Recenze Dračí Hlídky aneb Stojíme ještě o klasický Dračák?
-
Já jsem někde psal že je to skvělý, nedej bože inovativní systém? :-) Myslím že ne, naopak, několikrát jsem psal že chyby v DH vidím, ale to diskutující jaksi přehlížejí, ono se to nehodí že?
Recenzi jsem přestal číst potom, co jsem v prvních několika odstavcích viděl zjevnou nekompetentnost autora. To je celé. Přijde mi to legitimní. Neřeším ani neobhajuji DH, vlastně s ní mám sám řadu problémů, já kritizuji ten úvod recenze, který samotný mi stačil k tomu, abych ji nebral vážně.
To že autor napíše, že je třeba minmaxovat v DH aby si to člověk užil, je prostě blbost.
-
Omlouvám se za strašný geekismus, ale...
Recenze mnohokrát operuje s termínem old school. To je na RPG scéně označení herního stylu, se kterým Dračí Hlídka nemá absolutně nic společného a porušuje asi všechny jeho principy, které může.
Víc třeba tady:
https://zpatky.wordpress.com/2019/03/27/co-je-old-school-renesance/
Omlouvám se, jsem nerd, vím to.
-
Nejde mi o to vyhrát v diskuzi. Spíš o to zjistit v čem
je tedy Hlídka dobrá a co z recenze tedy mechanicky není pravda. -
Bohužel musím přiznat, že jsem po pročtení celé diskuze stále nenašla žádný argument, co je na Dračí hlídce to skvělé, inovátorské, prostě důvod proč ten systém hrát. Na rozdíl od recenze, která poukázala na nešvar malého českého rybníčku, a to neustálé remixování desítky let starých pravidel a mechanismů, které už prostě byly dávno překonány něčím intuitivnějším a hlavně zábavnějším. Ale všichni tu nostalgicky vzpomínají na staré dračáky na střední. Jo bylo to fajn, ale už bych to nikdy hrát nechtěla, protože se dá bavit u mnohem lepších systémů. Na co potřebuji několik stránek plných tabulek? Na co potřebuji X různých dovedností pro skrývání? Proč? Čím tohle dodává hře na zábavnosti? Argumenty stylu, recenzi jsem ani nečetl, protože je to bohapustý hate, jsou na úrovní diskuze vedené na střední škole. Pokud se chci k něčemu vyjadřovat, tak bych se měl především seznámit se stanoviskem oponenta, aby moje argumenty byly založené na pevném základu. Takhle to jsou jen bohapusté výkřiky do tmy, ze kterých jsem se stále nedozvěděla, proč je to tak skvělý systém. Sem s tím. Skutečně mě to zajímá. Místo toho se dozvím, že jsou ostatní nesouhlasící kolíci a recenzent si spletl rasu, tudíž jsou jakákoliv jeho další názory mimo mísu. Tomu říkám názor na úrovni, který skutečně tomuto systému žádnou dobrou reklamu nedělá.
-
Ale nic, to neřeš. Taky všeználek. Já ti žádný "konečný argument" nedám, nehodlám to číst. Souhlasím s Kyrou že recenze je silně subjektivně negativně zabarvená. To lze poznat už z úvodu. Nakonec autor to sám připouští. Co v recenzi není pravda ti neřeknu, nebudu jí dočítat. Jestli ti tohle k pocitu vítězství v diskusi stačí, ať ti to udělá pěkný den ;-)
-
Pokud je tohle ten konečný argument tak ho asi docela nechápu. :)
-
Ale v recenzi vyznění orci/obři nic zásadního nezmění. Pokud jsou chyby v pravidlech už je to něco jiného. Pokud se tam názvosloví bude lišit už mi to brání pochopit co je schopnost, dovednost atd. V recenzi prostě pochopím že kam není kroll ale něco jiného a v důsledku je mi jedno zda je to ork, obr nebo něco podobného. Stejně tak je třeba se smířit s tím že pravidla mají fungovat a dále v textu je velice dobře vysvětleno proč si hráč který neminmaxuje hru tolik neužije. Doopravdy doporučuji text přečíst celý, než se o něm dohaduji.
-
Jersone?? 😂
-
Ty jsi vtipný, obhajuješ stylistické výtky a přitom sám říkáš, že v recenzi je záměna obrů a orků vlastně prkotina :-D Ty seš kolík :-D Ohledně minmaxování jde o to, že autor s tímto názorem prostě neví. Prostě neví a neměl by možná recenzovat, to by měl dělat někdo kovaný. Vůbec to nemusel zmínit, ale ten odstavec v pravidlech mu přišel tak moc nesmyslný, že ho musí vypíchnout. Ano, to pro mě shazuje kvalitu recenze natolik, že jí prostě nebudu ani číst do konce. A nehodnotím teď kvalitu DH, já psal že tam vidím chyby.
-
No, pokud se bavíme o funkčností a vyváženosti pravidel tak je dobré mít znalosti na porovnání. Pokud neznám jiné systémy těžko mohu do důsledku hodnotit, jestli ten, který hraju je lepší nebo horší než další. Dokonce ani to, zda si drží nějaký standart. A opět se nebavíme o faktoru, zda se u něj bavím nebo jsem si ho doma upravil. Jen čistě a pouze o funkčnosti toho co se píše v příručkách. Pořád tu totiž nezazněl jediný argument, co v recenzi není pravda. Tím doopravdy nemyslím prohození názvu rasy nebo prohození cizího jazyka. Mluvím o tom, co tedy dělá Hlídku dobrým systémem a v čem vyčnívá nad konkurencí anebo s ní v roce 2021 alespoň schopně drží krok. Pokud ze mě to že chci slyšet tuhle odpověď dělá všeználka asi to překousnu.
-
Takže se tu někdo zeptá, hele a máš aktivní zkušenosti s jinými moderními systémy? Což je tedy dle Vás předpoklad, aby člověk mohl mít relevantní názor. Já říkám že mám a s Kyrou souhlasím, nic víc. Ale na české TTRPG scéně už jsem zvyklý na všeználky, kteří jediní mohou mít pravdu, nevidím to zdaleka poprvé.
-
Tady nejde o to v kolika skupinách člověk hraje, ale spíš o to, zda má zkušenosti se systémy moderního střihu mimo český rybníček. Takže otázka spíš zní, kolik má odehraných systémů, než jestli hraje každý večer. Zkušenostmi s hraním se totiž text a pravidla v příručkách nezlepší.
-
Dobrá, takže teoreticky pokud vyznění celé recenze mění záměna orků a obrů… Pokud se vezme že si člověk může hru užít jen se silným charakterem tak aby něco efektivně udělal… Tohle není popis dobrodružství, co jsme si s kámoši zahráli ale recenze pravidel. Jasně člověk nemusí mid maxovat, nemusí ani hrát podle nějakých pravidel a bude se bavit. Co když ale odtrhneme osobní zapálenost a nadšení? Co když zbude jen systém a hodnocení jeho funkčnosti a vyladěnosti v porovnání s konkurencí? Doopravdy je Hlídka konkurence schopná i potom? Doopravdy není lepší sáhnout po pravidlech které jsou promyšlená a dodělaná. Doopravdy je tak zlé poukazovat na nepraktické dělené dovedností, stylistické chyby v pravidlech nebo třeba absenci balancování? Ano skutečně si lze užít cokoliv. Nicméně doporučuji si před vychvalováním něčeho zahrát i moderní zahraniční systémy ve kterých evoluce celého žánru probíhá vskutku aktivně. Zatím totiž vidím jediný argument, proč Hlídku vůbec zkoušet a ten zní: „Je to česky.“
-
Jo, hrál a aktivně hraju, jako hráč i jako GM, celkem tři skupiny v současné době. A zcela souhlasím s Kyrou
-
Tak teď jim recenze trvala jak dlouho od vydáni, nějaké dva roky? Tak si počkej :-D
-
Otevřeně přiznám, že celou recenzi jsem nečetl, za mě ztráta času. Po pár odstavcích naprosto souhlasím s Kyrou. Už v úvodu jsem se dozvěděl, že jsou v DH orkové? Já na té hře vidím chyby, ale tady je patrné, že autor si to tahal nevím odkud a jeho názor je silně subjektivně zabarvený. Navíc hned v úvodu blbost. U odstavce že tento typ hry si lze užít jen se silným charakterem jsem číst přestal, autor netuší o čem mluví.
-
Pokud jde o dovednosti, tak ty byly už v klasickém DrD (minimálně v poslední verzi). Taky se házelo k10 a taky byly k základnímu systému tak trochu nedbale přilepené. Jen byly přidané až v pravidlech pro pokročilé (asi aby nebyly nováčci přehlceni a aby bylo dost obsahu i pro další díly), nicméně počítalo se s jejich použitím pro postavy od první úrovně. Tedy s ohledem na původ DH to nevypadá na žádnou novinku., ač to asi používá trochu jinou matematiku a podle recenze to ani nevypadá na velké zlepšení.
-
V dnešní době není problém mít na výpočetně náročnější hry aplikaci v mobilu. Navíc je fajn tam mít i pravidla, protože některé knihy nejsou úplně lehké a poskládat se se vším tím na stole není snadné. Podobně s deníkem postavy nebo monstry pro vypravěče. Je fakt, že to někdo zavrhuje, ale pokrok nezastavíš. I když pokrok v pravidlech stolních RPG jde naštěstí směrem k jednoduchosti a méně počítání i hledání v tabulkách.
Koneckonců i přes 30 let stará počítačová hra Dungeon Master původně vznikala jako výpočetní podpora pro hraní DnD. I když se její vývoj nakonec vydal jiným směrem, zůstal původní pracovní název.
-
Když tohle tak čtu, tak si řikam no vlastne tohle by mjel mit zmaknuty PJ v maličku, a propočitavat to proste v hlavě, sinus integral konjukce marse se satrurnem, hodi se kostkou a vyplivnout vysledek.
Jo udelals to, povedlo se, nebo ne a seš mrtvej :D
Nebylo by možny, aby měj PJ ňakej PC se kterym by nejak spolupracoval a hodne by mu to pomohlo, prece jenom tyhle tabulky to je moje nočni mura...Celkem hezky se hraje Pan prstenu Putovani...stolni hra a je to prepojeny s PC a neni nutno mit ani PJje.
-
No jo no tak ste se se zabavili, jenom mi řekni kde ja najdu takovou ženu ?? 😍
Nejako porad ňakou knižku podle ktery se da udalat hra, zatim nam sedi gamebooky...jinak ja sem na to levej :D