-
Také zdravím ,-) Co se týče technologického slangu, rozhodně souhlasím s tím, že je to účelový způsob mluvy v odborném prostředí, který je občas pro názornost či z jiného praktického důvodu nutno použít i mimo profesní působiště.
Jenže trochu problematické je to přenášet (i když neplánovaně) do médií, kdy tím v podstatě napomáháte postupnému posouvání hranic toho, co "je IN říci in ingliš / nedá se ekvivalentně vyjádřit v českém jazyce" směrem k stále většímu potlačování mateřštiny.
Já jako docela obyčejný občan (vysokoškolský student bez hlubokého zájmu ve videohrách) si například dosud neuměl představit, že by se v češtině říkalo "dyvajsy" - vždy to pro mne byla "zařízení" (herní, mobilní,...). Od včerejška to však díky vám mám v hlavě (mimochodem tento příspěvek mě nutí se nad tím zamýšlet "even more") a je tedy dost pravděpodobné, že pokud to uslyším ještě jednou dvakrát, začnu to slovo preferovat a na "zařízení" (zcela) zanevřu. Na druhou stranu, některá jiná slova podobného rázu, která jste během podcastu použila, už do mě média či veřejné mínění "natřískat" stihli, takže na mne divně nepůsobila (jestli je to dobře či není, nechám na posouzení každého).
Nechci působit jako nějaký moralista, ale řekl bych, že právě pro tu lásku k češtině by bylo fajn se zamyslet nad silou šíření informace skrze média a tedy ty v uvozovkách proanglické tendence mírnit. -
Farid je dobrej vzdycky. Psat, ze je dobrej je noseni drivi do lesa *4*
-
hlavne nastvalo, ze novy posluchaci neboli upozorneni na to ze Farid je zaujaty
-
Pes je světlým bodem celého videa, pravda.
-
Bacha, obchazi tu Aoyagi, tak jestli nechces slyset, ze jsi fotbalovej uslintanej d*ment a kdovi co, tak nepouzivej tak hulvatskej vyraz, jako "baba" ; D
Jinak ja taky patrim k tem, kterejm ty uplne zbytecny anglicky slova sedej asi jako krumpac na celo. "Dyvajsy" snesu (co by rekla cesky? "zarizeni"?), ale "pridavat friendy", a "pripravovat tooly"... Tool indeed : D -
Faride najdi čepec jinak nechoď :D Naštval si mě tím *13*
-
Díl s Tlamiczkou super, jen jsem tam po hlase občas slyšel Rybku - asi mikrofon :)
-
Podle mého je to čupr baba hned bych ji pozval na kafe :)
-
Informačně nabitý podcast. Dozvěděl jsem se něco zajímavého ze zákulisí tvorby her, hlavně část o scénáristech byla zajímavá, je to práce, která by mě určitě bavila. Tlamiczka působí v reálu stejně sympaticky jako na svém blogu a je vidět, že má v hlavě. Dost dobrej byl taky Farid.
-
Přesně tak, každý obor/subkultura atd. používá určitou jazykovou hru a je naprosto normální, že člověku přejde do krve.
-
Mně to přijde celkem legrační. A pes je naprosto libovej.
-
"dyvajs"
Ahoj :-) Ohledně některých divných slov, které používám a které mají moc shazovat ze židlí (což mě těší, protože si připadám jako jedi *2* ) - není to žádné machrování, není to mučení češtiny (kterou mám ráda), není to malá slovní zásoba. Je to prostě technologický slang (http://cs.wikipedia.org/wiki/Slang ) - jsou to prostě slova a fráze, která se v technologických firmách používají, protože často nemají přesné české ekvivalenty - je to účelná mluva, protože třeba device znamená "zařízení, kam počítáme smartphony, tablety a další zařízení, na kterých vyvíjíme"). Říct "divajs" je účelné, protože každý v týmu hned ví, co myslím. Stejně jako "bug" má trošku jiný význam než "chyba" a "aploudnout na servr" hned bez vysvětlení řekne, co má člověk udělat. Doktor taky řekne "intubuj ho" a neřekne "vlož mu tubu do dýchacích cest" - kvůli tomu ho těžko můžeš považovat za prznitele češtiny :-) -
Přesně naopak, její nick je naprosto fantastickej.
-
Mě sympatická je
a navíc hovoří k věci a o věci, které rozumí. Ono ne každý může být v televizi neztrémovaný a mluvit jistým hlasem a být vtipný a zde se to povedlo jasným průnikem insiderka/mediální celebrita. -
Herne mueza
Sakra, skoda chlapi, skoda, ze uz stredy nemozem pocuvat live :( Obzvlast ked budete hovorit o niecom , o com sa tak trosku snazim vediet. Ved som tomu venoval i jednu prednasku (kedze to tak trochu dovoluje ista vetva zamerania katedry :) http://www.fphil.uniba.sk/fileadmin/user_upload/editors/ketn/Etnologia/kurzy/Mick/Hry_a_kultura_digitalneho_veku.pdf ). Mozno ma pri pocuvani zaznamu zas chyti facepalmovaci tik ako pri dnesnom pocuvani (myslim, ze to mal na svedomi Mr. Polacek ;) ), ale aspon bude sranda. Ale rozhodne sa tesim. A dnesny podcast bol tiez velmi dobry. Dik za neho. -
ježiš, to je dokonalé! *15*
ultimátní lapač kreténů -
Mě spíš v tom videu dostalo "čumááčku" a na mega telefon řekne "ten je malinkej, ťuťu ňuňu", ale v podcastu jsem ji ještě neslyšela, tak uvidíme :)
-
No nevím já zkoušel sledovat jak na stránkách ustreamu tak na games a trhalo se to stejně (Mozilla) a hlavně pořád je to jeden stream a nemůže to blokovat chat, ten stream na games byl jen vloženej na stránky, ale tim se nic nemění.
-
Me dostal ten pes ke konci :D
-
Ty voe, co to je za trapárnu? *11* *11* *11*
Už chápu, proč je ten její srovnávací článek mobilních OS takový paskvil...