Přejít na výpis diskuzí

Fight Club - podcast

REDAKCE 16.11.2010 
10438 příspěvků

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Podcast 68

Velice povedený.Naprosto excelentní zvuk.Excelentní hosté.Zajímavé povídání.Jsem spokojen./záznam/.Díky.
  • blixa
    jojo, youtube bude taky...
  • vedle :(
  • No pořád menší šílenost než Perfect World.Tam hráč jezdil na různobarevném slonovi,jelenovi a skákali několik metrů vysoko.Monstra vypadala jako když to vymyslel největší asijský hulič a vše bylo tak barevné jako kdyby to malovali děti fixou.
  • ..

Taky by me zajimalo, na Ustreamu kam sem byl odkazan tipem mi jede jakasi 30vterinova smycka. Takze bude odkaz na Youtube, nebo ne?
  • .
  • Prosímtě zase to nepřeháněj... *7*
  • Ludo
    ista hlaska co sa v podcastoch s Faridom objavuje odkedy robi v EA
  • video z podcastu nie je ?
  • 13_11
    reakce na Poopthrowingguy

Pochopitelně: přejímalo se z němčiny, přejímalo se z ruštiny, přejímalo se z francouzštiny a dneska se přejímá z angličtiny. Proč? Protože anglizmy momentálně frčej. Osobně nemám nic proti přejímání slov, jež v naší řeči původně nebyla, u výrazů / slovních spojení, pro něž v češtině už ale slova máme (mnohdy logicky daleko přesnější), mi to však přijde naprosto zbytečné a leckdy i dost matoucí. Zrovna mě napadá slovo brífink, pro něž čeština dle významu má jak slovní spojení tisková konference, tak krátká instruktáž. Brífinkem se dnes ale označuje obojí, takže se leckdy ani neví, kam že se to vlastně jde. Jindy se namísto hromadnýho stravování nebo pronájmu hodí pěkně catering s leasingem, a hned to zní stylově a na úrovni. A to mně osobně vadí – když se z něčeho normálního dělá víc, než to ve skutečnosti je.

Ale jinak ať si každej mluví, jak mu čumák narost’ – tohle je každýho věc. Jenom k zamyšlení: on ten amík, když chce zajuchat „cool“, taky neháže slovo „boží“.
  • risa2000

dobrá práce

Díky za Tlamiczku. A díky za to, že tam konečně měl Farid někoho k sobě. Měl jsem pocit, jakoby to vytáhl na úroveň, ne zcela běžnou pro FC, a Tlamiczka mu pomohla ji udržet.
    Akorát něco udělejte s těma headsetama, nebo čím to je, ať to tak nelupá.
  • Je fakt že som to asi zmotal piate cez deviate, ale toto je jedna z tém na ktoré som proste alergický . Samozrejme že jazyk treba užívať spisovne ale šťúrať sa v jazykovej korektnosti v prípade podcastu u ktorého si sám loboval za čo najväčšiu neformálnosť , to je možno trochu mimo misu *4* Hlavne keď sa napr. nikto nepozastavuje nad tým že taký Vávra má úplne nevídanú kadenciu prapodivných novotvarov oproti ktorým by " divajsi " kludne schválil aj jazykovedný ústav *1* To potom zamrzí ak je za takú hovadinu tak prínosný hosť ako tlamiczka strhaný do hlbín pekelných
  • Trol.diskuzni
    To Poopthrowingguy: Na některé věci máme zkrátka odlišný pohled, ale to je v pořádku... Tvůj druhý příspěvek už dává trochu lepší smysl a tedy jak říkává pan Grygar: "Fér."
  • Cahir
    ?
  • Troll: čo sa týka lajkovania , aploudovania , davnloudovania , čatovania atd. tak takým slovnám sa hovorí neologizmy , do slovnej zásobi pribúdajú pretože pomenuvávajú nové veci ktoré skutočne zatial nemajú vlastné plnohodnotné a odpovedajúce ekvivalenty v jazyku . Lajkovanie je proste jednoduchšie než " označenie toho že sa mi to páči " a uploadovať niečo " , to sa mi zdá pre danú vec ovela výstižnejšie než napr. " zavesiť niečo na internet " . V tomto prípade ide o obohacovanie slovnej zásoby jazyka .

"Device " je termín ktorý možno má medzi " gejmdyzajnérmi " ( znovu , kratšie a výstižnejšie pomenovanie než " návrhár počítačovích hier " ) jasný význam ale inak to pre nezasvetencov pôsobí celkom ako päsť na ucho pretože ide vpodstate o obecný termín a 99% ludí ho nemá v hlave spojený s niečim konkrétnym . A podcasty o hrách sledujú prevažne zasvetený ľudia čo sa orientujú v terminologii i problematike takže nemyslím že by hrozilo nejaké šírenie " škodlivého slangu " .

Táto honba za jazykom nepoškrvneným internacionalizmami je IMHO fakt hlavne otravný hon na čarodejnice , minimálne ak si uvedomíš aké obrovské množstvo slov v češtine aj slovenčine je prebratých z úplne cudzích jazykov ako nemčina alebo madarčina . A keď už tak by sme sa kvôli tomu nemuseli oháňať nepríčetnosťou osôb ktoré vôbec nepoznáme , nakolko aj vyjadrovanie kritického názoru by sa malo riadiť určitou základnou slušnosťou ktorú sa ti rodičia určite snažili vštiepiť *3*
  • Amylee.Anderson
    http://images2.wikia.nocookie.net/__cb20110625132014/icarly/images/f/fe/1078584-ovation.gif
  • Wyder
    Poopthrowingguy: Geniálně si smotal všechno (co k sobě nepatří) dohromady.

Vývoj jazyka a jeho obohacování je něco jiného než píšeš. Přejímání cizích slov na úkor vlastních ekvivalentů je naopak degenerace původního jazyka. Plést do toho "čistý národ a čistou rasu" je trochu silné slovo, přičemž v druhým případě to s tématem vůbec nesouvisí.

Jinak, pokud se dobře pamatuju na dějiny devatenáctého století, tak zrovna Slováci by o důležitosti svého jazyka (a potřebě jeho kodifikace) měli vědět svoje... :-)

Ale jinak souhlasím, že to nemá smysl kvůli těm pár slovům v podcastu takhle řešit. Já bych si na to ani nevzpomněl, kdyby jste to tu nerozjeli...
  • Trol.diskuzni
    To Poopthrowingguy -

Fabuluješ...

1) "keď neexistuje vhodné slovo pre danú vec" - jenže ono existuje... Problémem je jen zhovadilost gejmdyzajnérů, kteří z pohodlnosti odmítají namáhat hlavu a tyto ekvivalenty hledat.

2) O čistém jazyce a oslavě nacionalismu tady nikdo nemluvil - pouze jsem se snažil naznačit, že "všeho s mírou", zvláště pokud vystupuju na veřejnosti.

3) "Mimochodom dosť pochybujem že omladina po vypočutí podcastu začne hromadne používať "divajs" ako nové " kúl ingliš VŔD " rovnako ako nemyslím že by sa tak stalo keby to niekto povedal vo verejnoprávnej televízii , pretože to mimo nejakého interného slengu proste netreba ako si sám povedal ."
    --- A můžeš mi tedy vysvětlit, jak je možné, že se slova jako "dizajn" nebo "rejting" běžně užívají prakticky všude a všemi, dokonce i v těch veřejných médiích? A to nemluvím o běžném slangu typu "lajkovat", "čekovat" či "aploudnout" apod. Jak si myslíš, že se tato slova dostala (a dále šíří) mezi lidi? Kdybych někomu řekl, že se chystám něco "zmenedžovat", díval by se na mě jako na blázna, že przním jazyk... Jenže pokud by to pár lidí použilo v článcích na internetu či v nějakém pořadu v televizi, nakonec by se to uchytilo a nikdo by se nad tím za pár měsíců nepozastavoval.
  • 13_11
    Pokud netrotlíš, poněvadž já to nikdy nepoznám, pak je to tady v diskuzi poprvé, co od tebe čtu upřímnej a inteligentní názor. Vladimír Just FTW!
  • A ja hlupák som vždy myslel že jazyk je ako živý organizmus ,teda že sa sám a prirodzene vyvíja podla potreby a keď neexistuje vhodné slovo pre danú vec tak sa proste niečo uchytí a o nejakom potlačovaní tendencií , riadení vývoja jazyka by nemala byť ani reč , maximálne na úrovni rôznych chorích nacionalistických predstáv o dokonalej cenzúre všetkého na zachovanie " čistého jazyka " čo je vpodstate taká miernejšia verzia túžby po "čistom národe alebo čistej rase ". Mimochodom dosť pochybujem že omladina po vypočutí podcastu začne hromadne používať "divajs" ako nové " kúl ingliš VŔD " rovnako ako nemyslím že by sa tak stalo keby to niekto povedal vo verejnoprávnej televízii , pretože to mimo nejakého interného slengu proste netreba ako si sám povedal .

Ak máš problém s tým že ti "divajs " zasial semienko jazykovej nekorektnosti do mozgu a nebudeš sa tomu môcť ubrániť , doporučujem vrtačku *3*

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit