nikoho poblíž, navíc v klidu domova, bez nutnosti lidi někam pravidelně tahat.
Nicméně osobní hraní má nezaměnitelné kouzlo a atmosféru a za nic bych ho vyměnil. Ideálně mít to nejlepší z obou světů. Třeba jsem strašně rád že většina vydavatelů pravidel ke knize dá zdarma PDF. Takže mám příručky v knihovně a pracuji s elektronickou verzí. Můžu kombinovat věci elektronicky a fyzicky aby hraní bylo co nejzábavnější.
Obecně je ale problém zrovna u D&D že tu digitalizaci za mě strašně tlačí. Třeba když má vypravěč jejich online měsíční předplatné stejně materiály nemůže sdílet s lidmi co to placené nemají, tak nutí celou skupinu platit. Naštěstí je ale dost alternativ co hrát. Hasbro se zkrátka jen snaží podojit tu značku na dřeň. Co si budeme povídat o D&D víc než cokoliv platí že nejpopulárnější neznamená ani zdaleka nejlepší. Což se ukazuje čím dál tím víc.
-
Asi budu znít jako starej dědek křičící na mraky (ani dnd nehraju), ale podstata ttrpg je přece v tom, že si sedneme ideálně offline s přáteli kolem stolu, s pár knihami, tužkami a papíry a bavíme se vlastní fantazií.
A teď ošklivý korporát říká, že budoucnost tohoto koníčku je online platforma, předplatné, hra jako služba, sezóny, no a kniha je je jenom sběratelská blbinka pro fajnšmekry. A možná si časem už ani nezahrajeme, kdyz spadnou servery a vybije se nam naše digitální kostka😄