Recenze Dračí Hlídky aneb Stojíme ještě o klasický Dračák?
-
Je to sice až pro starší, ale prý by měl vyjít tenhle rok dotisk O Norikovi od Vlaadi Chvatila. Myslím si, že to moc dlouho na trhu nezůstane, tak doporučuju koupit z předstihem
-
Hero Kids, Amazing tales, pro fanouišky poníku Tales of Equestria, Risus
-
On jí obecně nikdo moc nešetří. Z toho mi vyšlo, že to prostě dobrý není, takže čas zabíjím v Zapovězenkách a čekám, s čím přijde JaD.
-
Přinejmenším já ji nemám v plánu, leda by se toho v redakci ujal někdo jiný.
-
Přinejmenším já nemám recenzi Jeskyní a Draků v plánu, leda by se toho v redakci ujal někdo jiný.
-
Tak samozřejmě s tebou budu souhlasit, že každý systém má nedostatky.
Autor nikde nepsal, že je to nehratelné (alespoň, jak já jsem to pochopil) - narážel na velkou nevyváženost různých kombinací ras a povolání. - nejde o to minmaxovat, jde o zábavu. A nevím jak tebe, ale mě nebaví hrát za výrazně slabší postavu s handicapem.. (pokud např. hraju s dětma, tak je to samozř. úplně jedno - mluvím o normálním "dospělém" 😀 hraní).
Nehledě na to, že minmaxování může někoho bavit a nic proti tomu nemám. Pak jsi prostě omezený jen určitými a většinou dost konkrétními kombinacemi ras a povolání, a to je špatně..
Určitě můžeš namítnout, že výhodnost různých povolání pro různé rasy je v pořádku a je vlastně v každé hře.. A já s tebou budu opět jen souhlasit..
Jde o to JAK je systém vyvážen a byť jsem DH nehrál, tak pokud je to stejně nevyvážené a trestající, jak to bylo v DrD, tak je to prostě špatně. - vývoj rpg se někam posunul, že..
(pak je samozř. opačný extrém, viz enormně špatné DnD 4, kde je vlastně skoro úplně jedno, za co hraješ - všechny kombinace jsou skoro stejné a rozdíly mezi postavami jsou vlastně jen vzhledové)
Už se tě na to někdo ptal - proč vlastně DH hraješ? Co tě u toho drží? - ptám se opravdu jen ze zvědavosti, když je kolem tolik lepších her..
-
Zalezi na osobnim vkusu kazdeho hrace - pokud nekoho bavi hrat nedokonale postavy, asi si to uzije. Pokud nekdo ocekava ve stylu stareho Dracaku prepalene hrdiny, pak muze byt poznamka o minmaxovani zcela na miste.
Jinak k recenzi, at si o autorovi kazdy mysli co chce - autor v textu jasne vyargumentoval co se mu nelibi a proc presne se mu to nelibi a je uz na ctenari jestli se s argumenty ztotozni nebo ne (potazmo jestli mu vytykane vlastnosti vadi nebo nikoliv). To, ze vysledek recenze neni uplne pozitivni jde ruku v ruce s vytykanymi (a vyargumentovanymi) postrehy. Za me zcela v poradku. Ma snad recenzent veci, ktere nehodnoti dobre a ktere mu kazi hrani mlcky prechazet? Nemyslim si.
Jinak jak poznamenala Kurkuma - hodnotit recenzi a jejiho autora a pritom si ji vubec celou (!) neprecist, to asi neni uplne nejlepsi zpusob jak zacit vest konstruktivni kritiku. ;)
-
Procet jsem komentare a byla tam zminka o gameboocich, nejaky dobry typ na gamebook pro decka 3 a 5 let?? Fantasy pokud mozno..
Ja jsem do TT nikdy nepronikl, ale s deckama mam druhou sanci;-)
Jeste nejakou jednoduchou deskovku, taky na hrani s detma. Diky
-
Bude recenze LoneWolf - hry na hrdiny?
-
BTW, když se podíváte na jinou recenzi, taky tam moc Hlídku nešetřili
http://www.d20.cz/clanky/produkty/recenze-draci-hlidka-podle-jersona.html
-
Díky, zato ty jsi evidentně myslivna :-D
-
KOKO: Meleš naprosté kraviny.
-
Vřele děkujeme za upozornění na řečtinu (a níže i obry), v textu opraveno :)
-
To je dobrý point. Ale od toho jsou errata, případně se na vše lze doptat ve velmi vstřícné komunitě.
-
Když tě to zajímá je mi 34, autora neznám, hraju a vedu aktuálně DH a DnD, u obou systémů vidím nedostatky. DrD jsem nikdy nehrál. Vůbec se mě nedotýká to, že se DH někomu nelíbí, tak mi to nepodsouvej. Netvrdím že autor nemohl spoustu věcí vystihnout dobře, ač to stále všichni ignorují já asi pětkrát psal, že na DH vidím řadu problémů. A jak jsem v rychlosti proletěl zbytek recenze, tak některé autor zmiňuje. Já primárně nesouhlasím s tím jaho názorem, že je to bez minmaxování nehratelné. To mi říká že to nikdy nezkoušel, nejspíš u žádného TTRPG. Na základě toho bych řekl, že mu uniká pointa toho, o čem TTRPG jsou.
-
Možná :-D Nejsem kdovíjaký znalec mnoha systémů, to určitě ne. Proč bych se měl stydět, já svoje důvody vysvětlil. Autor mě nepřesvědčil, že TTRPG chápe. Protože pokud je přesvědčen, že musíš mít silnou postavu aby sis RPG hru užil, tak dle mého nechápe o čem TTRPG jsou. Jinak řečeno myslím že rozumím principu TTRPG, systémům obecně zase tolik ne.
-
To skoro vypadá, že jeden z těch "všeználků" z české scény jsi ty sám..
Ani se nestydíš komentovat něco, co jsi nečetl, protože "je to přece jasné z prvního odstavce".. 😯
-
Geekismus cením, je to dobrý postřeh :) termín old-school v recenzi používám trochu odděleně od OSR jako takového (tim Hlídka skutečně není, trošku jsem do toho zabrousil treba v recce na Zapovezenky). OSR je složené ze spousty faktorů, jedním z nich je rozhodně i důraz na svobodu, nahodu a nelinearnost, kterou Vámi přiložený článek vyzdvihuje. Taky se s ním ale pojí spousta dalších přístupů, které byly tehdejšímu hraní vlastní (velká nekompromisnost stran smrti postav, definování hry statistikami a čísly na kostkách, úzce definovana povolání s předem danými rolemi) a od kterých se v moderních hrách spíše odpouští. Vetsinu z tehle přístupu prejalo i DrD, po něm DH a je to ten "old school", o kterek v textu mluvim, nikoli OSR jako takové, ačkoli chápu, že to pro zasvecené může být matoucí, ale zase jsem k recenzi nechtěl přidávat i výkladový slovník :)
-
@Koko, Kyra - kolik Vám je? 13? Nebo autora Hlídky znáte osobně a kritika hry se Vás dotkla? - to bych ještě pochopil..
Jinak nechápu ty ukřivděné a dotčené komentáře. Autor recenze má naopak palec nahoru, že se nebál napsat, jak se věci mají. - nemám rád nadržování, jen pro to, že je to "české".
Vždyť je kolem tolik dobrých Pen&Paper systémů.. Tak proč proboha přebírat základy z DrD a k tomu ještě nezměnit nejhorší soubojový systém ever.. 😬
Systém DrD byl zastaralý už před 20 lety, natož toto - to je jak dělat vývar z hnijící mrtvoly - nebude to nikdy dobré, nehledě na to, jak dlouho se to bude vařit. Kor v roce 2021..
-
Na to já jsem se nikdy ani nesnažil reagovat. :-)