-
zacnu od konce, je mi lehce pres 30 *5*
nejsem fpsfil, ale chapu, ze i ve vnimani je mezi lidma rozdil, mne vadi jak "blika" svetlo zarivek, netkeri to vubec nevnimaj, natoz jako problem
kdyz jeste dominovalo crt, tak jsem rozeznal i rozdil mezi 75hz a 100hz (a pritom se najdou lidi, co tvrdi, ze od 60 vejs nepoznaj rozdil, mne se pri 60 delalo az nevolno)
protoze jsme na hernim webu, tak ja bych to popsal asi tak, cim vic je hra interaktivni a pohybliva, tim vic fps je potreba k prijemnymu hrani
pseudohry jako beyondy, untildowny apd., adventury a tahovy strategie vystaci se 30, aniz by clovek utrpel ujmu
naopak zavodni, sportovni a vylozene akcni (predevsim first person shooters) potrebujou vic, aspon tech 60 -
ještě mě k tomu prvnímu bodu napadá, že někteří FPS-filové (bez urážky, nevím jak dotyčné nazvat) mají dobrý pocit právě z více FPS (nezáleží jim až tak na tom, jak to působí na smysly, ale ukájí je pouze informace samotná). Toto období jsem prožíval jako děcko. Zajímavé... Kolik vám tady je vlastně let?
-
To ale porad nemeni nic na tom ze cena her na PC v posledni dobe vzrostla.
-
zajímavá diskuze. Je toho na probrání víc, tak to rozdělím do bodů:
1) pocet snimku za vterinu nema na rychlost vliv, to ovlivnuje plynulost - respektive vyslednej dojem plynulosti
Pokud jsi se dostal na 30 FPS či více, tak máš samozřejmě pravdu. Ale všimni si, že tu zápasím s myšlenkou, která ani původně nebyla v původním příspěvku zmíněna: drop FPS pod 30. Když ti průchod chodbou ve snímkování 5 FPS zabere minutu, za jak dlouho myslíš, že bys ho měl hotový při 30 FPS? Řekl bych, že za pár vteřin. Souhlasíš?
To použité srovnání s BPM má své mezery, chápu, že může působit dosti dementně. Je to totiž „pocitové“ srovnání, kdy obsah je stejný (představíme-li si hudbu jako partituru), jen má jiné tempo (což má být paralela k těm vyšším FPS). Beru-li celou debatu technickým pohledem, máš úplnou pravdu. To tvé srovnání je z tohoto úhlu pohledu znamenité, vpravdě. Ale nezapomeň, že jsme lidi! Spousta procesů v naší hlavě nelze změřit. Jak bys třeba změřil pocit z červené barvy? To prostě nejde... Chápeš, o co mi jde?
2) Hobit + zvyky
Ano, nezvyk... to jsem také četl. Je dost možné, že je to jen o zvyku, tu myšlenku jsem ochoten přijmout.
3) Filmové FPS jako omezení, ne záměr
To však nevyvrací možnost, že použité snímkování je tím správným. Kolik geniálních výtvorů má základ v omezeních? Možná to byl osud. Možná by na to lidi přišli později sami, i kdyby od začátku mohli točit plynulé filmy. Osobně neznám člověka, kterému by filmové snímkování vadilo. Teda kromě diskutujících na games.cz v případě (takřka) filmového snímkování naroubovaného na počítačovou hru. :)) -
mimochodem pocet snimku ve filmech byl urcen s ohledem na finance, tocit filmy na pas bylo hodne nakladny, takze se pochopitelne pracovalo s co nejmensim poctem snimku, kterej daval jakztakz koukatelnej obraz
-
jenze rozdil je v tom, ze ty si to myslis chybne *5*
pocet snimku za vterinu nema na rychlost vliv, to ovlivnuje plynulost - respektive vyslednej dojem plynulosti
(kdyz jsme u toho hobbita, nejcasteji mi to lidi popisovali jako nezvyk, kde cekali pri pohybu obvyklou smouhu byl najednou zretelnejsi obraz)
a podobne to mas u ty mp3, kde s mensim mnozstvim informaci dochazi k vetsimu zkresleni zvuku -
to samé si myslím já o tvém porovnání. :) Tohle mi nedává smysl. Leda že bychom se bavili o dropu FPS pod 30.
-
nezvolil jsi zrovna stastnej primer, pokud uz bys to chtel porovnavat s hudbou, tak by otazka mela znit, chtel bys radeji mp3 v 64kbs nebo ve 128kbs? a pokud by slo ciste o zvuk, kazdej ti rekne, ze radsi 128
-
Tak zrovna ten Doom vyšel v r. 93 a průměrná mzda byla tehdy 5904,- Kč :) To je (při dnešní průměrné mzdě) jako by teď stál 8900,- Kč a bez vyhlídek na slevu! To jen tak pro zajímavost... Her se teď prodává mraky, viz plný knihovničky na Steamu her který nikdo nehraje. Trh si tohle oreguluje sám. Nelíbí - nekupuj a hotovo.
-
Ja se obavam ze diky online sluzbam a kurzu Eura pro nas naopak v posledni dobe cena her vzrostla. Ne na puvodnich 1999,- ale uz se zase pomalu zaciname blizit ke klasicke cene 1499,-
-
Podívejte se, jak bude vypadat Rise of the Tomb Raider na Xboxu 360.
No proste jak X360 verzia Tomb Raidera z roku 2013.... -
A na to jsi přišel kde, že platíme čím dál víc? :D :D Naopak cena her klesla za 15 let asi na polovinu, to ví ale snad každej jouda co si kupoval kdysi Dooma za 1999,- bez naděje na nějakou budoucí slevovou akci a navíc při tehdejších mzdách... Opravdu jsi potvrdil, že jsi mimoň.
-
zajímavý názor.
Jen si dovolím trochu osvěty k FPS:
Herní médium už dávno překročilo hranici, jež vývojáře omezovala v tvorbě interaktivních zážitků, které svým vizuálem vycházejí z filmového umění. Už se objevilo několik vlaštovek (Heavy Rain, Beyond, The Last of Us, teď naposled snad i ten Order [nehrál jsem]), které se k tradičnímu hráči obrací zády a oslovují novou skupinu. Možná jakousi zvláštní odrůdu casual hráčů, kteří hledají audiovizuální dílo se zajímavým obsahem? Těžko říct. Ale pojďme k pointě: U těchto her je doslova nežádoucí, aby běžely výrazně rychleji, než klasický film. Kazí to zážitek.
Dotaz pro všechny, co viděli Hobita: jak se vám ten film v rychlejším snímkováním líbil? Chtěli byste tak všechny další filmy? (Já to neviděl. Názor na vyšší snímkování si dělám po srovnání staré verze The Last of Us s novou, remasterovanou.)
Poznámka: S tím, jak píšeš „je to přeci jasná měřitelná a viditelná hodnota,“ máš, i nemáš pravdu. Záleží na úhlu pohledu. Ty více bereš jako lépe. Což ne vždy je pravda. Jednoduchý příklad: představ si svou oblíbenou skladbu ve dvojnásobně, nebo trojnásobně rychlejším provedení! Najednou by z toho byl odpad (samozřejmě, násobené FPS nemají takovou sílu, jako BPM, ale jde jen o příklad). -
pročetl jsem si diskuzi. A když ji sesumíruju, tak z ní vyplývá:
- v MGS ještě mikrotransakce nejsou (ani sám Olejník o žádných nevěděl po X hodinách hraní [viz gamesplay]);
- lidé tady odhadujou, že se bude jednat o nákupy jakýchsi kreditů, které jdou už získat ve hře (a že bys za ně maximálně pak koupil nové textury pro modely nebo urychlil stavění).
Souhlasím s tím, že trend placení ve hrách, za které hráč už jednou zaplatil, je špatný. Ale jestli to v MGSV nebude nic zásadního, asi bych to neřešil. Každopádně je zajímavé, že takto prosíš recenzenty. Až takový vliv, jak si myslíš, jejich názor na prodeje nemá (viz názor myslím že od Vávry v posledním Levelu – nejprodávanější hry nejsou ty, o kterých čteme). Spíš bych hledal problém v hráčích samotných. To oni určují, jestli se daná featura vyplatí, nebo ne.
Na druhou stranu je pravda, že pokud dojde k uvolnění hry, jako např. Star Wars: Tiny Death Star, která se bez mikrotransakcí hrát normálně nedá (nadšeně jsem zkoušel a smysl hraní bez placení mi unikal), mělo by to od recenzenta dostat sodu. Což se třeba zde na Games nestalo... Naopak. -
Volná ruka trhu mi skutečně nic neříká. Možná jsi myslel neviditelnou ruku trhu a volný trh a nějak se ti to pomíchalo v makovici dohromady. To se stane.
Tržní princip je super věc, ale pokud sis ráčil všimnout, tak platíme čím dál víc a ten korigující efekt, který tak krásně funguje v teorii, se ne a ne dostavit. -
30 FPS stačí, 60 je mýtus
-
Už není komunismus! Volná ruka trhu, říká ti něco? Někdo tě násilím donutil tu hru kupovat? Nelíbí se ti to, nekupuj. Nehraj to vůbec a nebo to ukradni, tvoje věc. Když takových lidí bude dost, tak si to vydavatel příště rozmyslí. Vůbec nechápu co tu hystericky řešíš.
-
olejnik celej zivot hraje na konzolich, takze je na low fps zvyklej, to je pochopitelny
to je jak se vsim, z lepsiho si lidi na horsi nezvyknou, ale kdyz nic jinyho neznaj, tak jim to staci -
Plynulost je plynulost. Souhlas, to Order splňuje. Ono je dobrý si to nejdřív zahrát a pak až blbě kecat.
-
Nic B.
I see the difference, but I have no idea why people make such a big deal about it.
SEXpresso m9
cuz they're nerds
a detail: recenzent určitě nikdy lidem neradí, jestli si mají hru koupit. recenzent hru hodnotí podle toho, jak tu hru vnímá on. to, jestli si hru koupíš, je tvoje věc.