-
Čili se ptáš na příklad hry, která byla finančně úspěšnější než úplně jiná, taktéž finančně úspěšná hra, která vyšla o něco dříve (dejme tomu max rok), a zároveň z této o něco málo starší hry zjevně okopírovala určité klíčové prvky/vlastnosti. Takovou neznám, ale nejsem si jistý co z toho má plynout? Jakože nerozumíš tomu, proč se investuje tolik peněz do vytváření "kopií" (CoD->Homefront, MoH) když je jasně vidět, že nevedou k úspěchům? Zřejmě se jich furt prodá dostatečně na to aby vydělaly a co víc jsou jistým způsobem sázkou na jistotu (a náklady jsou menší, protože nemusíš vymýšlet nic nového). Pokud jsou prodělečné a stejně se dělá na dalších, tak to samozřejmě nevěstí nic dobrého. A děje se to z jednoduchého důvodu, všichni chtějí vydělávat, ale ne každý je studnicí nápadů a originality.
-
ježiš, simultánně vycházející tituly spolu samozřejmě soupeřit nemohou tím, že by se kopírovaly. Mluvím o těch, které přicházejí v rozmezí standardní doby 1 cyklu vývoje a jsou zjevně pozměněné k obrazu svého konkurenta, pokud ten byl úspěšný.
-
..............
Choď hrať Black ops a neotravuj..... -
Jistě, ale tys mluvil o nadefinování žánru a následné kopii, jak můžou být tituly, které vycházejí ve stejnou dobu, jeden druhému kopií?
-
mluvím o různých značkách, ne o sequelech. mluvím o souboji značek a ty soupeří tady a teď, proto je ekonomický úspěch objektivní a směrodatný. Značky přeci nesoupeří v rozmezí 10 let. Nesoupeří Half-life 1 a Rage, Anno 1404 a Settlers 2, hopsací Dave a Super Mario Galaxy. Tohle můžeš srovnat jen subjektivně z hlediska kvalit, nebo objektivně z hlediska analýzy vývoje trhu v čase, ale nikdy nemůže jít o srovnání z hlediska konkurenčního boje. Řekněmež, že by mohly zápasit Starcraft 1 a AoE1, Doom3 a Half-life, CoD 5,6,7 a Crysis2, Medal Honor '10, BF:BC, BF3, Homefront, dále třeba FIFA a shodný ročník PES, nebo (co já vim) onehdy aktuální díl NFS a ostatní závodničiny (GRID, Blur, TOCA, BurnOut, WipeOut, Midnight Club).
-
E3 interview
Vzhledem ke zmínce o nasmlouvnaných rozhovorech na Gamescomu, bych se chtěl zeptat redakce zpětně na rozhovory z E3. Interview s šéfem vývoje Deus Ex bylo výborné, ale přesto to bylo jen jedno video. V některém podcastu jste se vyjadřovali, pokud se pamatuji, o více materiálech a vzhledem k tomu, že věšina her stejně zatím nevyšla by jejich pozdější uveřejnění nevadilo. Existují nějaká další videa?
PS: Nejde mi samozřejmě ani tak o všeobecně známé informace o hře, které se dají dohledat na internetu, jako spíše velmi dobré otázky kladené zástupcům her a jejich zodpovězení. -
Zrovna ta finanční stránka nemusí být úplně objektivní. Trh s hrami se neustále rozrůstá. S takovou se ani nemusím na nějakou rozpomínat, každý druhý sequel vydělá více jak jeho předchůdce. (otázka je do jaké míry je sequel kopie)
-
Poláček v #39 dosiahol ďalší level trápnosti.
-
alpha centauri nedavno vysla znova na gogu. sedi mi uz ve wishlistu :).
http://www.gog.com/en/gamecard/sid_meiers_alpha_centauri
coz by mohlo naznacovat tu pozitivnejsi moznost :P.
WOW, vzpominka na blockout! jo u toho jsem taky stravil hodne casu :O.
a panove: je to dobry! :DDDD -
však oni si to přečtou i tady. kór když se tu dnes budou omlouvat za zpoždění dnešního uploadu :D
-
Vsak jo, mne to ty kabely nakonec preci jen dovedly (viz.vyse) - sorry teda ; D
Ale jak jsem psal - skoda zes to neposlal primo na mail podcastu. Tady to prilaka asi jen zastupy mne podobnych mudrcu. Kdyz o podobnejch vecech v podcastu mluvi PP, nebo treba MB, tak se to uz urcite da brat za nejakou tu bernou minci : ) -
opět. Zajímá mě finanční úspěch. Ten jediný je objektivní. Nezajímají mě osobní preference, nezajímají mě kvalitativní aspekty. definovat směr žánru = být bezkonkurenčně nejprodávanější/nevýdělečnější; dohnat/předehnat = být srovnatelně/lépe prodávaný.
A nechytejte se Moneta, odpovídejte na podstatu otázky. -
Jsem si to musel precist znovu : D
Asi jsi to teda myslel tak, ze ty kopie nebyvaj az tak uspesny?
Ono asi neni potreba ten vzor primo prekonat. Ale kdyby na sebe takovy hry nevydelaly, tak nad tim asi producenti taky zlomej hul...
No kdyz jsem to ted teda snad pochopil, tak muzu jen stahnout ocas, a konstatovat ze je to asi otazka leda primo pro pany v podcastu.
Asi jsi to tak i myslel, ale to ses pak nemel stydet, a poslat to primo tam - jen at o tom rozklapou panty : ) -
Hmmm...
Tak nevim jestli je to pro moji hlavinku moc slozita uvaha, nebo spis az jakysi "pseudofilosoficky" nimrani v nicem. Samozrejme se priklanim k druhe moznosti ; D
Priklady by se asi nasly. Teda vetsinou asi s tim, ze si autori kopie prihodi neco sveho, rozvinou koncept, technologii, apod. Jak psal Urug - ta hranice, pod kterou jde jeste o kopii, by se asi hrozne tezko definovala.
Navic to vzdycky bude o vkusu cloveka, kterej to posuzuje. Pro mnohe urcite bude GTA prekonany hrou Saints Row, na ktery ale zase treba ja vidim vsechno jen mnohem horsi...
Pokud jde o ten "kravatakuv pohled", tak na tom preci neni nic divnyho. Nic moc jinyho, nez se ptat "Co se ted lidem libi?" jim nezbyva... Vylozeny KOPIE snad az tak casto nevznikaj, a kdyz uz, tak casto ty penizky opravdu vydojej.
Ta paralela s Monetem mi prijde dost mimo hlavne i proto (vlastne to souvisi s tou zminovanou konzumni podstatou her), ze vytvarny umeni casto (nejcasteji?) hltaji az prehnani snobove, ktery by si Moneta koupili i kdyby jim na platno rozmazal bobek, zatimco novej talent, kterej pro ne neni "peer-approved", by odmitli jako mazala. Ne ze bych odsuzoval vsechny milovniky umeni jako pozersky snoby, ale procentualne tam bude vyskyt asi nejhojnejsi.
Podobnym zpusobem urcite nekteri tro(t)love pristupuji ke hram, ale ja se cemukoli podobnymu snazim vyhnout obloukem. Tudiz se na to da podle me odpovedet uplne jednoduse:
Jsou dobry a spatny kopie - o kterou jde si posoudi kazdy sam, podle svyho gusta. Z ty financni stranky ti to musi byt jasny prinejmensim stejne jako mne, nebo komukoli jinymu. Hezky to nekdy urcite shrnuli hosi tady v podcastu. Osobne na tom v zasade nic spatnyho nevidim.
A ted kdyz koukam, co jsem tady vychrlil za zed, tak si rikam, ze jsem tu uvahu asi FAKT nepochopil. No nevadi - holt jednou prijdes o ten nejfundovanejsi pohled : D -
vzhledem k tomu, že firmám jde primárně o peníze, tak mě zajímá jen finanční stránka věci - tedy neúspěšnější = nejprodávanější; předehnat, být lepší = vydělat stejně nebo víc.
-
Na to se imho nedá jednoznačně odpovědět. Záleží co si představuješ pod definováním žánru, do jaké míry se dá mluvit o kopírování a v neposlední řadě bude mít každý jiný názor na to, zda-li je lepší originál, či případná vydařená kopie.
A zrovna srovnání s malířstvím není nejvhodnější. Hry ztrácejí reálnou hodnotu s spolu s dobou, kterou s nimi strávíš. Obraz ti může zdobit obyvák celý život (a často jeho hodnota může ještě nabývat). Stejně tak nelze o obrazu říct, že je technicky zastaralí a podobně.
Zkrátka hry (často i literatura a hudba) jsou více spotřebním zbožím než-li uměním, proto o nich nelze takto uvažovat. -
Supr. Tak to se můžu ještě dlouho těšit.
-
a kdy vyjde? hned si ho přeplatím
-
Nějak nemám rád rozebírání fenoménu CoD a radši razím filosofii obligátní ignorace (podle mě napomůže útlumu více než haterské pokřikování v diskusích i mimo ně, které akorát zvyšuje povědomí o značce), ale napadla mě v té souvislosti zajímavá otázka...
Dokážete si vzpomenout na nějaký příklad, kdy nějaká hra definovala svou popularitou směr žánru a poté ji nějaká jiná dohnala či předehnala tím, že se ji snažila kopírovat? Podle mě to zejména v umělecké branži naprosto levý model. Přesto se jej však markeťáci neustále chytají jak ve hrách, tak ve filmu, literatuře, ale i v hudbě. U literatury i hudby jsem ještě schopen to pochopit, neboť vytvoření klonu není zase tak drahé, ale film či hra za desítky megababek s vývojovým cyklem v řádu let přeci nemůže spoléhat na to, že milovník jiného a dle něj zpravidla lepšího díla najednou s jásotem zahodí původní originál. Od čtyřstého padesátého impresionistického patlala si přeci taky nekoupíte obraz za cenu, která by měla náležet Monetovi. -
-ml- už máme domluveného, dorazí hned s vydáním nového čísla.