-
Fuj! Styď se ty odpade! Na tohle se nedá reagovat slušně. Národní hrdost umírá pomalou a bolestivou smrtí. Přesně od takových lidí jako ty pochází slovo čecháček apod.
-
A k čemu ti ta pitomá čeština je? Vždyť je to jazyk plný zbytečných archaismů, které mě denodenně akorát štvou, když chci používat jakýkoliv přístroj s klávesnicí pro různé účely (čili háčky, čárky, i/y a jiné speciality), je pro cizince těžko uchopitelný (a tedy není příliš flexibilní) a navíc i my sami do něj pořád tlačíme angličtinu, jelikož běžně zjišťujeme, že najít ekvivalent v naší úžasné materštině je těžké a jeho užívání nepraktické.
Zavést angličtinu/němčinu úředně a je to, klidně hned zítra! -
Mezi námi, raději bych dnes mluvil německy...
Tak to si s prominutím blb. -
Pozor, já nekritizoval češtinu. Já jsem se na to díval z pohledu západních historiků (pokud mám navázat na diskusi o tom, jak moc jsou známé naše reálie tam u nich), pro ně platí úplně stejná omezení daná nutností umět jazyk země, o kterou se zajímají, jako pro nás.
Zároveň musím taky přiznat, že ani u nás nevychází mnoho knih, které by lidem ve světě objasnili naše dějiny srozumitelně (v drtivé většině, které jsem měl tu možnost vidět, se předpokládá alespoň elementární znalost tématu v naších podmínkách). Autoři už od začátku vlastně rezignují na to, že by se jejich kniha mohla prodávat někde jinde, než v oblasti střední Evropy. V tom s vámi souhlasím.
Taky souhlasím s tím, že nejvíc své dějiny pomlouváme hlavně my samy. Vyrovnání se se svou minulostí si představuji trochu jinak, než jako naše media, když po 89. jako na obrtlíku otočila o 180° a z dříve oslavovaných husitů, co by pomalu protokomunistů, udělala vrahy, kulturní barbary, a v dnešním oblíbeném žargonu bych se nebál říct, i teroristy. A veřejnost se toho samozřejmě chytila.
Jak říkám, historici se hodně snaží tyhle kulturní stereotypy v naší historii vykázat do patřičných mezí, ale fáma má dlouhý život (zvlášť v naší společnosti). -
Teda posloucham podcast a mrzi me ta vase zavistivost ... ano larryho sem nehral a proto za neho ty 300 dam, to neznamena ze si nekoupim dalsich x her, nikde neni napsano ze pres kickstarter vyjdou max 3 hry rocne ... proste vyjde to co si najde i relativne male publikum ... a tvurci maji jistotu ze si to tech x lidi koupi, to ze se na kickstarteru proda shaffer neznamena ze tam nemaji mensi tvurci sanci a zadna nespravedlnost tam proste neni, lidi si zaplati za to co sami chcou, a co chcou je ciste jejich vec, danova potreba "vyssi spravedlnosti" je uplne mimo
dal podcenujete protipiratsky efekt kickstarteru, pripadne mi jako jedna z nejlepsich ochran ... tezko zwarezite hru ktera nakonec nevysla ... pak se nedivte ze velka cast projektu se zaplati az behem posledniho dne ... kdyby larry vysel bez drm dneska a ja bych vedel ze staci jednou kliknout a mit to doma ... taky by se mi ty 300 nechteli davat, zatim to vypada ze ta hra nevyjde no tak zkusim a treba se to diky tem mym 300tum nakonec podari -
Já ne. Za to, že se neumíme prosadit nemůže jazyk, ale ta naše zaprděnost, přizdisráčství a lokajská povaha, kterou v nás vypěstovala nadvláda habsburků a komunistů. Tak nějak přišel čas vyhnrnout si rukávy a konečně se na tyhle komplexy a předsudky proti sami sobě vy... :)
Ani nevíš kolikrát jsem slyšel, když jsme dělali hru na západní trhy: "na vás tam tak čekají..." a teď to vlastně slyším zas: "Debil, na husity je tam tak někdo zvědavej, ty zkrachujou..."
Pro nás je největší problém sehnat kvalitního překladatele z češtiny do angličtiny. Protože není co překládat, tak prostě nejsou. Ale když bude co překládat, tak budou. Nedostatek překladatelů přeci nemůže být důvodem rezignování na prosazení se ve světě. -
Přesně tak, nám může být celkem buřt co si o tom kdo myslí, pro nás to mělo význam naprosto zásadní a ten rozhodně nespočíval v tom, že se vypálilo hodně klášterů, na což se dnes hodnocení husitství často omezuje a už se navíc neříká proč se ty kláštery vypalovali. V každém případě je to jeden z nejzajímavějších okamžiků evropských dějin a úžasný příběh s fantastickými postavami a to nejen pro nás. Žižka jako postava je mnohem zajímavější než většina hrdinů světoznámých historických bestsellerů.
-
Neuvěřitelné, já se v něčem shodnu s Cahirem!
-
Výborná reflexe, uhodil si hřebíček na hlavičku. Tohle je ostatně problém dějin naší vědy i kultury. Takový Mácha by se klidně mohl zařadit po bok největších básníků všech dob, kdyby nepsal česky. Větší slávu by pravděpodobně měl i Patočka atd. Je to holt daň za to naše slavné národní obrození...
Mezi námi, raději bych dnes mluvil německy... -
Ne, to tvrdit nemohu, ani to v žádné knize takhle napsané nebude, protože by to byl pamflet a ne historická práce.
Ve svém příspěvku jsem psal že "husitství nebylo nevýznamné", ale nemělo tak zásadní význam, jaký mu někteří historici (českých dějin) připisují. Ale to je na širší debatu, v době Národního obrození bylo husitství prezentováno jako vzor pro národ atd. V té době také začal vznikat ten pozdější "Spor o smysl českých dějin"...
Jinak, to co jsi tu jmenoval (co se husitům povedlo) je nezpochybnitelné, ale například to, že nebyli nikdy poraženi je také dáno tím, že Zikmund musel řešit mnoho důležitých problémů v Říši. Kdyby měl volné ruce, tak je otázkou, jak moc by si u nás nechal ujet vlak (?)...
Ale o tomhle se vedly diskuze snad 40 let, takže asi můžem zůstat u svých odlišných stanovisek... :-)
P.S. Pokud se ale budem bavit o významu husitství pro naše země, tak ten význam byl samozřejmě naprosto zásadní... -
Doufám, že to pojmete trochu realističtěji, ne jako dobu hrdinných bojovníků za národní uvědomělost (celkově nějaká národní hrdost a podobný věci jsou spíš konstrukty 19. stol, ve středověku to nikdo moc neřešil). V husitskejch válkách šlo z velký části o masivní majetkový přesuny, a bojovalo se tak dlouho především proto, že polní armády po delší době už nic moc jinýho dělat neuměly, tak drancovaly celý čechy a okolí pod zámiknou šíření správný víry.
-
Naše dějiny mají tu smůlu, že s výjimkou nás a Němců se o ně moc dalších historiků nezajímá, protože prostě a jednoduše neumí česky (pro nás je samozřejmě důležitá i ta němčina, ale čeština právě od 15. století se začíná stále častěji objevovat i na hodně důležitých pramenech). Nedávno vyšla kniha Obracení Čech na víru od američana Howarda Louthana, který je jedním z opravdu nemnoha západních historiků, kteří umí číst v češtině.
Sice lze použít i překlady, ale to nikdy není úplně ono, tudíš se nemůžeme divit, když jsou naše dějiny (a nejen naše, ale prakticky celé východní Evropy) na Západě hodně přehlíženy.
Je samozřejmé, že v minulosti (ve spojení s českým národním obrozením, první republikou a dalšími peripetiemi 19. a 20. století) bylo téma husitství hodně propíráno, ale dnes už se na to naše historiografie taky dívá poněkud střízlivěji (doporučuju práce prof. Petra Čorneje), nicméně zároveň musím zdůraznit, že i přesto se na tohle téma nedívá jako jen na období zlodějů, vrahů a násilníků, jak se začalo po 89. tradovat mezi laickou veřejností - v tomhle souhlasím s Danem Vávrou! *5* -
jo, to chapu. ty hloupe samozrejme ignorovat. nemame logy, takze je to stejne uz jen o pocitech.
problem, a zaroven i vyhoda, je ze dan je tak vyrazna osobnost. takove osobnosti pritahuji pritrouble fanousky i kdyz nazory jeho sameho pritroublosti trpet nemusi.
kdyz to ale vezmu kolem a kolem tak to byl i tak nejlepsi podcast ze hodne dlouhou dobu.
nicmene "dotazy" porad lepsi, nez kdyz tam prijde betka. -
No ale kolego Wydere, ty sis o tom alespoň něco přečetl nebo vyslechl. Mezi čecháčky řadím obec českou, která mele pantem, ale o Husitech ví jen to, že nějací byli... (maximum). Čili ty do této kategorie nespadáš.
-
wow, schafer dela reklamu machinariu v prvnim videu pro podporovatele double fine :).
-
Zasadni prusvih je v tom, ze jak se objevi v podcastu Dan, tak se dotazy a diskuse s tim spojena sleje v jednu obvyklou hmotu. I dotazy a probirana temata jsou velmi podobna. Nechci nikomu krivdit, ale obvykle to je vyjadrovani podpory ci nenavisti vuci jeho nazorum, potazmo dotazy na hru apod. Treba otazka na to, jestli nechce delat politiku, uz padla v podcastu nekolikrat (dotazy na Warhorse hru ani nepoticam) a minimalne 2x byla zodpovezena. Dan je vyborny host, ale lidi maj bohuzel tendenci se ho ptat furt na to same. Je potreba nezapominat, ze se Fight Clubu ucastnil skoro rok prakticky kazdy tyden! Dalsi vec je, ze oba dva dostavali nadstandardni mnozstvi prostoru, jak uz zminoval Lukas. Ostatne, to byl i zamer, kdyz jsem je do pocastu podloune lakal.
-
mas pravdu, ale spis jsem mluvil o tvou aktivitu na chatu. lukas taha namety za behu. a ode me to neni navic moc fer, kdyz jsem byl v brutalnim lagu o kterym jsem nevedel :).
-
ano, hulil jsem matrixove drogy a nejak jsem se zapomel v bullet timu. internet na to bohuzel kasle :).
-
Cheš mi říct, že v nějaké zahraniční knize je napsáno, že husitství je nevýznamné a češi to přehánějí? Asi ne :) Ve světě se toho dělo v té samé době docela hodně, ale fakt, že se v zásadě sedlákům sedmnáct let dařilo držet v šachu půl evropy, že nikdy nebyli poraženi (na rozdíl od většiny jiných národních vzedmutí typu Johanku z Arku, Wallace, katarů a dalších), že pro tuhle zemi zajistili do budoucna značně neobvyklé výsady, že to bylo de fakto první národní obrození, kdy se češi zbavili velmi nsilného německého vlivu? To je něco, co nemá v dějinách moc obdoby. Podobné vzpoury dělal kde kdo, ale vždycky přijeli páni a vypráskali to, tady to bylo naopak. Ale my prostě rádi hledáme důvody proč jsme blbci a ostatní jsou lepší. V zemi, kde se na státní svátek zeptá reportér rozhlasu: "K čemu je vlastně ta národní hrdost?", je to asi normální...
-
Pokud vím, tak nás to na dlouhá léta "odřízlo" od zbytku civilizované Evropy.