Přejít na výpis diskuzí

Bleskovky

BLESKOVKY 8.11.2010 
79089 příspěvků

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • MickeyMutant

Bioware stále ladí ideální velikost planet ve hře Mass Effect: Andromeda.

Too small
  • x_ander
    No Jacku, tím svým příspěvkem jsem se snažil vysvětlit, že přesně tak to právě není. Možná jsem to napsal moc složitě...
  • Myslim Sterlinga a jeho p*rno recenzi.

To uz clovek kua nemuze napsat ani p*rno?
  • MickeyMutant
    Teď nevím, jestli myslíš Sterlinga, Brazzers, mne nebo všechny dohromady*4*
  • To je tak kdyz se nekdo tak moc snazi bejt vtipnej az to nakonec moc nefunguje.
  • MickeyMutant
    Za rozbor samozřejmě děkuju i tobě, Jacku.
  • Jack1947
    Vždyt jo jestli to prodal tak prodal práva dá se říct a ten komu to prodal může s tím nakládat jak chce. Už to vlastn nevlastní.
  • MickeyMutant
  • MickeyMutant
    x_ander: Díky za rozbor. Tiscali tedy bude mít nejspíš od autorů přímý souhlas se změnami a anonymizací textu. Otázka je proboha proč. Odpověď se nabízí – aby se Seznamu k odkazům na shopy s recenzovanými hrami po straně nepletly nějaké příliš negativní názory.
  • x_ander
    No, ne že bych byl expert na autorské právo, ale nějakou praxi mám, takže stručně takto. Autorské dílo (kterým je i recenze) má v podstatě dva prvky - majetková práva a osobnostní práva.

Osobnostní právo znamená, že určitá osoba je jeho autorem - což je ten kdo text napíše. A toto osobnostní právo mu nikdo vzít nemůže a je nepřevoditelné. Pokud tedy jeho dílo bude prezentováno kdekoliv a jakkoliv, vždy musí být uvedeno, že právě tento člověk je autorem.

A pak je majetková složka autorského práva - a pod to spadá to, kdo a jakým způsobem může s dílem nakládat, kde ho zveřejňovat, zkrátka jak na něm vydělat.

Pokud si autor napíše recenzi doma na koleni, tak mu náleží obě složky - osobnostní i majetková. A je jen na něm, co s recenzí udělá - jestli ji zveřejní na svém webu, někde licencuje atp. Pokud autor napíše recenzi tzv. na zakázku (nebo jako zaměstnanec), např. pro určitý web, tak za to dostane zaplaceno (cena za licenci) a majetková práva náleží už nikoliv autorovi, ale tomu webu. Osobnostní práva vždy zůstávají autorovi. Pak samozřejmě záleží, jak je nastavená licenční smlouva - kde může být sjednáno na kolika a jakých webech recenze může být zveřejněna, či zda je to neomezeno, zda je tam časové omezení, jestli je udělení licence výhradní nebo nevýhradní (tzn., že autor by recenzi mohl poskytnout i jinému webu a zase za to něco vydělat) atd atd. Vše už je záležitostí konkrétní dohody.

Ale pokud by někdo, kdo má majetková práva, recenzi bez souhlasu autora předělal a zveřejnil bez označení autora, tak porušuje zákon. Takže ten, kdo má majetková práva k nějakému dílu, si rozhodně s dílem nemůže dělat, co chce - vždy jen v rámci smlouvy a tak, aby neporušoval osobnostní složku autorského práva.
  • Inquisitor
    Jsem si říkal proč je těch her plný Steam giveaways :)
  • Mart9
    Lightning Returns: Final Fantasy XIII
    Goetia
    Legady of Kain: Soul Reaver
    Legady of Kain: Soul Reaver 2
    Hitman Intro pack
    Hitman GO: Definitive Edition
    Tomb Raider: Underworld
    20% Off Next Purchase
    50% Off HITMAN Upgrade Pack
  • Veskoslav
    Co tam vlastně letos bylo/je?
  • Predator2
    Draken69CZ: Jak jsem psal, tady nejsi ve škole, kdy čerpáš z různých zdrojů. Tady si někdo objednal recenzi. Tu recenzi dostal, autor za ni dostal zaplaceno, a objednatel si s recenzí může dělat, co chce (myšleno obecně, takhle to funguje v praxi, ale pak už záleží na konkrétní smlouvě). Asi tě to překvapí, ale kdyby se objednatli nelíbila, tak ji ani nemusí zveřejnit.
  • Mart9
    Tohle je přece něco jiného než převzatý článek ze zahraničí. Z té diskuse vyplynulo, že hry.cz nějakým způsobem spadají pod vlastníka games, popřípadě vlastníka té recenze, kterým od jejího odevzdání pravděpodobně není Olejník.
  • Draken69CZ
    Ok kde jsou teda popsaná pravidla kdy se to má nemá uvádět rád se dovzdělám, protože zatím jsem to všude viděl tak jak píšu.
  • Jack1947
    Tak to je smutné no, ale jejich věc
  • Predator2
    Draken69CZ: Ne, vůbec se nemusí uvádět původní zdroj. Není tady pro to žádný důvod. A někdy se nemusí uvádět ani autor... Vyjadřuješ se k něčemu, o čem víš prd. Tohle není žádná práce na škole, kde čerpáš rozumy odjinud. Tady autor něco sepsal a prodal to dál.
  • Draken69CZ
    I tak se uvádí původní zdroj a člověk co to upravil/přeložil, třeba u časopisů co vychází tady i v cizině a přebírají si články, je to překlad s doplněním/upravením pro danou zemi.
  • Predator2
    Draken69CZ: Proč by tam měl být uveden autor, když je obsah změněn? Právě kvůli té změně je slušnost tam autora neuvést, protože ta recenze zjevně není v podobě, ve které ji napsal. Jde jednoduše o recyklaci/využití textu, aby si zajistili obsah.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit