Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • No WotC se spise zameruji na moduly kde si hrajete na kavarnu nebo na Harryho Pottera

  • Tak hlavně objektivně pozitivně, jak pravil Morne.

  • No, poslední dobou mám pocit, že už to přestávájí být názory konzervativní a je to spíš už v nejlepším případě reakcionářství. Stačí se podívat na vývoj Republikánské strany v USA, která se o incel 4chan magory opírá (a my je díky globalizaci začínáme kopírovat).

  • Ale to myslím nikdo nenavrhuje. IMHO obě strany diskuzve vnímají možnost diskuze jako důležitou, jen mají pocit, že by měla nějak vypadat, a tam se to asi odlišuje.

  • Psychotic

    Já to tedy těm snahám připisuji, pokud to broušení nožů není z jejich strany odsuzováno.

  • tuco

    Presne tak. Ty snahy a trendy o kterych se tu bavime prece nejsou nasilny, spis naopak.  Jasne, nekomu po chuti nejsou, na coz ma podle mne plne pravo, ale na konci dne nejdeme brousit noze.  No nekdo mozna ano, ale to bych nepripisoval tem snaham, spis nejake dysfunkci, at u jedince ci ve spolecnosti. 

  • Psychotic

    Jen to tříbení občas trvá tisíc let a jsou mezitím zničeny miliony životů 🙂

    Byť v případě tohohle tématu budou ty počty asi o pár cifer menší 🙂

  • tuco

    Osobne a naivne verim, ze ty absurdity se casem vytribi. Nicim to samozrejme podlozeny nemam, ale rekneme historicky se dobry veci udrzi a ty blbly prejdou. Vytribi se to tak, ze se proti nim budou lidi vymezovat, takze ja tady ty debaty vnimam pozitivne. Nazory se stretnou, pretlacuji se a tim se tribi. 

  • Psychotic

    U nás jsou sociálně progresivní strana Piráti, které bych za středovou / pravicovou fakt neoznačil.

    Levičák jsem i já, takže já tenhle výraz používat smím - aspoň v Americe to tak chodí, ne? 🙂

    A že "diskutovat se má o názorech, ne o lidech" můžu souhlasit, ale že nějakou názorovou skupinu označím nějakým slovem není přece samo o sobě "diskutování o lidech". Možná je v tom trocha esencialismu (tentokrát ne rasového 🙂), ale to je prakticky nevyhnutelné. Buď to může být řečeno nebo naznačeno, já jsem spíš pro otevřenost.

  • Jde mi o tu míru, ta je koneckonců problém tohoto článku i diskuze, protože do toho spadlo všechno od rozumných věcí až po ty absurdity - plus tu hranici vnímáme každý někde jinde. Ano, kultura nás ovlivňuje, učíme se pomocí příběhů - ale jak nás ovlivní, když něco radši úplně vyškrtneme a nebudeme o tom mluvit vůbec?

  • Tam nejde o neschopnosti rozlišit, jako spíše o to, že kultura v nás nějak ty stereotypy ovlivňuje, a že je fajn ji posouvat tak, aby nás ovlivňovaly spíše pozitivně.

  • Já si nemyslím, že by někdo měl problém s zloději nebo podvodníky, pokud se to nenalepí mechanicky na etnikum, které s tou nálepkou nějak v reálném světě bojuje.

  • Zkus to prosím fakt bez těch ad hominem, strašně zbytečně tu diskuzi srážejí. Byl bych rád, kdyby tady šlo o věcech mluvit nějak rozumě.

    Jinak se zdá, že černoši preferují "blacks" a "afro-americans" asi tak na stejné úrovni:

    https://news.gallup.com/vault/315566/gallup-vault-black-americans-preferred-racial-label.aspx

  • Predpokladat automaticky, ze vsichni progesivni levicaci (coz je strasne hloupa nalepka, u nas vetsina progresivistu voli stredove / pravicove strany) mi prijde jako fakt nestastny predpoklad pro vstup do diskuze. No, vlastne obecne :) Levicaci jsou taky lidi, stejne jako pravicaci, stejne jako liberalove, stejne jako konzervativci. Diskutovat se ma o nazorech, ne o lidech, ze jo :)

  • S tím Ježíšem je to celkem případná poznámka :)

  • To je konzervativní pohled, ze kterého čouhá to, že si člověk druhou stranu fakt nikdy pořádně neposlechnul. Bílých autorů píšících o bílý opstavách jsou mraky, nikdo s tím problém nemá - problém je jenom v tom, když v mainstreamové kultuře jiná etnika nemají žádné rozumné zastoupení / jsou zobrazována převážně v primitivních negativních konotacích. Apropriace při citlivém zpracování tématu taky nehrozí, to je něco trošku jiného. PF2 vydal loni Mwangi Expanse a kampaň tam zasazenou, celé je to silně inspirované africkou kulturou, a nikdo s tím problém neměl, protože tam byla rozumně zpracovaná. Naopak byl ten modul dost chválený...

  • To, že má někdo konzervativní názory, ještě neznamená, že je to incel. Ad homina do diskuzí fakt nepatří, dělají z diskuze žumpu, ve které se líbí fakt snad už jen trolům.

    Jinak ono to celé souvisí s tou "jinakostí" cizích kultur, které hrozí zničit tu naši vlastní. Nějak je to v lidech zak´dované, proto je to tak svůdné téma i pro politiky...

  • "To muselo dát práce. A přitom taková blbost." Sry, neodolal jsem.

    A stejně sem se zase k tomu článku vrátil. Nedokážu totiž pobrat to
    zrušení otroctví v Pathfinderu, to mi přijde tak strašně absurdní. Líbí
    se mi příklady, které vypsal o něco níž Vaarsuvis, u těch cikánů a
    polynésie neni moc o čem polemizovat. A klidně ať to radši vydavatel
    tiše stáhne z prodeje, než nějaké hloupé cedulky. Ale zkoumat, jestli
    náhodou není příliš mnoho zlých národů ve fantasy tmavé pleti? To už
    jsme zpátky u těch absurdit. A jestliže není někdo schopný odlišit
    fiktivní svět od reálného (a hledá, kdo mu kde jak chtěl ublížit v obou), tak by se do těch fiktivních asi raději neměl pouštět. Nebo se vrátíme k tomu, že za různé magory se zbraní může CoD a Marilyn Manson?

  • Tak morální rozhořčení na leccos je dobrá lidská tradice, od pálení čarodějnic přes hon na komunisty v Reagonovské Americe až po internetové lynčování covidových odpůrců / vax fanů :) Je to prostě v naší nátuře.

  • Zmizel příspěvek GGG, který to krásně shrnul - když  bílý autor bude psát jenom o bílých postavách, tak je rasista. Když bude psát o jiných kulturách, tak je to kulturní apropriace a opět špatně. A když to někdo řekne nahlas, tak je to zřejmě zase špatně :D. Možná vadil výkřik o S*rosovi na konci, ten byl trošku nadbytečný.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit