Přejít na výpis diskuzí

Fight Club - podcast

REDAKCE 16.11.2010 
10438 příspěvků

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Core
    Díky!
  • Slotermeyer
    Nějakej Martin Hájek.
  • Trol.diskuzni
    Respektuji, ale neztotožňuji se s ním. Souhlasím leda s onou gramatikou... *3*
  • jakej jakej :D Jestli to nejsem já :D
  • Xykon
    Nějakej Martin, myslím...
  • Core

Soutěž s podcastem # 55

Kdo prosím pěkně vyhrál v soutěži s podcastem (dnešní live vysílání)? Díky za info. *3*
  • Je rozdil mezi hovorovym zjednodusovanim, a vylozenejma chybama.
    Ty tvrdis, ze by to proslo i v eseji, ja tvrdim, ze ani nahodou, jelikoz a protoze to dava vete uplne jinej vyznam.
    A jak vime, tak respektujes muj nazor, tak toho nechame.

Hlavne jsem snad uz napoprve psal, ze jsem k tyhle pointe nesmeroval. A poctvrty uz to usmernovat nebudu.
    Lamu hul
  • janchor
    Protože jsme minule hlásili, že s Danem se počítá. A že nedorazí jsme se dozvěděli na poslední chvíli.
  • keigi
    Začínáš mi bejt sympatickej, připomínáš mi moji babičku. Takovej vztah jako máš k Vávrovi měla ona k panence Marii.
  • Já osobně jsem se zde, ani v jiných anglicky mluvících zemích nesetkal s lidmi používající "proper english" tak, jak nás s ní otravují učitelé na českých školách... Samozřejmě, pokud vezmu v potaz zaměstnance v oblasti školství, cestovního ruchu a jiných oficiálních institucí, pak povětšinou ano (rozhodně ne vždy), ale "normálně" se mezi lidmi mluví běžnou hovorovou řečí tak, jak je tomu zvykem i v ČR (čili ne "kdybychom to bývali byli věděli, tak bychom to bývali byli neudělali").

Myslím, že by se mnoho lidí u nás divilo, kolik problémů může nadělat anglická gramatika (skladba vět, používání časů) a psaní či vyslovování slov typu "appropriate" (disappointment, questionnaire atd.) i rodilým mluvčím... Takže bych rozhodně upustil od gramatického fanatismu, zvláště na internetových diskuzích. Použít "suppose to" rozhodně není žádná gramatická tragédie, naopak by se nad tím nikdo nepozastavil ani v eseji, troufám si říci.

Hlavní problém vidím v tom, že čeština je natolik nesmyslně komplikovaný jazyk, že rozděluje veřejnost na ty, kteří jej používají jako prostředek ke komunikaci, a na ty, jenž si skrze něj dokazují, že mají na víc, když jej užívají v gramaticky a lingvisticky správné formě. Já se sice snažím o to jej používat co nejlépe dokážu, ale zároveň jej pro jeho archaismus příliš rád nemám... Tyhlety věci se v anglickém jazyce naštěstí řešit příliš nemusí a ani neřeší.
  • No... co bys na to rekl... Kdyz uz nic jinyho tak odpovedet na otazku? No nevadi.
    Pokud to myslis uprimne, tak si toho cenim, ale neprijde mi to jako adekvatni reakce. Fakta se od tebe asi holt nikdy nedozvime...
    Beru to tak, ze anglicky pises, protoze respektujes muj nazor. OK :)
    To mozna plati i u vsech tech nezodpovezenych otazek, ktery se na tvoji zdejsi identitu nabalujou.

A ohledne ty angliny bych se klidne hadal. Ze se to "bezne" pouziva... to je mozny, ale v cestine se taky "bezne" rika "mi vsichni", "jse na to podivej", apod. Ne kazdej zvlada i ten materskej jazyk.
  • Vilge

Dotaz na redakci

Zajimal by me vas nazor na SW:The Old Republic... Mel jste moznost nekdo vyzkouset v Bete? Budute hrat az vyjde? Pripadne za imperium nebo republiku?

Osobne jsem byl v Bete a nemuzu se hry dockat...
  • To Mr. Corrector: Co se týče "be supposed to" / "suppose to", běžně se používají obě varianty (vím to docela jistě, jelikož se v prostředí anglicky mluvící země právě pohybuji). Ale jsem rád, že jsi na to upozornil, určitě je gramaticky vhodnější použít be supposed to...

Co se týče zbytku, nevím, co bych na to řekl, sorry... Pouze asi to, že respektuji tvůj názor. *4*
  • Big fail... We want Mr. Vavra! *13* *13* *13*
  • Core
    Bude Farid.
  • Nechapu proc rovnou nenapisete jestli se s Danem pocitá nebo ne, ale vždy se musi někdo zeptat a cekat na odpoved :)
  • Pokud se chces vazne poucit, tak stromy nic nepredpokladaji. "Jsou predpokladany" "roustouci ze zeme", tedy "ARE supposeD to" ... To z toho posledniho - zpatky to zkoumat nebudu - vyuziju toho velkoryse poskytnuteho prava ignorovat tvoje trotlovani. ...coz jde mimochodem dost tezko, kdyz uvazis cetnost a urazlivost tvych "publikaci", jak to rad nazyvas.
    Ale budiz - nic rozumnyho jsem ani necekal.

Pointou myho rejpani hlavne neni samotna anglictina, kterou mas ocividne celkem dobrou.
    Spis me udivuje, jestli si myslis, ze tady nekoho posadi na zadek pokrocilej anglictinar. Proto ta otazka "Proc?"

Ze by uz tobe samotnymu doslo, ze uz ty kecy vazne dosahujou novy urovne trapnosti? V jinym jazyce by to nemuselo byt tak poznat, co? *1*

No mluvim za sebe, ale zbytecny predvadeni jazykovejch kotrmelcu je taky trapny az na strechu... *7*
  • s Vávrou..?
  • janchor
    Tak dneska prý od tří.
  • hitokage
    Dan kdysi měl rád Skyrim, pak to ale schytal šípem do kolena.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit