-
janchor
Já mám taky radějí papír. Ta moje předpověď je jenom chladná dedukce vycházející ze skutečností.
Většina žánrových časopisů se drží zuby nehty, mnoho z nás holt upřednostňuje internet. Navíc blíží se doba, kdy si mobilní zařízení (tablety, smartphony, netbooky...) bude moct dovolit úplně každý a každý si bude schopen přečíst cokoliv, kdekoliv a kdykoliv ho napadne. Tištěné časopisy potom skončí a nepomůže tomu žádné rádoby zbožné přání. Papír tu pořád zůstane, především jako knihy, ale už to nebude majoritní médium, podobně jako tu třeba zůstaly LP hudební nosiče.
Elektronický časopis se může psát i zadarmo, alespoň ze startu, z čirého nadšení, to je ta výhoda, nestojí to nic.
Otázka: Kdy naposledy jste si koupili nějaký tištěný časopis? Odpověď: "časopisy nekupuji, protože žádné dobré nevycházejí," neberu. Kvalitní časopisy tu byly vždycky. Skončily, protože jsme jich dost nekupovali. -
austrian drda
takhle spokojenyho si predstavuju karla drdu kdyby se konecne prestehoval do rakouska.
http://d24w6bsrhbeh9d.cloudfront.net/photo/aqm4oWL_700b.jpg -
Jde o ten artefakt, přinášející hodnotu lidem, co si potrpí na hezký, trvalý věci. Web je průtokový médium, k dobře udělanýmu časopisu je radost se vracet a ideálně v něm najdeš texty, který přežijou dýl, než pět minut klikání.
Čímž samozřejmě neříkám ani popel proti digitálním verzím.
(Spark se mimochodem má / prodává velmi dobře) -
Však píšu, že pro specifickou velmi úzkou skupinku lidí, tu papír asi zůstane, viz ten long tail. Fullmoon tu bude do té doby, dokud pojedou kšefty donátorovi a nadšenci Martinu Kozumplíkovi z Cyrrusu (nosiči vody s finančníma produktama), který je hodně zapálený hudební fanoušek (koupil třeba i Spark), který sám přiznal, že ví, že mu jednotlivý hudební časopisy vydělávat nikdy nebudou a tak to kombinuje s pořádáním koncertů a jinýma projektama. Má na to i firmu Kyeo shows. Jenže tohle já považuji za čirý nadšenectví, který však pro mě jako uživatele internetu nepřináší jinou hodnotu, než sběr papíru pro školáka či další zabrané místo ve skříni a pro vydavatele snad jen dobrý pocit. Ostatně Fullmoon ani Sparks snad nemají auditované náklady, takže příjmy z inzerce pro vydavatele nehrají takovou roli, jakou třeba pro jiné projekty. Za mě však, číst o hudbě na papíru v době internetu s groovsharkem, youtube atd. a všeobecného přetlaku hudby odevšud, mi přijde snad ještě větší zhůvěřilost, než časopis o hrách.
-
Klesající náklad neznamená konec papíru. Papírovejch médií bude míň, ale nezmizej. Dřív bylo na papíře všechno, protože to jinak nešlo, dneska už je víc možností, tak je jenom logický, že papír trochu vyklidí pozice, ale svoje místo si najde.
Týden, nebo Respekt jsou časopisy, který se převážně vyjadřujou k aktuálním událostem, přečteš si je a s dalšim vydáním už na to předchozí zapomeneš, těm digitální podoba sluší. Oproti tomu stojí třeba FullMoon, kde i díky specifičtější cílový skupině a trochu jinýmu přístupu k psaní neztrácej články časem na hodnotě a lidi myslim nepřestane bavit mít na poličce tu svojí sbírečku hezkýho časopisu s kvalitnim designem na dobrym papíře, ke kterýmu se občas můžou vracet. -
Jasně, myšlenka long tail (https://cs.wikipedia.org/wiki/Dlouh%C3%BD_chvost) na papírové časopisy platí také, ale opravdu papíru nevěřím. Stačí se podívat na klesající náklady snad všeho co se kdy tisklo za časopisy. Výjimkou snad tvořil minulý rok Týden a Respekt - obou dvoum rostl digi prodej. Já tomu fandím.
-
Blbost... papír možná ztrácí svoje domimantní postavení, ale jako jeden z nosičů a způsobů příjmu informací rozhodně zůstane. Některý věci jsou prostě lepší z papíru, holt se nebude používat na všechno, ale jenom na věci, na který se hodí.
-
No nevim já pořád radši čtu z papíru. Doufám že ty křeče ještě budou trvat dlouho.
-
re:
Doufám, papír je fakt už v předsmrtelných křečích. -
neni zac, a on se do nich nesere, jen je trochu dukladnejsi. a pokud si chces v tomto smeru zlepsit naladu, tak si pusti treba jeho video o DOOMu. :)
-
Vím, že tomu možná nebudeš věřit, ale jeden čas jsem pro rádio nahrával na klipsovej mikrofon od geniusu za kilčo a po jednoduchým "normalizování" v Auditionu (někdy v sound forgy) pak rozdíl mezi sennheiserem a tímhle byl po výstupu do vysílání skoro nerozeznatelný. Jasný ten sennheiser má suprovou eliminaci ruchu a šumu okolo, ale přesně pro tenhle typ povídání v místnosti a ne na ulici by Vám to asi stačilo.
-
Souhlas se všim a hlavně díky za tip na Campstera. Když překonam prvotní reakci "tyvole co se sere do mejch oblíbenejch her, dyť sou boží", tak musim uznat, že fakt má pravdu a dokáže to perfektně vyargumentovat a hlavně předložit skvělý postřehy a zasadit je do kontextu.
-
Janchor: zaznam fc je uz zvukove celkem v pohode, ale kdyz porovnam treba kvalitu zvuku pri nedavnym primym prenosu z predstaveni xboxone, tak na tom byl lip ten z Hreje.
-
Otázka času. Hádám, že do několika let budou časopisy jenom v elektronické podobě.
-
Seznam autorů nový level píšících je parádní, chtěl bych pokud možno co nejvíc článků od V.Rybáře, D.Vávry,M.Rybky a J. Pavlovského. Jinak by taky ještě nebylo od věci zkusit zlanařit třeba takového F.Fuku či F.Starmana..
-
No nekoupili, ale hlavně proto, že žádnej takovej nevycházel, já bych ho kupoval snad každej měsíc dvakrát *1*
-
digiLEVEL
Bude digitální verze časopisu? Třeba na Publeru? -
zdenek: To je ale záznam, ne? Respektive platí to i při poslechu FC ze záznamu? Tam už by měla být (u audio verze) hlasitost poštelovaná.
-
Technickejma vedomostma do tehle debaty nemuzu nicim prispet, ale za sebe muzu rict, ze zvuk na Hrej mi prijde o dost lepsi. Pri poslechu jejich hpodu si na zacatku nastavim hlasitost a az do konce se o nic nemusim starat. U FC tohle bohuzel neplati, snad se to s tema novejma mikrofonama zlepsi.
-
Dřív jsme nahrávali do více stop, ale po přechodu na živej stream to nebylo použitelný řešení + už předtím bylo kvůli tomu se střihem pekelný práce. Mít možnost zlikvidovat individuální ruch je super, ale za tu komplikaci nestojí.
Problém současnejch mikrofonů je čistě v tom, že nedrží na místě (z toho plyne většina výkyvů hlasitosti) a konstrukce se během používání fest rozvrzala. Jsou navíc ultra nepohodlný, takže máme po půl hodině podstatně kyselejší ksichty, než bychom normálně mívali.
Bohužel, sada kvalitních headsetů není zrovna levná legrace. Máme nějaký na cestě, ale aby záseků náhodou nebylo málo, přes tu cestu se převalila voda. Teď zjišťujeme, jestli už se na ně nenahrává rybářskej podcast v Hamburku..