Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Pokud se redakce bojí, že zkratku TT čtenáři neznají, tak mohou napsat "stolní", což není o moc delší a pro český text příjemnější. Jinak souhlas.

• KOOLCOO

Uz je to davno co jsem byl servru Draci Hlidky, ale autor rikal neco o tom ze po Pravidlech pro pokrocile se chysta cela kniha o tom svete ( jmenuje se Domovina )

• Možná bys byl překvapený, třeba Adventure Paths k Pathfinder 2nd Edition zvládla pro mě a děti žena vést bez nějakých zvláštních zkušeností, je to důkladně připravené.

• S dětma hrajeme cca od 3. let, tedy od věku, kdy byli schopní udržet kostky :)

• Hrála jsi někdy aktuální systémy? Déle než na one-shot? DnD 5 nebo třeba vymazlené Pathfinder 2e? Herní design je dneska někde úplně jinde (a přiznejme si, že DrD nebyl žádný zázrak ani tehdy, ve srovnání s třeba ADnD...).

Já chápu, že když má člověk něco rád, tak se mu takováhle kritika nečte dobře, ale to neznamená, že by neměla pravdu. Věcných argumentů v ní padlo mnoho...

• Ahojte. Děkuji za celý tým skoro-Hrdinů za naše přiložené video z hraní Dračí Hlídky :)

• GorSilverarm

To, co píšeš má smysl. Nicméně je kolem toho potřeba postavit celý systém a jeho balancování. Pokud budu tvořit postavu která má být v něčem dobrá musím ji mít možnost takovou udělat. Pokud budu muset investovat body do splývání s davem, plížení, dopadů, akrobacie, výskoků, plavání, a ještě se to bude dělit do kategorií jako plížení ve městě, v divočině atd. nastává často problém, že není dost bodů a postava bude dobrá ve městě a nepoužitelná jinde nebo zvládne jen půl požadované akce. Další věc je že pokud si mám hodit, zda někam vylezu, hodit, zda se tam udržím a hodit si, jestli seskočím a pak třeba ještě na poškození které jsem dostal je to otrava a zbytečně to zdržuje. Navíc systém musí nabídnout odpovídající alternativy i povoláním které se chtějí specializovat jinak, a ještě odpovídající rozsahy bonusů proti pravděpodobnosti na kostkám. Hlavní problém bude v tom že většinu hráčů i pokud bude systém dobře vyvážený takové množství čísel zahltí a bude obtěžovat. Není totiž nic horšího, když napínavý příběh přeruší několik minut házení a tichého studování tabulek. Právě proto většina systémů spoléhá na obecnější dovednost jako je plížení a akrobacie. Rychle se najde, rychle se hodí a jede se dál. Stejně tak by se při každém útoku mohlo házet na útok, to, zda stihneš zareagovat s obranou, jak dobře se bráníš a pak na hodnotu zranění a kam vlastně zásah šel. Jen to prostě nechceš při víc hráčích, a ještě nepřátelích kteří nepadnou na jeden dva údery. Prostě je potřeba najít rovnováhu mezi výzvou, realitou, zábavností a kompletním balancováním pravidel.

• GorSilverarm

Škoda. Nějaké zajímavé prostředí, neotřelý svět či zajímavá mytologie by mohla pravidla vytáhnout. Je ale asi fakt že vzhledem k absenci konkurence a útoku na nostalgickou strunu se nedá čekat vybočení z žánru epické fantasy z minulého století.

• GorSilverarm

Spíš bych řekl, že pokud někdo chce tvrdit, že autor napsal špatně svůj text mělo by sdělení obsahovat víc než toto obvinění. Potažmo ještě tak nesmyslné že to vůbec nehrál a vytváří jen prázdný hate. Osobně by mě zajímalo, co v textu není pravda? Už jen protože vývoj Hlídky jsem sledoval stejně jako herní ukázky a podle toho co jsem viděl se stalo přesně to, jak to vypadalo. Navíc myslím že v recenzi zazní i kladná slova. Pokud tedy není odpověď jen: „Nemá rád, co se mi líbí, a proto nemá pravdu.“ Nebo: „Neznám jiné než přeložené systémy, a proto je tenhle zajímavý.“ Popřípadě: „Dobře se u toho s kamarády bavíme, a proto je to dobrý systém.“ Klidně sem s tím. Zaměnění latiny a řečtiny taky zrovna neberu jako pádný argument v kontextu české recenze na česká pravidla.

• Sgt_Buckminster

Přinejmenším v základních příručkách praktickyžádný nemá. V příručce vypravěče je pár nastrelu, ale jsou to buď úplné obecnosti uplatnitelné na jakykoli fantasy svět, nebo par odstavců o božstvech, které pusobi spíš ve stylu "máme ve hře klerika, tak tam něco frknout musíme". Nic co by připomínalo world building jako takový tam není. Mapu jsem zahlédl jen na fotkách a vyrozuměl jsem, že je nejspíš součástí nějakého postupného budování Hlídkoverza...? Ale jestli něco takového vzniká, tak nad rámec základních příruček.

• GorSilverarm

To mě vlastně přivádí k dotazu: Jak je na tom s celkovým nastavením světa Dračí hlídka? Někde jsem četl že žádný není, ale pak jsem viděl, že snad jsou tam odkazy na nějaké lore věci v pravidlech, a ještě k tomu mají na svých stránkách vyvěšenou mapu. Která působí tedy naprosto děsivě. Taková ta stavba světa, kde se míchají hrozivé české názvy vesnice, aby vedle bylo něco, co má znít, jakože elfsky jen aby v sousedství bylo polo anglicky pojmenované město.

• Nic proti, ale tohle bych rozhodně nenazvala recenzí, ale obyčejným haterstvím a zcela subjektivním navážením se do něčeho, co na první pohled nemáte rád a od čeho jste ani nečetl pravidla. Jinak byste tam nenapsal tolik hovadin, které jen dokazují vaši nechuť tato pravidla posoudit objektivně. 

Ale prosím. Každý máme něco, co nás baví a něco, co nesnášíme. Ale pokud hodláte/musíte na něco psát recenzi, posuzujte to laskavě objektivně a nebo radši vůbec. Hlavně, když o některých věcech nemáte ani tušení.  A jen tak mimochodem - splést si latinu s řečtinou... ts, ts, ts...

• Sgt_Buckminster

MC Toolkit pro City if Mist sekunduju všema deseti, podle toho by se daly psát knihy 👍 Ted jsem prelouskal GM's Guide pro Symbaroum a ma moc pěknou kapitolu o filosofii worldbuildingu, i když celou knihu bych specificky jen kvůli tomu nekupoval.

• GorSilverarm

Když čtu o TT kultuře v českých luzích a hájích napadá mě jedno téma které se moc často nezmiňuje. Tím jsou herní servery. Věci jako býval Aragon (momentálně mrtvý) nebo Andor (momentálně ještě živý). Vlastně jde o psanou formu TT, kde už si GM určí, zda chce nebo nechce nějaká pravidla. Jedná se o úplně jiný styl, než jsme zvyklí od stolu. Hra probíhá v delším časovém horizontu, svůj text si hráči i GM mohou pečlivě připravit a dost často se ani neznají jinak než jako postavy. Celé to do hry vnáší celkem jiný tón. Vlastně by se dalo s nadneseností říct, že píšete střídavě povídku. Doporučuji vyzkoušet. Tahle sféra hraní nutně potřebuje novou krev a dostat se do širšího podvědomí. Protože podle mě má své místo. Jednak kvůli zábavnosti, unikátnosti, propojení fantasie a minimálně jako geniální literární cvičení.

• GorSilverarm

Ano DnD jsou pro homebrew pravidla jako dělaná. Přesto musím říct, že záleží hlavně na tom, co od hry samotné hráč chce. Osobně myslím, že většina lidí už se dostala za corpse runy jako je třeba Tomb of Anihilation a nechce ke stolu nosit tři deníky náhradních postav. Díky tomu je lepší vytvořit příběh s co nejmenším množstvím generovaných věcí. Doporučím spíš chytnout MC Toolkit z City of Mist. Ten osobně považuji za jednu z nejlepších věcí, co byla pro vypravěče vytvořena. Ne ani tak ze stránky nějakých mechanických věcí ale prostého uchopení narativu jako takového. Styl myšlení, který se tam snaží vysvětlit je univerzální. Jejich iceberg sheet od té doby třeba používám téměř všude stejně jako další postupy a nápady. ;)

• Ano, vedli. Právě proto bych apeloval editora na správnost názvu v titulku. Pokud to nemá správně herní web, tak pak kdo? A btw jestli někdo nezná zkratku TT, tak je to jen jeho problém a web má aspoň prokliky - win win.

• celoush

Takže další na řadě budou Jeskyně a draci, co mají za měsíc vyjít?

• Sgt_Buckminster

Tuhle debatu už jsme jednou vedli (v diskuzi pod Edge of the Empire), ale asi bych mohl ještě dodat, že titulky recenzí nejsou v mojí (autorově) kompetenci, ty doplňuje redakce dle svého uvážení. A občas TTRPGéčka nazývají dračáky, předpokládám že v zájmu srozumitelnosti pro širší publikum, které by si jinak TTRPGéčka mohlo plést s videohrami.

• KOOLCOO

Jako hrac i jako PJ vetsinou pouzivam homebrew pravidla, a za mne nejlepsi prirucka pro PJ je DM Handbook z DND 5.e, je to sice anglicky a z jineho systemu, ale v te knize najdete plno rad a napadu pro PJ ktere je mozne pouzit napric vsemi systemy a take je tam plno tabulkovych generatoru kde muzete si vygenrovat questy, dungeony i NPCka za pomoci hodu kostek.

• Nutno podotknout, že ani recenzenti nám příliš nepomáhají k popisu žánru, když přímo v recenzi (a i přímo v titulku na úvodce) odkazuje na žánr "dračák". Jistě, pak sdělil, že to nemá rád. Tak ať to tam nepíše a nazývá jej pravým jménem.

PS: Než někdo napíše, že logicky o "dračáku" musí být řeč, když je to přiznaný levoboček, tak ano, neviděl bych v tom problém - pakliže by se to neobjevovalo už v dřívějších recenzích na Games.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit